ЕП иска ЕК да замрази финансирането на Унгария

Имало сериозен риск от злоупотреба със средства на ЕС
41
ЕП иска ЕК да замрази финансирането на Унгария
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент поиска от ЕК да замрази финансирането на Унгария.

Комисията и Съветът трябва да устоят на натиска на Унгария и да пристъпят към приемането на мерки за замразяване на средствата от кохезионните фондове на ЕС, смятат евродепутатите.

В резолюция, приета в четвъртък с 416 гласа "за", 124 гласа "против" и 33 гласа "въздържал се", евродепутатите заявяват, че 17-те коригиращи мерки, договорени от Комисията и Унгария, "не са достатъчни за справяне със съществуващия системен риск за финансовите интереси на ЕС", дори и да бъдат приложени изцяло.

Те призовават държавите членки на ЕС да приемат предложените мерки в рамките на Регламента относно обвързаността с условия, за да защитят бюджета на Съюза срещу нарушения на принципите на правовата държава в Унгария, и да ги отменят едва след като унгарските коригиращи мерки доведат до устойчив ефект.

"Ако тези мерки бъдат отменени в бъдеще, Съюзът следва да пристъпи към финансова корекция", добавят те.

По отношение на Механизма за възстановяване и устойчивост на Унгария (МВУ) те изразяват съжаление във връзка с факта, че поради действията на правителството, средствата за възстановяване все още не са достигнали до унгарския народ.

Според ЕП рискът от злоупотреба със средства на ЕС в Унгария продължава да съществува и Комисията не трябва да одобрява плана по МВУ за Унгария, докато страната не изпълни изцяло всички препоръки в областта на принципите на правовата държава и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека.

Членовете на ЕП призовават Комисията и Съвета да не се поддават на натиска, който Унгария оказва върху тях посредством блокиране на ключови решения на ЕС, като макрофинансовата помощ за Украйна в размер на 18 млрд. евро и глобалната минималната ставка на корпоративния данък. Тази "злоупотреба" с правилото за гласуване с единодушие не бива да оказва въздействие върху решенията относно унгарския план за възстановяване и прилагането на законодателството за обвързаност с условия във връзка с принципите на правовата държава, се казва в текста.

Парламентът подчертава, че крайните получатели на средства от ЕС не трябва да бъдат лишавани от подкрепа поради липса на сътрудничество от страна на техните правителства, и призовава Комисията да намери начини за разпределяне на средствата от ЕС чрез местните правителства и неправителствените организации.

В заключение, членовете на ЕП се оплакват, че решението за задействане на Регламента относно обвързаността с условия за Унгария е закъсняло отдавна и е с твърде ограничен обхват. Парламентът настоява Комисията да предприеме действия по отношение на други нарушения на принципите на правовата държава, особено онези, свързани с независимостта на съдебната власт.
 

На 18 септември 2022 г. Комисията предложи да замрази 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария, като се позова на опасения, свързани с корупцията и обществените поръчки, след като през април задейства механизма за обвързаност с условия за защита на бюджета на ЕС за Унгария.
След преговори с Комисията Унгария представи 17 коригиращи мерки, като например създаване на работна група за борба с корупцията и промени в правилата за възлагане на обществени поръчки, за да отговори на опасенията.

Съветът трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство до 19 декември въз основа на предложението на Комисията.


41
Още по темата: унгарияЕКеп
Още от ЕС
Руски командири насърчават сексуалното насилие в Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е ЕС. Не правиш, каквото ти казват - спират парите. А ние се бутаме и Евро да приемаме.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
М.и орбан това иска...пари от ЕС не му трябват....иска си кремъл
30
10
 
5
 
! Отговори
ББ преди 1 седмица
канцлера на Австрия удобно сочи "виновни"българите и румънците,удобно забравя,че е финансирал тези процеси с парите на Народа си с парите на ЕС,вие финансирахте Путин г-н канцлер с парите на ЕС данъкоплатците,вие финансирахте убиеца путин...и удобно търсите "виновни",финансирате робите на путин от кГб и щАзи...направиха ви на ***...ок виновни са ви българите и румънците...нелепо и лицемерно...от 30 г. в БГ управлява бизнес партия криеща се зад...етнос...ДПС,обслужваща путин..лицемерие
29
2
 
8
 
! Отговори
ЕП,ЕК преди 1 седмица
ай ша ва еб..а във фашистите прости РАЗПАДАЙТЕ СЕ ЧАС ПО-СКОРО,ЧЕ ОТ ЕВРОПА НИЩО НЯМА ДА ОСТАНЕ!
28
1
 
19
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Режат на Унгария, за да дадат на укр...ите. А всяка страна членка внася в ес вноски, та отказ от полагащото се е грабеж посред бял ден. Да не би в Германия всичко е 6 и няма нередности?
27
1
 
9
 
! Отговори
западната демокрация преди 1 седмица
Западната демокрация е : всички правят това което каже най-важния демократ! (абе като при комунизма ама сега ние сме най-неважните...)
26
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 седмица
По времето на СИВ, подобни фашистки изпълнения бяха недопустими!
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е началото на края на Евро Съюза. След време че се нарича вече Украински съюз
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Замразяваме пари на Унгария, която има собствено мнение и пази интересите на гражданите си. Но даваме милиарди на Украйна. Последната даже не е член на ЕС. Е, за чий ни е тогава този Ес? Ако не им играеш по св.... та санкции, независимо дали си прав или не.
23
6
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
""Пич" ще викаш на мъжа си!" -- каква е тази обсесия с хомосексуализма? Сигурни ли сте, че не сте латентни? :)
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германец, одървяш ли се, когато пишеш Байга Ньо?
21
1
 
13
 
! Отговори
До германец преди 1 седмица
"Пич" ще викаш на мъжа си!
20
10
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
"Въобще не си наясно как се въртят финансите в ЕС" -- Хахаха, имаме на гости професор по макро икономика. В свободното си време вирусолог, геополитик, генерал от запаса и национален треньор по футбол. С две думи - Байга Ньо :)
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еврофaшизъм в действие...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обаче за нелегалните мигранти няма а спрат парите, нито ще пазят границите на ЕС. :-)
17
2
 
14
 
! Отговори
Nvp преди 1 седмица
То в ЕС и САЩ по лошо от комунизма май.Нама свобода,а каквото кажат те.
16
18
 
1
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
"Унгарците да си замразят парите, дето дават на ЕС" -- Унгарците са нетни получатели, пич :)
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво казва ЕП на никои не му пука, много са долни и гнусни това ли е демокрация ,че не искат парите на унгарците да потъват в укроландия дано оостоят унгарците на тия фашисти.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде, почнаха със санкциите и към членовете.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Унгарците да си замразят парите, дето дават на ЕС