ЕС обвинява: САЩ печели от войната, Европа страда

По-евтината енергия бързо се превърна в огромно конкурентно предимство
25 ное 2022 19:15, Йоана Цонева
407
ЕС обвинява: САЩ печели от войната, Европа страда
Снимка: БГНЕС

Девет месеца след като нахлу в Украйна, Владимир Путин започва да разцепва Запада. Висши европейски служители са бесни на администрацията на Джо Байдън и сега обвиняват американците, че печелят от войната, докато страните от ЕС страдат, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Факт е, че ако погледнете трезво, страната, която печели най-много от тази война, са САЩ, защото те продават повече газ и то на по-високи цени, и защото продават повече оръжия", каза високопоставен европейски служител пред "Политико".

Експлозивните коментари, подкрепени публично и неофициално от служители, дипломати и министри на други места, показват нарастващия гняв в Европа заради американските субсидии, които заплашват да разрушат европейската индустрия. Кремъл вероятно ще приветства "отравянето на атмосферата" сред западните съюзници.

"Наистина сме в исторически момент", каза високопоставеният служител на ЕС, твърдейки, че двойният удар на търговските спорове от субсидиите на САЩ и високите цени на енергията рискува да настрои общественото мнение както срещу военните усилия, така и срещу трансатлантическия съюз. "Америка трябва да осъзнае, че общественото мнение се променя в много страни от ЕС."

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел призова Вашингтон да отговори на опасенията на Европа. "Американците - нашите приятели - вземат решения, които имат икономическо въздействие върху нас", каза той в интервю за "Политико".

Основната точка на напрежение от двете страни на Аталнтика през последните седмици бяха зелените субсидии и данъци на Байдън, които според Брюксел несправедливо възпрепятстват търговията с ЕС и заплашват да унищожат европейската индустрия. Въпреки официалните възражения от страна на Европа, Вашингтон досега не е показал никакви признаци да отстъпи.

В същото време сътресението, причинено от нахлуването на Путин в Украйна, насочва европейските икономики към рецесия, с рязко нарастване на инфлацията и опустошително свиване на енергийните доставки, което заплашва със спиране на електрозахранването и други енергийни ограничения тази зима.

Докато се опитват да намалят зависимостта си от руската енергия, страните от ЕС вместо това се обръщат към газ от САЩ, но цената, която европейците плащат, е почти четири пъти по-висока от разходите за същото гориво в самата Америка. На фона на това има вероятен скок в поръчките за произведени в Америка военни стоки, тъй като европейските армии изпитват недостиг след изпращането на оръжия в Украйна.

Всичко това е твърде много за висши служители в Брюксел и други столици на ЕС. Френският президент Еманюел Макрон каза, че високите цени на газа в САЩ не са "приятелски" и министърът на икономиката на Германия призова Вашингтон да покаже повече "солидарност" и да помогне за намаляване на разходите за енергия.

Министри и дипломати от други страни в блока, изразиха разочарование от начина, по който правителството на Байдън просто пренебрегва въздействието на своите вътрешни икономически политики върху европейските съюзници.

Когато лидерите на ЕС поставиха пред Байдън въпроса за високите цени на газа в САЩ на срещата на Г-20 в Бали миналата седмица, американският президент просто не изглеждаше наясно с проблема, според високопоставения служител, цитиран по-горе. Други служители и дипломати на ЕС се съгласиха, че американската незаинтересованост относно последствията за Европа е основен проблем.

Още по темата
"Европейците са видимо разочаровани от липсата на предварителна информация и консултации", каза Дейвид Клайман от мозъчния тръст "Брюгел".

Служители от двете страни на Атлантика признават рисковете, които все по-токсичната атмосфера крие за западния съюз. Караниците са точно това, което Путин би желал. По това въпрос са единни дипломатите от ЕС и САЩ.

Разрастващият се спор относно Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън постави страховете за трансатлантическа търговска война отново на първо място в политическия дневен ред. Министрите на търговията се събраха да обсъдят отговора си в петък, докато служители в Брюксел изготвят планове за спешен военен пакет от субсидии, за да спасят европейските индустрии от колапс.

"Законът за намаляване на инфлацията е много тревожен", каза нидерландският министър на търговията Лийзе Шрайнемахер. "Потенциалното въздействие върху европейската икономика е много голямо.

"САЩ следват своя вътрешен дневен ред, който за съжаление е протекционистичен и дискриминиращ срещу съюзниците на САЩ", каза Тонино Пицула, депутат от Европейския парламент, отговарящ за трансатлантическите отношения.

Американски служител подчерта, че определянето на цената за европейските купувачи на газ отразява решенията на частния пазар и не е резултат от политика или действие на правителството на САЩ. "Американските компании са прозрачни и надеждни доставчици на природен газ за Европа", каза служителят. Капацитетът за износ също беше ограничен от авария през юни, която наложи ключово съоръжение да бъде затворено.

В повечето случаи, добави служителят, разликата между експортните и вносните цени не отива при износителите на втечнен природен газ (ВПГ) от САЩ, а при компаниите, които го препродават газа в ЕС. Най-големият европейски притежател на дългосрочни договори за американски ВПГ е например френската "Тотал Енерджи".

Това не е нов аргумент от американска страна, но изглежда не е убедителен за европейците. "Съединените щати ни продават газа си четворно по-скъпо, когато прекоси Атлантическия океан", каза европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон пред френска телевизия в сряда. "Разбира се, че американците са наши съюзници... но когато нещо се обърка, е необходимо и съюзниците да си говорят."

По-евтината енергия бързо се превърна в огромно конкурентно предимство и за американските компании. Бизнесът планира нови инвестиции в САЩ или дори преместване на съществуващия си бизнес далеч от Европа в американски фабрики. Точно тази седмица мултинационалната химическа компания "Солвей" обяви, че избира САЩ пред Европа за нови инвестиции, в последното от поредица подобни съобщения от ключови индустриални гиганти в ЕС.

Съюзници или не?

Въпреки енергийните разногласия, Брюксел изпадна в паника едва когато Вашингтон обяви схема за промишлени субсидии на стойност 369 милиарда долара в подкрепа на зелените индустрии съгласно Закона за намаляване на инфлацията.

"Законът за намаляване на инфлацията промени всичко", каза дипломат от ЕС. "Вашингтон все още ли е наш съюзник или не е?"

За Байдън законодателството е историческо постижение в областта на климата, но ЕС вижда това по различен начин. Служител от министерството на външните работи на Франция каза, че диагнозата е ясна: това са "дискриминационни субсидии, които ще изкривят конкуренцията". Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер тази седмица дори обвини САЩ, че са тръгнали по пътя на икономическия изолационизъм на Китай, като призова Брюксел да възпроизведе подобен подход."Европа не трябва да бъде последният мохикан", каза той.

ЕС подготвя своите отговори, като например голям пакет за субсидии, за да предотврати унищожаването на европейската индустрия от американските конкуренти. "Преживяваме пълзяща криза на доверието по търговските въпроси ", каза германският евродепутат Райнхард Бютикофер.

"В един момент трябва да се утвърдиш", каза френският евродепутат Мари-Пиер Ведрен. "Ние сме в свят на битки за власт. Когато се борите с ръце, ако те не са мускулести, ако не си подготвен както физически, така и психически, губиш."

Зад кулисите също има нарастващо раздразнение относно парите, които текат в американския отбранителен сектор.

САЩ са най-големият доставчик на военна помощ за Украйна, доставяйки оръжия и оборудване за повече от 15,2 милиарда долара от началото на войната. Досега ЕС е предоставил около 8 милиарда евро военно оборудване на Украйна, според Борел.

Според високопоставен служител от европейска столица възстановяването на някои сложни оръжия може да отнеме "години" поради проблеми във веригата за доставки и производството на чипове. Това подхрани страховете, че отбранителната индустрия на САЩ може да спечели още повече от войната.

Пентагонът вече разработва пътна карта за ускоряване на продажбите на оръжия, тъй като натискът от страна на съюзниците да отговорят на по-големи изисквания за оръжия и оборудване нараства.

Друг дипломат от ЕС твърди, че "парите, които печелят от оръжия", могат да помогнат на американците да разберат, че правенето на "всички тези пари от газ" може да е "малко прекалено много".

Дипломатът твърди, че отстъпка от цените на газа може да ни помогне да "запазим единни обществените си мнения" и да преговаряме с трети страни за доставките на газ. "Не е добре да се създава впечатлението, че най-добрият Ви съюзник всъщност прави огромни печалби от Вашите проблеми", каза дипломатът.


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
1
 
! Отговори
aha преди 1 месец
Разгеле, най-накрая им завря румънския нагревател на тъпите Еврогейци.От колко време им го говори цяла Българияха ха ха
279
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
Европейските васалчета са недоволни,че им скубят перата.Яко!
278
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Аааааа добър ден !
277
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Американците се интересуват за живота на европейците, точно толкова колкото се интересуват за подземния живот на мравките.
276
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Редакцията! Добър ден! Ама сте едни велики ***...изатори
275
1
 
1
 
! Отговори
Че то ..това си е преди 2 месеца
Е че то , войните винаги са били най- голямото добро за САЩ. Като почнете с образуването им, с територията им / едни от най- хубавите им земи са взети от Мексико след война/ Богатството и силата им стават факт след като европейското злато и отива там след 1та и 2та световни войни , а Европа им става зависима със заемите които и дават за оръжие
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
още може по-дълбоко,още,още..
273
0
 
9
 
! Отговори
Нострадамус младши преди 2 месеца
Ще ви дойде акъла в празните кратуни ама късно ... Все пак , по-добре късно , отколкото никога !!!!!
272
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добро утро како Сийке, тук по форумите това се знаеше още преди войната. Ко бляхте и колко още ще блеете
271
0
 
6
 
! Отговори
sabi преди 2 месеца
баси наглите & лицемерни ЕС! Разбира се хранилката е несметна за САЩ, защото адски лесно манипулираха десетки милиарди да се отпуснат за "помощ", а парите се връщат в воено индустриалните компании. Боса на "Рейтиън" направи заяви преди месеци, че войната е "доходна" за бизнеса им,- не крие далаверата. ЕС просто злобее, че техните доходи са по-малко от уж "хуманитарната кауза" Украина. Какви печалби изкараха от разрушаването на Либия, Йемен, Сирия, Афганистан. Но Американците винаги са били най-напред в "печеленето от създадени войни". Най-яката далавера. Русия, Иран, Китай също изкарват, в ник
270
0
 
13
 
! Отговори
жу преди 2 месеца
Добър ден....
269
1
 
42
 
! Отговори
добро утро преди 2 месеца
Здрасти. Продажните евротъп"ари се усетиха- Поне на думи, от благоприличие. Иначе не им пука
268
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Усетиха се,то тва беше ясно още като започна войната и щатската пропаганда взе да пуска зеленски на големи екрани по всички събития и събрания.Кадафи,садам,сирийския,венецуелския и др. президенти,никой не ги пускаше да говорят в защита на страната си.
267
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичките войни на САЩ са ''операции'' , И операцииите им , са ''ХУМАННИ'' , ракетите --''ПРИЯТЕЛСКИ'' !
266
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И пак :Кой е НАТО ?Къде са парите на ЕС за въоръжаване ?Защо ЕС няма армия ?Защо ЕС е изместен от САЩ и Англия от руските пазари ?
265
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 306...Ами измисли си своя държава Живей си в нея.Ама преди това си създай своя държава.Търгувай си с който искаш.Ама да поискаш да търгуваш с мен.Със семейство , дом и прочие си е вид предател.Щото има и закон за измяна...нали знаеш какво ги очаква такива според закона за държавата.
264
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 304....Запада тогава предложи мир и ,,неутралитет" на Хитлер и бе прегазен след известно и време от хитлерова Германия.Сега има много привърженици , включително и в България на същите сценарий.Но едните са комунистите, които през 1939 година бяха също Хитлер .Както и сега.Другите са патриотари с насталгия по социализма.И Дружба с ,,Големия брат"..Нещо като ,,Стокхолмския синдром" .Или родения духом роб...
263
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре де,аз искам да търгувам с Русия,защото ми е изгодно,както и с други страни.Какво ме интересува конфликта на САЩ с Русия,че трябва да взимам страна и то при положение,че това ми вреди?
262
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е много сте весели, та чак смешни!
261
1
 
17
 
! Отговори
Е преди 2 месеца
Европейците сами са си виновни още като не предотвратиха войната през 1939г. и Германия си правеше каквото поиска. САЩ разбра, че може да дърпа конците в световния ред- включи се във войната след Пърл Харбър, откри втори фронт след десанта в Нормандия, създаде атомна бомба, подпомогна Германия с плана Маршал. Още тогава Европа мина втора цигулка.