Бивш служител на Ружа Игнатова: Най-вероятно е убита

Той разказва подробно как са протекли последните дни на криптокралицата
19 авг 2022 16:09, Нели Христова
91
Бивш служител на Ружа Игнатова: Най-вероятно е убита
Снимка: БГНЕС

Мисля, че Ружа Игнатова е била убита и макар да се надявам да не е, не съм видял нищо, което да доказва противното.

Още по темата

Това са думи на Франк Шнайдер, бивш оперативен директор на Luxembourg Service de Renseignement de l'État (SRE), който по-късно става служител на криптокралицата Ружа Игнатова. Той бе арестуван с международна заповед за арест, издадена от съд в Ню Йорк. В момента чака екстрадация от френските власти.

Шнайдер за първи път се запознава с Ружа Игнатова през 2015 година, благодарение на бившият зам.-министър на финансите на България Красимир Катев, който е и главен изпълнителен директор на софийския клон на руската банка VTB. Катев бил добър приятел с Игнатова. По това време криптокралицата търсила някой, който да проверява клиентите й, а с точно това се занимавала фирмата на Шнайдер. След щателна проверка на всички документи, представени от Ружа, той се убедил, че OneCoin е напълно легална фирма и приел Игнатова за свой клиент. 

Бившият служител на тайните служби на Люксенбург признава, че Игнатова рядко обръщала внимание на иформацията, която той намирал за клиентите й, тъй като OneCoin се разраствала бързо, а тя нямала нужното време. И все пак, в интервюто си за Notizie Geopolitiche той е категоричен: "OneCoin не беше планирана като измама."

"ФБР твърди обратното, като цитира фрагменти от имейли между Ружа и Себастиан Грийнууд (съосновател на OneCoin), извън контекста, което предполага, че са планирали това като измама. Това просто не е вярно. Сигурен съм, че Ружа виждаше това като истинска бизнес идея и е била вдъхновена от подобни идеи и концепции. Също толкова съм сигурен, че нито Ружа, нито някой друг е очаквал OneCoin да се развие така, както се случи. Това е мястото, където се проявяват недостатъците в управлението, тъй като успехът не е удовлетворен от необходимите управленски решения и прилагането на механизми за управление на успеха и експоненциалния растеж", обяснява Шнайдер.

Той не подкрепя версията, според която Ружа Игнатова в момента живее на яхта в Гърция.

"Този слух идва от показанията на брата на Ружа - Константин. Той бе арестуван през януари 2019 г. в Лас Вегас и лежеше в затвора в Ню Йорк в продължение на осем месеца, като в крайна сметка сключи споразумение въз основа на признаване на вина. Американските прокурори знаеха преди ареста ми, че Константин е излъгал под клетва, но въпреки това те използваха изявленията на Константин срещу мен пред френските власти, за да оправдаят искането за арест, задържане и екстрадиция" обяснява Шнайдер и признава, че до последния момент, той е поддържал връзка с Ружа Игнатова.

Изведнъж обаче тя изчезва.

"Имахме планове за следващите дни, уредени бяха срещи с юристи, подготвяха се и други проекти. Около 20 октомври Ружа ми каза, че трябва да напусне България за кратко. Разпитвах я и я съветвах, тъй като Ружа знаеше, че най-сигурното място за нея е България. В този момент имахме информация, че Гилбърт Армента, богат човек и гадже на Ружа, всъщност работи с ФБР срещу нея, под огромен натиск", разказва той. "Имаше план да убедим Ружа да се срещне с Гилбърт в Коста Рика, но знаехме истинската цел на това - тя записа всичките си разговори с Гилбърт, както беше поискано от нейните контакти от българското правителство, които планираха да се изправят срещу американските власти."

"При тези обстоятелства се усъмних в нуждата на Ружа да пътува", признава Шнайдер. Криптокралицата обаче настояла, тъй като именно българските й контакти я помолили да напусне страната, поради предстояща полицейска акция с помощ от Германия. .

"В действителност тази акция се състоя, но няколко месеца по-късно. Българите казаха, че искат да докажат, че Ружа е напуснала страната и следователно не може да бъде разпитана по искане на Германия, така че тя пътува въпреки моите опасения", спомня си мъжът. 

Ружа лети до Атина, придружена от един от бодигардовете си. Когато пристига, веднага се обажда на Шнайдер и му обяснява, че бодигардът й е получил "указания" да я остави и да се върне в София.

"И двамата бяхме объркани кой ли дал такива инструкции", казва Шнайдер пред изданието. Ружа допълнително била инструктирана от своя бодигард да се качи на полет за Солун по-късно същия ден, където трябвало да я чака нов екип от бодигардове. Тя изпълнила заръките, но мъжете все още ги нямало на летището. Затова решила да пазарува и обещала на Шнайдер да му се обади по-късно.

"Вече беше вечер в Лондон и Ружа се обади от кола. Каза ми, че се връща в България по суша и влизането й в страната няма да бъде регистрирано". 

Криптокралицата моли Шнайдер да се видят през следващите дни в София. По думите му тя звучала изморена, но спокойна, дори весела. В два часа вечерта обаче той получава SMS, който го обезпокоява "На сигурно вкъщи".

"Този SMS ме накара да се усъмня, тъй като беше на английски, а ние си общувахме само на немски", казва Шнайдер.

След този момент Ружа Игнатова сякаш изчезва от лицето на земята. Запитан какво според него се е случило с нея, мъжът отговаря: "Според мен е била убита и макар да се надявам да не е така, няма нищо, което да доказва противното".

Шнайдер не пропуска да изрази възмущението си, че криптокралицата е влязла в списъка с десетимата най-издирвани престъпници на ФБР.

"Сред 10-те има 7 убийци, двама лидери на наркокартели, педофил и убиецът на петгодишно момиченце. Ружа може да е отговорна за финансовите загуби на хората и въпреки че сумите са невероятно високи, тя не може да се сравни с нито един от тези хора в списъка. Вписването й като един от 10-те най-издирвани бегълци в САЩ ми показва, че САЩ трябва да са спечелили глобалната си война срещу тероризма, тъй като няма повече терористи за списък. Най-малкото е жалко".

 


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Куче влаче рейс......
69
0
 
1
 
! Отговори
Unknown преди 1 месец
Ружка Ружка вече може да е с голяма пУшка. :)
68
4
 
6
 
! Отговори
Филип преди 1 месец
Не им вярвам на западните страни и на САЩ възможно тя да не е пристъпила закона но когато някой по-умен от тях и умее да върти бизнеса не е американец или от западните страни се опитват да го изкарат черен и да му вземат парите и да го вкарат на тъмно И когато не е в тяхна изгода те се стремят да го направят черен този човек
67
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Пластика?
66
8
 
5
 
! Отговори
на гола кука преди 1 месец
Тази само след седмица е в торбата!
65
0
 
15
 
! Отговори
Ани Маняни преди 1 месец
Ружа в момента е изрусена гъркиня
64
2
 
20
 
! Отговори
До 59 преди 1 месец
Никъде не съм казал, че ще съм щастлив с малко пари или мизерия. Щастието е в УМЕРЕНОСТ ВЪВ ВСИЧКО. НО ЕДВА ЛИ ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕШ.
63
1
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
и като стана дума:..-Помните ли,че преди години Боко конфискува "криптодолари" за няколко десетки милиона?...Какво стана с тях?..-Къде отидоха?
62
2
 
31
 
! Отговори
Г557дт преди 1 месец
Джон Гришам има една много интересна книга "Партньори" за един, коъто откраднал голяма сума пари и инсценира смъртта си, за да не го търсят, прави си пластична операция, напълнява и тотално си променя външния си вид, но го откриват чрез пластичния хирург... Че и Ружа Игнатова може да е жива някъде.
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ружи, ружи, бели ружи!
60
7
 
25
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
Откри топлата вода. Америка не е държава вече,тя нещо като корпорсции в картел, с една дума синдикат. А хората и са просто материал за печалбарство. Кога ли ще се разбудят.
59
2
 
23
 
! Отговори
Трол до 58 преди 1 месец
Пич, ти виждал ли си оригиналните снимки на госпожа Гущерова? Майка и не може да я познае....
58
0
 
12
 
! Отговори
Дддф,Ати преди 1 месец
До 58,да точно така се прави,с тия пари и *** няма да те познае.
57
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Копачите"дефекто"копат"нереални (по скоро виртуални), печалби и ги заменят за нереални криптото единици.Всеки материалист се съмнява в криптото,въпреки големите разходи за придобиването Както се казва:"Око да види и ръка да пипне." Затова и животът му е обречен.Печелят само тези който първи го планират а губят последните които го натрупват във виртуални сметки,защото няма реална конфиденциалност обезпеченост, т. е.няма и нищо ррлно не "стой"зад него,освен фиктивност
56
4
 
14
 
! Отговори
Sasho преди 1 месец
Razkoshna Romka
55
3
 
37
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Няма оттърване, да измамиш толкова хора и да си мислиш, че ще оттървеш кожата, не е реално!
54
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди половин година,Уорън Бъфет предупреди, че криптото не е реално и няма реална конфиденциалност и не представлява олиогпол, като световната валута и е неконвертеруемо единица въпреки натрупването,което се изразява в стойност без обезпечение(т. е. е фактически едно нищо)
53
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последната версия е "убита",за да не я търсят повече. Тарикати....
52
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спомнете си за пирамидата Лайв Чойс и я сравнете с Оне Койн.И там имаше намеса и явна далавера от известни играчи от отвъд голямата вода граничеща с Европа.Добър урок за наивници и простакеси.
51
5
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
И аз да съм милиардер ще съм мъртъв :))))