Битката срещу офшорките е битка за спасяване на демокрацията

Журналисти първи дадоха тласък на разследването за Panama Papers
12 окт 2021 23:00, Ерол Емилов
50
Битката срещу офшорките е битка за спасяване на демокрацията
Снимка: Pixabay

„Още когато преди 5 години публикувахме Досиетата от Панама (Panama Papers), си знаехме, че това няма да са последните разкрития. Така и стана. Малко по-късно дойдоха разкритията от Бахамските острови, после така наречените Досиета от Рая (Paradise Papers), последвани от Файловете FinCEN. Ето, че сега се появиха и Досиетата "Пандора" (Pandora Papers) - може би най-голямото изтичане на информация от данъчните оазиси. Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици, включително и 35 национални лидери, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации“, коментират разследващите журналисти Бастиан Обермайер и Фредерик Обермайер от германския вестник „Зюддойче Цайтунг“, които  първи дадоха тласък на международното разследване на така наречените Panama Papers през 2016 година.

„От години се знае, че съществуват данъчни оазиси. Че укриватели на данъци, мошеници, измамници и други престъпници използват фирми пощенски кутии. И въпреки това до ден-днешен сякаш няма особено горещо желание това да се промени.

Е, да, имаше разследвания, неколцина политици подадоха оставки, някои дори влязоха в затвора. Тук и там се приеха по-строги закони. Все повече страни водят публичен регистър за имуществото на фирмите, а държавите от Г20 се договориха за глобален минимален данък. Само дето този данък възлиза на смехотворните 15% и всъщност важи само за големите концерни. Същинската голяма крачка все още не е направена. И големият офшорен бизнес си върви”, пишат те в анализ за Deutsche Welle.

“Все още можем само да мечтаем за реален, бърз и практичен обмен на информация между следователите от различни държави. Да не говорим пък за някакви санкции срещу данъчните оазиси. Че как ли да стане това със санкциите? Та нали един от най-големите данъчни оазиси в света са тъкмо Съединените американски щати. Федералните щати Делауеър, Невада и Уайоминг вече от години са обект на много критики. Резултат - никакъв.
Нещо повече: когато през 2018 година един от големите данъчни оазиси - Бахамските острови - промени законодателството си под натиска на САЩ, много офшорни клиенти се преместиха не другаде, а тъкмо в САЩ - в Южна Дакота.

Американските правителства открай време са първопроходници в борбата срещу онези чуждестранни правителства, които закрилят мръсните пари и не осигуряват достатъчно прозрачност. Но у дома си, в собствения заден двор, Вашингтон просто затваря едно око. Или и двете. А мошениците по цял свят са сърдечно благодарни.
Но като ще говорим за двоен аршин, изобщо няма нужда да прекосяваме Океана. Когато става дума за борба срещу укриването на данъци, ЕС също не е увенчан в лаври. Само два дни след публикуването на Pandora Papers, европейските министри на финансите извадиха три държави от черния списък на данъчните оазиси - Доминика, Ангила и Сейшелите. И то на заседанието си в Люксембург - най-живописния данъчен оазис в ЕС.
Как ли да обясним на хората, че политиката вече от години бездейства, макар че ние непрекъснато разобличаваме политици, които добре са се облагодетелствали от офшорната система? Че тъкмо онези обществени дейци, които би трябвало да ликвидират непочтената практика, всъщност сами печелят от нея. Няма как да го обясниш.

Още по темата
А залогът е висок. Почти всеки сериозен съвременен проблем по един или друг начин е свързан с данъчните оазиси, фирмите пощенски кутии, непрозрачните тръстове, фондове или фондации. Независимо дали говорим за климатичните промени, за корупцията, за финансирането на тероризма или за разграбването на богатствата на цели континенти, връзката с фирми фантоми веднага изплува на повърхността, понеже чрез такива мними компании най-лесно се заличават следите.

В същото време светът на данъчните оазиси е свят на богатите и супер богатите хора. Нормалният човек просто не може да си позволи цената на билета за влизане в него. И ако трябва да сме обективни: този нормален човек изпуска интересни възможности. Защото офшорните територии предлагат не само по-ниски данъци, те ти позволят да си избереш онези закони, които най-добре ти пасват. Да, започва се от данъците, но бързо се стига до семейното и наследственото право, до облигационното право и до законите за обявяване на фалит. Ако всеки човек просто може да си избира на кои закони да се подчинява, обществото ще се сблъска с един непосилен проблем.

Когато малцина живеят в луксозната ситуация да си избират законите, веднага възниква двукласово общество: от едната страна лъщят блясъкът и несметните богатства на хората в офшорния свят, от другата са всички останали. Само че днешните хора вече не приемат такова обществено устройство, където за различните прослойки важат различни правила, а "онези там горе" могат да си позволят какво ли не. А това по парадоксален начин застрашава самата демокрация, защото популистите много лесно обират гласовете на тези недоволни хора. Достатъчно е просто хубавичко да наругаят "онези там горе". А ние като журналисти с всяко ново разкритие затвърждаваме това впечатление, нещо повече - потвърждаваме убеждението, че елитите си позволяват да играят по съвсем други правила. Така че битката срещу данъчните оазиси се превръща и в битка за спасяване на самата демокрация. Драматично важна битка, която не можем да си позволим да загубим”, завършват те.

 


50
Още от ЕС
Бандите превзеха улиците, превръща ли се Нидерландия в наркодържава?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Тиква генерал преди 1 седмица
Ние тука се борим със офшорките със нощни шкафчета пълни с кюлчета!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Офшорните зони кой ги е измислил? Ким Чен Ун? Нали точно демокрацията създаде тези бандитски организации.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До пияница мистикАйде идея по-сериозно. Политикът с шкафчето вътре имаше над 1-1.5 милиона евро. Заплатата му е към 7-8000лв. Годишно същият, ако нищо не харчи, би могъл да изкара докъм 50 000 евро. В шкафчето имаше заплатите си за близо 30 години. Я кажи сега пак за изкарването... Другото- това ли според теб са му всички пари? Това са да кажем джобните и/или последния получен подкуп в пликче от някой като Божков. Да, след това същите тези пари отиват по офшорки, в имоти, сметки и т.н.
42
1
 
3
 
! Отговори
dtr преди 1 седмица
"Само дето този данък възлиза на смехотворните 15%"сега при нас данъка е 10% и като цяло ни прибират повече от 50% от доходите. Политиците искат да контролират всичко. Борбата не е срещу офшорните зони, а за по-голям контрол в държавите и по-голям данък в самите държави. Тоест- Първо ще повишим данъците а след това ще се борим с офшорките. За второто ще видим.
41
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Анонимен/29"При Бай Тошо от 1968 вторите секретари и ДС офицерите изнася ха кинти те в офшорките" - колкото и да са изнасяли, не може да се сравни с краденето от превратаджиите на Луканов 89-91ва година. Ноември 1989та превратаджиите изнесоха 500 000 000 долара с ЕДИН транш от Външнотърговска във Виена. Година по-късно изро'дът Луканов ревна, че Тошо му оставил празна хазна.
40
1
 
3
 
! Отговори
Демокрация преди 1 седмица
Мр ъсн а дума трябва да се забрани
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чекмеджето и буркана са на българина офшорната зона .А каскета трябва да му ги пази .
38
1
 
4
 
! Отговори
ДядоСтою преди 1 седмица
Демокрадацията е измислена дъвка а стига с това невървите.Кога и къде е имало демокрация никога и никъде моляяя
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
банкянския е умен комунист - че си държи кюлчетата в шкафчето- айде да изтрезнеете клакьорчета на банкянския комунист пък после пак плюйте комунистите- да изкарате за още една доза
36
6
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Само простите комунисти си мислят, че политиците дето мразят си държат парите в отключени нощни шкафчета във вид на евраци и кюлчета злато и даже не им хрумва на милите тъпaнapи, че това в чекмеджето един политик само от заплата може да го изкара, без да краде. А ако краде, ето статията обяснява къде отиват парите. Ама те комунистите са си ограничени хора, не трябва да им се придиря толкова и да търсим акъл от тях :))))))
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е битка за управление на демокрацията, т.е. диктатура!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
офшорките са рожби на "демокрацията"- много свидна рожба която дава възможност на службите на някой държави - "много демократични" да контролират управляващите клав по-малко демократичните- и да пускат материалчета чрез "журналистически" образувания е едната от формите- честито на гл.упа.ците дато им си връзват- не че няма такива хора - има - но ще настъпим само някой за да замажем очите на народонаселинието преди да му сервираме инфлация - от трилионите зелени книжки които сми нопечатали
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Измежду цитираните национални лидери, укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации, лъсна симпатичната рожа на укропския Зе. Вчера, поставената в черния списък на руснаците Виктория Нуланд, беше забелязана да води разговори на площада на Лубянка с високопоставен служител на МИД на РФ. Предполага се, че горещо е молила за увеличаване на състава на страшно и жестоко урязаното от Путин пиндостанско посолство.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демокрация !!!
31
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
Офшорки = демокрация?!? Това политиците вече започнаха да ползват тази дума за всичко, което им отърва на тях самите.
30
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мафията ГЕРБ-ДПС е превзела цялата Държава. Излезте и гласувайте на 14.11.Да си върнем Държавата.
29
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При Бай Тошо от 1968 вторите секретари и ДС офицерите изнася ха кинти те в офшорките. С какви пари мислите че направиха приватизацията за отрицателно време бе го-е да? 800 фамилии ги държат тези кинти и офшорни сметки. Когата ги прочисти до 9-то коляно може и да стане по-добро в бг. Дотогава на соц. заплати и капиталистически цени за добитъка. Анадъмо, капийш, разбрахте ли?
28
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 11" За това в страните с ниска корупция се насърчава безкешовото правене на всичко." - другарю, добре ли сте?!
27
3
 
8
 
! Отговори
Офшорката Чалгамен преди 1 седмица
Не че ме интересува жълтата сапунка БТВ но вишестоящи родни държавници твърдят че е единствената наша национална телевизия собственост на офшорки......Самият Рупърт Мърдок с адвокати повече от феновете на "Славия"София е направил само едно единственно публично изявление по случая и то е:"НИКОГА БТВ не е била моя собственост и НЕ е моя собственост".....А журналисти в БТВ неразследващи дилетанти послушковци *** шарани....ПЪРВИЯТ гост на БТВ :Иван Костов офшорен собственик на БТВ шеф на Слави????
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При Тодор Живков всичко е било по БДС. А сега ядем *** на европейски цени, с най-нисък стандарт на живот сме.