Украйна се подготвя за руска атака от Беларус

Киев очаква тя да се случи в Деня на независимостта
16 авг 2022 19:19, Йоана Цонева
21
Украйна се подготвя за руска атака от Беларус
Снимка: БГНЕС

Украйна се подготвя за потенциални атаки от страна на руските сили на 24 август, когато в нападнатата от Владимир Путин страна се чества Деня на независимостта. Това съобщи говорителят на военновъздушните сили Юрий Игнат.

Според него руснаците подсилват военния си капацитет на територията на Беларус и това може да е подготовка за нападения срещу Украйна по време на празника.

„Военновъздушните сили на Украйна не отписват въоръжени провокации от страна на врага и преди Деня на независимостта – 24 август, включително от територията на Беларус. Те са в 24-часова бойна готовност още от началото на пълномащабната война с Руската федерация“, каза Игнат, цитиран от „Украинска правда“.

„Въоръжените сили на Украйна постоянно наблюдават движението на войските (б.а. – на руснаците) и транспортирането на боеприпаси - както ракети "Искандер", така и други. Ако Ил-76 пристигне на някое от летищата в Беларус, ясно е, че той транспортира там оръжия“, добави той. „Има разузнавателни данни, а в открити източници - и информация, че врагът струпва сили на територията на Беларус“.

„Тази заплаха винаги е съществувала, тъй като Русия използва територията на Беларус от първите дни на пълномащабната агресия, нанасяйки удари оттам. Затова е необходимо да се подготвим. Скоро предстои голям национален празник - Денят на независимостта. Врагът винаги използва такива дати за "поздравления" и ние трябва да сме готови за това", коментира още говорителят на военновъздушните сили.

Още по темата
По думите му – всеки ден представлява нова опасност, а украинските сили не са безгранични. Той призова украинските граждани да не игнорират нито един сигнал от въздушните сирени.

По данни на Военновъздушните сили на Украйна - през последните няколко дни се наблюдава намаляване на активността на противниковата авиация, като в същото време около 430 самолета и над 360 хеликоптера са съсредоточени на летища в близост до границите на Украйна с Руската федерация, Беларус и на територията на окупирания Крим.

Мониторинговата група "Беларуски Гаюн" отбелязва, че на територията на летище "Зябривка" в Гомелска област на Беларус са се струпали голям брой зенитно-ракетни комплекси с десетки ракети, което може да означава подготовка за масиран удар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
1
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Първо събиране и изваждане после умножение и деление. Украинците да си натискат парцалите в Одеска и Николаевска област, че там отстъпят ли да забравят за Черно море. От Беларус може към края на войната да се появат червени знамена със сърпове и чукове. Руснаците ще натискат в Донбас, но завземат ли черноморските градове и си стиснат ръцете с приднестровците, лебедовата песен на зеленската клика е изпята. И да искат мир ще е късно либе за китка, мандалото лопна
14
5
 
1
 
! Отговори
1984 преди 1 година
ТОВА ПРОКСИ НА ДЕМОКРАДИТЕ ОТ ФАШ ЛИ ИМА НЕЗАВИСИМОСТ, ЧЕ И ДЕН НА ТАЯ НЕЗАВИСИМОСТ... ПА НЮЛАНД НЕ ПОКАЗА ЛИ КАК СЕ НАЗНАЧАВАТ ВЛАСТИТЕ ТАМ ЯЙЦЕНЮЦИИ, ЗЕЛЕВЮЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ КОМИЦИ... ПА И ЕДНИ МИРОТВОРЦИ ДЕМОКРАТИ УНИКУМИ...
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските фашисти е нужда да умиргате слуги на ЕС гестапо и сащ
12
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин трябва да свали Лукашенко и да сложи верен човек, който ще влезе в специалната операция. Лукашенко е страхливец и предател. Той е виновен за неуспехите. Лукашенко трябваше да затвори западната граница на Украйна за западни оръжия. Лукашенко трябва да бъде отстранен като Чаушеску от Горбачов.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двиаци сър.
10
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военновъздушните сили на Украйна ????Има ли въобще такива сили !!!! Май само това което е останало от Военновъздушните сили на Украйна е говорителя .
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още от 10 Чудно ми е винаги като чета статии в Бг сайтове за " новини" защо не разглеждат ясно и конкретно темата, а вземат само част от оригинала ( а този е от Униан!) И манипулативно поставят въпроса! Това няма как да е случайно, защото не е прецедент, а практика! Точно затова все по рядко чета бг сайтове, то си е чисто наказание...
8
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става дума за ЕВЕНТУАЛНА ракетна атака от територията на " беларус" ( реално тя е анексирана от Пиzzzdin страна), а не за сухопътна инвазия, за това джуджето няма нито танкове, нито самолети, нито ХИЛИКОПТЕРИ, нито жива сила! Така че рускоговорящите роби в Бг да не се превъзбуждат особено от статията!
7
12
 
6
 
! Отговори
Пламен Пасков преди 1 година
В Беларус мирише в туулетните на френски парфюм не карат жигули по-добре са от нас
6
1
 
0
 
! Отговори
3в1 боксьор преди 1 година
не 3, а един-два и си в комоцио!
5
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беларус са една добре управлявана държава.
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И правилно. Беларус си е руска държава. Укрите ще го разберат по трудният начин.
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайна не се подготвя, тя е сготвена, готви се натото за още пленени ингилизки мерзавци. И за *** заглавия по медиите.
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
летище "Зябривка" отдавна не е ремонтирано с HIMARS.
1
4
 
11
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Пак ли?