Асен Василев: С валутния борд реално сме въвели еврото

Приемайки общата европейска валута, участваме в решенията на ЕЦБ
85
Асен Василев: С валутния борд реално сме въвели еврото
Снимка: БГНЕС

Планът за въвеждането на еврото е публичен от 5 юни миналата година. Този план го е виждало цялото население, качен е на сайта за публично осъждане и са получени няколко технически бележки, които не са свързани с датата за въвеждането. Това заяви министърът на финансите Асен Василев.

Той добави, че този план очертава всички стъпки, които трябва да бъдат направени, за да се въведе еврото на 1 януари 2024 г.

Още по темата
Ефектите върху икономиката от въвеждане от еврото ще бъдат описани, допълни министърът.

Той коментира, че основните причини за въвеждането на еврото са няколко.

"Първата е, че с валутния борд вече сме въвели еврото в икономиката, ако нямаше борд, дискусията щеше да е много по-различна, но ние имаме. Официално приемайки еврото, това ни дава място в стаята, в която се вземат решенията каква да бъде политиката и нашият глас ще се чува, а това е много важно особено в тези тежки кризи, които изискват много нестандартни решения и в икономически, и в политически план в целия свят“, каза Василев.

"Има една много хубава поговорка: "Ако не седиш на масата, си част от менюто". Ние не искаме да сме част от менюто, а искаме да седнем на масата", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
роналдиньо преди 1 година
Бюрхан е причакал бившия си партньор и виден максуденски русофил Джанго - Джозефин в дома му и е извършил непристойни действия пред новия му партньор Джамал - Серьожата.
64
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Браво на Ококорчо!!
63
2
 
3
 
! Отговори
Ококорчо преди 1 година
Стив Ханке е абсолютно прав!! Оттегляме предложението за въвеждане на еврото!! Над всичко е финансовият суверинитет,чрез българският лев!!
62
2
 
5
 
! Отговори
Беновска пита преди 1 година
Ало,Ококорчо!! След като вече сме въвели еврото,какво ще въвеждаме след 1 януари 2024г.?? Украински гривни ли?? Само питам!!! Хи хи хи хи!!
61
2
 
2
 
! Отговори
Беновска пита преди 1 година
Ало,Ококорчо!! След като вече сме въвели еврото,какво ще въвеждаме след 1 януари 2024г.?? Украински гривни ли?? Само питам!!!
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
искам си лева неми трябва еврото-всичко ще стане два пъти по-скъпо
59
0
 
5
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Най после нещо вярно.Никакъв референдум.Ама Кирето не е съгласен.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Приемайки общата европейска валута, участваме в решенията на ЕЦБ". Ами това е проблем. Защото ЕЦБ събира помощи. И накрая бедна България ще плаща на по-богати, но по-недисциплинирани страни като Гърция. Отделно, инфлацията е нещо, което зависи главно от субективните реакции на хората. Като приемем еврото, всеки ще види повод да повиши цените. И дори да няма обективен такъв, те все пак ще се вдигнат.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При въвеждане на еврото ще има спекула от местни таргаши и селски тарикати,но много бързо хората ще ги игнорират.Другото което се обяснява от "бащата на валутнит борд" са пълни глупости.Човекът си защитава отрочето.Все едно архитект да каже ,че сградата му е грозна и непрактична
56
1
 
6
 
! Отговори
Финансов преди 1 година
Съгласен съм с Мхм , по добре парите да се управляват от Франкфурт , отколкото от Румен Гечев . Румен Фалит Гечев фалира 17 банки , а сега ръководи избора на управител на БНБ . Този човек трябва да му се забрани да минава дори близо до банка
55
4
 
6
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
Чета коментарите и се моля да са от емигранти, понеже не мога да си представя да живея сред хора, които си мислят, че като валутата се смени с евро, цените ще станат двойни, понеже 1 евро било 2 лева. Тоест едва ли не търговците просто ще сменят мерната единица без да променят константата. Представете си, ако така работеше света...
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като е едно и също щото сме с валутен борд за какво ни е да сменяме парите... И какъв глас ще имаш е ЕЦБ... глас в пустиня
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо подобно! Валутният борд имаше за цел да "успокои бизнеса и инвеститорите" и да ни спаси от по-нататъшна хиперинфлация /заради нечии очаквания, прогнози, пак същите глупости както сега/.
52
3
 
6
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Долна лъжа.
51
7
 
8
 
! Отговори
Разсипия преди 1 година
Първо еврото - 50% обедняване от раз, после ще махнат валутния борд и България ще стане като Аржентина - гиганстка инфлация и външен дълг, ще я разсипват разни хищнически фондове и ще обявява банкрут през няколко години.
50
5
 
10
 
! Отговори
Убийци преди 1 година
Асенчо и компания ще изкарат някой лев от съсипването на България, както и другите убийци преди тях. Затова и са вкарани - евтини троянски коне.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клошар взел акъл да дава.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като сме го вавели,за чий бяс пак ще го "въвеждаме"????? *** и тояяяяяяяя...."умник".
47
3
 
13
 
! Отговори
един от населението преди 1 година
Цялото население ли?!Аз такъв план не съм виждал, не искам и да виждам.
46
4
 
10
 
! Отговори
Клошар преди 1 година
ЛЕВЧЕ КЕФЧЕ, ПО УБАВО НЕМА....НЕМА И НАМЕРИМ.