Колко отчайващо е състоянието на здравеопазването в Западна Европа?

Почти навсякъде има недостиг на лекари
15 дек 2022 22:03, Нели Христова
176
Колко отчайващо е състоянието на здравеопазването в Западна Европа?
Снимка: БГНЕС

В продължение на десетилетия националните здравни системи на Западна Европа са широко рекламирани като едни от най-добрите в света. Но застаряващото население, повечето дълготрайни заболявания, продължаващата криза при наемането и задържането на персонала, плюс изтощението след COVID се комбинираха тази зима, за да създадат перфектна буря в здравеопазването, която вероятно ще се влоши, преди да се подобри.

"Всички страни в региона са изправени пред сериозни проблеми, свързани с работната сила в областта на здравеопазването и грижите", се казва в доклад за Европа на СЗО по-рано тази година, предупреждавайки за потенциално тежки последици без спешни действия на правителството.

Във Франция сега има по-малко лекари, отколкото през 2012 г. Повече от 6 милиона души, включително 600 000 с хронични заболявания, нямат редовен личен лекар, а 30% от населението няма подходящ достъп до здравни услуги.

В Германия 35 000 работни места в сектора на грижите са били незаети миналата година, 40% повече от преди десетилетие, докато доклад от това лято показва, че до 2035 г. повече от една трета от всички работни места в здравеопазването може да бъдат незаети. Изправена пред безпрецедентно пренаселеност на болниците поради "остър недостиг на медицински сестри", дори Финландия ще има нужда от 200 000 нови работници до 2030 г.

В Испания министерството на здравеопазването обяви през май, че повече от 700 000 души чакат операция, а 5000 лични лекари и педиатри на първа линия в Мадрид стачкуват от близо месец в знак на протест срещу години на недофинансиране и прекомерна работа.

Усилията за заместване на пенсиониращите се работници вече са "неоптимални", се казва в доклада на СЗО за Европа, но сега трябва спешно да бъдат разширени, за да се "подобри задържането на кари и да се справи с очакваното увеличение на по-младите хора, напускащи работната сила поради прегаряне, лошо здраве и общо неудовлетворение".

В една трета от страните в региона най-малко 40% от лекарите са на възраст 55 или повече години, се казва в доклада. Дори когато по-младите практикуващи остават на работа въпреки стреса, дългите часове и често ниското заплащане, както и нежеланието им да работят в отдалечени селски райони или бедни вътрешни градове е създало "медицински пустини", които се оказват почти невъзможни за запълване.

"Всички тези заплахи представляват бомба със закъснител... вероятно ще доведат до лоши здравни резултати, дълго чакане за преглед, много предотвратими смъртни случаи и потенциално дори колапс на здравната система", предупреди Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, цитиран от The Guardian.

В някои страни най-лошият недостиг е сред общопрактикуващите лекари, като по-специално Франция плаща цената за предишни грешки в планирането. Още през 1971 г. страната ограничи броя на студентите по медицина втора година чрез така наречения numerus clausus, насочен към намаляване на разходите за здравеопазване и повишаване на доходите.

Резултатът беше срив в годишния брой на студентите - от 8600 в началото на 70-те години на миналия век до 3500 през 1993 г. - и докато приемът оттогава се повиши донякъде и таванът беше вдигнат изцяло преди две години, ще отнеме години, докато размерът на работната сила се възстанови.

Въпреки че 10% от общопрактикуващите лекари във Франция сега работят след пенсионна възраст, по-възрастните лекари, които напускат професията, са били повече от новодошлите, навлезли в нея миналата година, когато броят им все още беше с 6% по-нисък от това, което беше дори преди десетилетие. Може да минат повече от 10 години, преди страната да достигне задоволително съотношение на лекари спрямо жители на национално ниво.

Местното снабдяване обаче е друг въпрос: съотношенията на общопрактикуващите лекари варират от 125 или повече на 100 000 души в някои по-богати квартали до по-малко от половината от това в отдалечени селски райони на Франция или бедни предградия като Seine-Saint-Denis.

"Всъщност около 87% от Франция може да се нарече медицинска пустиня", каза младшият министър на здравеопазването Агнес Фирмен Льо Бодо миналия месец, призовавайки за "пълно възстановяване" на услугите на общопрактикуващите лекари чрез повече многофункционални здравни центрове и дистанционни консултации – но все още няма задължение за лекарите да се установяват в райони с лошо осигуряване.

Грипната епидемия от тази зима, настъпила на фона на COVID-19, разкри недостатъците в системата, създавайки "криза не само за болничния сектор на Франция, но и за цялото френско здравеопазване", казва Арно Робине от Федерацията на френските болници, предупреждавайки, че услугата вече "не може да реагира нормално" при извънредни ситуации.

В Германия, която харчи повече за здравеопазване от почти всяка друга страна в света, болниците са по-голяма загриженост,
тъй като тази зимна вълна от респираторен синцитиален вирус (RSV) при малки деца предизвика тревоги в цялата страна.

На фона на съобщенията за пренаселени отделения за спешни случаи и родители, принудени да спят в болничните коридори или да пътуват стотици километри за лечение на дете, Süddeutsche Zeitung каза, че страната е свидетел на това "какво означава, когато една система се разпадне … в сцени, които дълго време може да са изглеждали невъобразимо".

В петиция до парламента, озаглавена: "Червено ниво на тревога – болници в опасност", Германското болнично дружество (DKG) отново подчерта хроничната липса на персонал като основен проблем, като отбеляза, че много болници трябва временно да затворят спешните отделения поради липса на лекари и медицински сестри.

Повече от 23 000 позиции остават незаети в болниците в Германия след няколко години на слабо набиране на персонал и неотдавнашни масови оставки, особено в интензивните отделения и операционните зали, като персоналът се позовава на толкова голямо натоварване, че някои не са могли да си вземат дори кратка почивка или да отидат до тоалетната .

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах обяви пакет от помощ от 300 милиона евро за педиатричните клиники и все още неуточнена "революция в болничната помощ", поставяща "на първо място медицината, а не икономиката", плюс план за преместване на медицински сестри и лекари из страната, за да се отговори на търсенето, което беше отхвърлено като „абсурдно“ от водещи медици.

"Проблемът е, че нямаме отделения, които биха могли да се справят без персонал, защото всички те вече могат да предложат само минималното ниво на грижа", казва Кристин Фоглер от Германския съвет на медицинските сестри (DPR). "Това може да се нарече само акт на отчаяние."

Кристоф Спинър, консултант по инфекциозни болести в университетската клиника в Мюнхен, каза, че здравната система на страната е "без съмнение изправена пред огромни предизвикателства", докато педиатърът Нина Шойцау каза, че състоянието на британската NHS е "пример за нещата, които предстоят" за Германия.

В Испания зимата вече накара пренатоварения персонал на първа линия да предприеме стачни действия.
Кризата в здравеопазването, разкрита по време на COVID пандемията, следва десетилетия на недостатъчно инвестиране, конкуренция между регионите за медицински персонал и примамката за по-добро заплащане и условия в чужбина.

Голяма част от недоволството е насочено към региона на Мадрид, където в средата на ноември най-малко 200 000 души излязоха на улицата, за да защитят общественото здравеопазване срещу пълзящата приватизация и да изразят загриженост относно преструктурирането на системата за първична медицинска помощ от регионалното правителство.

Анхела Ернандес, хирург и генерален секретар на мадридската медицинска асоциация AMYTS, твърди, че ситуацията в педиатричните услуги е "на практика отчайваща", добавяйки, че става въпрос също така "за търсенето: никой не казва на хората, че ако ресурсите са ограничени, услугите трябва да бъдат използвани разумно".

Политиците имат отговорност да "обяснят ситуацията на хората", казва Ернандес. "Но тъй като те правят точно обратното в Мадрид и в Испания, те повишават очакванията на хората."

Профсъюзът Metges de Catalunya (Лекари на Каталуния) планира двудневна стачка следващия месец в знак на протест срещу "претоварването, пренебрежението и несигурността". Ксавие Леонарт, неговият генерален секретар, каза, че пандемията е била "черешката на тортата", но настоящата ситуация е колкото предвидима, толкова и депресираща.

Някои испански лекари бяха толкова изтощени, че се пенсионираха по-рано, въпреки удара върху пенсиите им
, зобамя той. По думите му главният императив е да се направи професията по-привлекателна, за да се спре "кръвоизливът" на професионалистите.

"Хората казват, че най-добрият капитал, който една компания притежава, е нейният човешки капитал", казва Леонарт. "Проблемът е, че в здравеопазването човешкият капитал е бил малтретиран, докато не каже: стига толкова."

Италианското обществено здравеопазване също е изправено пред сериозен недостиг на персонал,
усложнен от пандемията, която предизвика отлив на персонал от професията, ранно пенсиониране или преминаване към роли в частния сектор.

Регионалните правителства са подписали договори с медици на свободна практика за покриване на болничните смени, когато е необходимо, което подчертава ниските заплати в обществения здравен сектор на Италия.

"Има дупки, които трябва да бъдат запълнени навсякъде, особено в спешните звена", казва Джовани Леони, вицепрезидент на италианска лекарска федерация. "Проблемът е, че работещите на свободна практика печелят два до три пъти повече – до 1200 евро за 10-часова смяна."

Много медици са напуснали постове в публичния сектор "преди времето си",
добавя Леони. "Те са намерили други видове работа в частния сектор – роли, които означават, че не им се налага да работят нощни смени или през уикендите."

Италианските медици провеждат демонстрация на "невидимите" по-късно тази седмица. "Ние сме невидими за правителството", казва Леони. "Заплатите на италианските лекари трябва да бъдат на същото ниво като тези в Европа. В момента те са сред най-ниските."


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари