Закон в Германия ще дава всяка година да избираш пола си

Процедурата в страната в момента е тромава
5 юли 2022 13:51, Нели Христова
97
Закон в Германия ще дава всяка година да избираш пола си
Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция в Берлин планира нов закон за самоопределението, според който всеки ще може да посочи в службата по вписванията името и пола си.

Днес е добър ден за транссексуалните и интерсексуалните хора. Засегнатите вече не трябва да търсят правата си в съда. Така реагира германският депутат Теса Ганзерер на новия законопроект за самоопределението, представен от министъра на правосъдието Марко Бушман и министъра на семейството Лиза Паус.

Гензерер, политик от Зелените в Бавария и един от първите транссексуални депутати в германския парламент, знае какво означава да искаш да промениш "личния си статус" в Германия. Родена е като Маркус Ганзерер, но 45-годишната жена никога не се е чувствала като момче. Освобождението идва през 2009 г., когато Маркус Ганзерер става Теса Ганзерер.

Но Ганзерер не успява да изтрие първото си име от официалните документи – в тях тя все още фигурира като мъж. Това е така, защото според действащия в момента Закон за транссексуалните лица първото име и полът трябва да бъдат променени в акта за раждане. Това обаче изисква две психиатрични експертизи за съдебно решение, което много от засегнатите лица смятат за унизително поради многото интимни въпроси, включително тези за сексуалните практики.

На това, обаче, вече ще се сложи край. Защото коалицията планира нов закон за самоопределението. Той ще позволи на всекиго в бъдеще да определи своя пол и собствено име и да го промени чрез проста процедура в службата по вписванията. Евентуална по-нататъшна промяна ще бъде възможна едва след една година. Както е договорено в коалиционното споразумение, законът за самоопределение има за цел да замени настоящия закон за транссексуалните от 1980 г.

„Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора. Няма оправдание за това“, подчерта министърът на правосъдието Бушман. Според Министерството на семейството в 99% от случаите съдилищата така или иначе решават в интерес на жалбоподателите. В момента обикновено отнема месеци, за да се вземе решение, като трябва да се платят средно 1800 евро.

За непълнолетни лица до 14-годишна възраст законните настойници трябва да подадат декларация за промяна в службата по вписванията. Предвижда се непълнолетните навършили 14 години да могат сами да подават декларация със съгласието на настойниците си.

"За да се защитят личните права на младите хора, семейните съдилища следва да могат да заменят решението на родителите по молба на непълнолетния в случаите, когато настойниците не са съгласни, въз основа на висшия интерес на детето, както при други констелации в семейното право", се посочва в документа, цитиран от австрийския „Der Standart”.

Както Паус, така и Бушман подчертават, че Законът за самоопределението се отнася изключително до промяната на вписването на пола и на имената. Ако освен промяна на гражданското състояние лицето иска и мерки за физическа промяна на пола, това ще се решава въз основа на специализирани медицински правила, както е било досега.

Критиката дойде от страна на Християнсоциалния съюз. Федералното правителство надминава целта с "радикалното си предложение", смята Андреа Линдхолц, заместник-председател на парламентарната група в Бундестага.

Предложената възможност да се сменят полът и името всяка година без предварителни условия е абсурдна. Спортните клубове и фитнес клубовете, например, не биха могли лесно да откажат ползването на дамски съблекални на лица, регистрирани досега като мъже.

През 2012 г. Аржентина става първата държава в света, която улеснява смяната на пола. Междувременно в Малта, Дания, Люксембург, Белгия, Ирландия, Португалия, Исландия, Нова Зеландия, Норвегия, Уругвай и Швейцария са въведени разпоредби, подобни на тези, които сега се планират в Германия.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
И. Зарев преди 1 месец
Да си дойдем на думата - такова нещо като мъж и жена няма. Това са категории, всяка от които има свои подкатегории, които всъщност са реалните полове. Ако си категория "мъж", но в теб доминира естрогена, а тестостеронът ти е като на обичайните нива за категория "жена" още от дете, естествено, че ще си най-малкото бисексуален, ако не гей (както вие го наричате) или транс. Това е природата. Като казвате, че човек се ражда с пола, ще се окаже, че през цялото време сте били прави, хаха. Както съм го описал. Хаха.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом може да сменяш Джи пи всяка година, защо да не може и пола си. Мда, има логика
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато ми дойде време за пенсия гадовете ще са изравнили възрастта за пенсиониране. Можеше да се пенсионирам 2 години по-рано. хахаха. Жена ми щеше с изненада да разбере, че е станала лезбийка. хахаха.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само не разбрах от колко пола ще може да се избира. :-) Голям цирк! Следващата стъпка ще е да пуснат "наполеоновците" от лудницата и да искат да им казваме "ваше височество".
73
0
 
18
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Винаги бих заложил на немците да дадат началото на края на човешката цивилизация.
72
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правят го за да объркат Путин колко германци са годни за военна служба и за мобилизация.
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е понеже приеха закон че 50% от членовете на бордове на директори на големи компании трябва да са жени. Сега с този закон половината директори просто могат да декларират, че са жени и бордовете да са законни отвсякъде. Гениално!
70
1
 
18
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
Как се сменя пол, като той зависи то хромозомите? И каква е правната стойност или значимост на този закон? Това че някой се представя за друго вече е законно?!
69
0
 
21
 
! Отговори
Нов преди 1 месец
Аиде бе путин пускаи им сармат да ги изравниш с боговете то това е новия содом и гомор а ти си орьжието на христянството мачкай
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разтапям се от умиление, едва сдържам сълзите си от емоционалното съприживяване на историческия момент, сърцето ми бие неистово в споделената радост, с до вчерашните жертви на обществения и административен гнет ! Ура, другари !!
67
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А мога ли всяка година да избирам дали да съм в ЕС
66
0
 
40
 
! Отговори
ХААХХА преди 1 месец
ЗНАЧИ ПОЛ МОЖЕМ ДА ИЗБИРАМЕ, АМА ВАКСИНИРАНЕ НЕ МОЖЕМ!
65
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И КВО? ПОДАВАМЕ СЕГА ТОПКАТА НА РУБЛЯЦИТЕ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ ПО ТОЯ НЕЗНАЧИТЕЛЕН ВЪПРОС!
64
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трюдо каза, че кани всички американки, да си правят аборти в Канада, защото Канада уважавала това, че хората имат права над телата си ... Но само ако са с поне две ваксини.
63
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече започнаха първите дела срещу родители, дали на 13 годишните деца, да ис сменят пола, като се думкат с хормони и прочие ... от самите деца. Пичове - децата се впечетляват от всичко и са икзлючително глупави. Не мжое да му доверя да кара кола, не може му доверя дори да носи отгоорност за действията си до еда възраст, ама е па на - сменяй си поло с процедуса, дето не сме ясно колко точно ти вреди чисято физически, а за психологията хич и не говоря ...
62
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тя управляващата коалиция друго освен подобни закони не може да направи. Понеже немската икономика е в цветущо състояние...
61
0
 
29
 
! Отговори
Малкото Слънце преди 1 месец
Ненормалници без път!!!
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Настоящият закон третира засегнатите лица като болни хора." Ами добре си е значи настоящия закон ,какво ще му променят.
59
1
 
15
 
! Отговори
Алооо преди 1 месец
Да живей демокрацията!!!
58
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На тоя анонимния тия 2.5 милиона изнасилени германки от червената армия, точно на него ли дадоха информация, или работата е ..........една жена каза. Що не се търси отговорност на такива индивиди? И тия с пералните от Украйна, вие как си го представяте това с превоза на тия перални до Москва? Това е армия, да не си си с твоя камион, че да си го натовариш с каквото искаш и да си го закараш в къщи? Вместо да се качат двама войници, ще се вози пералня? Ама мозък дали имате?