КС на Франция отхвърли референдум за пенсионната реформа

крон не се поддаде на съпротивата на синдикатите и протестите
4 май 2023 08:10, Елка Василева
14
КС на Франция отхвърли референдум за пенсионната реформа
Снимка: архив, БГНЕС

Силно непопулярният закон за пенсиите на френския президент Еманюел Макрон премина още едно препятствие, след като Конституционният съвет отхвърли второто предложение на опозицията за провеждане на референдум за ограничаване на пенсионната възраст до 62 години, предаде Ройтерс.

Още по темата
Макрон не се поддаде на ожесточената съпротива на синдикатите и седмици на понякога бурни протести срещу плана му за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 г.

Законопроектът за пенсионната реформа бе прокаран на 16 март в Националното събрание (долната камара на парламента на Франция), без да бъде подложен на гласуване. Френският премиер Елизабет Борн използва специална процедура, за да прокара непопулярния законопроект, като се позова на текст от френската конституция. Последваха два вота за недоверие срещу кабинета на Борн, които бяха отхвърлени.

След като Макрон заобиколи парламента, депутати от опозицията на два пъти се обърнаха към Конституционния съвет в опит да спрат реформата.  Съветът трябваше да се произнесе дали искането на опозицията отговаря на законовите условия за провеждане на референдум.

Първият опит беше отхвърлен, отчасти защото законът за пенсиите все още не беше приет и предложеният референдум нямаше да доведе до промяна в закона.

Конституционният съвет вчера заяви, че предложеният референдум не отговаря на законовите критерии, определени от основния закон.

Според Макрон французите трябва да работят по-дълго, защото в противен случай до края на десетилетието бюджетът за пенсии ежегодно ще бъде на минус с милиарди евро.

Представителите на френските синдикати очакват през лятото Националното събрание да гласува законопроект, изготвен от група независими депутати и представители на отвъдморските територии, за отмяна на пенсионната реформа на правителството. Очаква се текстът на законопроекта да бъде представен на 8 юни. Два дни преди това синдикалните централи възнамеряват да проведат нов общ протест срещу пенсионната реформа.
(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още едно потвърждение, че демокрацията е само един параван. Протестирайте колкото си искате, ние ще си правим каквото сме решили...демек колкото и да протестираш полза никаква. Аз ако съм на французите ще почна да паля обществени сгради и да хвърлям молотовки по ченгесарите.... Франция, а и Европа плаче за нова революция
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Конституционният съвет вчера заяви, че предложеният референдум не отговаря на законовите критерии, определени от основния закон." - и кои са критериите на които не отговря? Или като в холандия - пречи на ес демокрацията и затова забраниха референдумите?!
9
0
 
18
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
Нали Франция е много "ЕВРЕЙСКА", "ЕВРЕЙООКЕАНИСТИЧЕСКА" и "ДЕМОНОКРАТИЧЕСКА", какво става? Да не би някой масон или илюминат да дърпа конците на съда? Много по елементарно е. "ДЕМОКРАЦИЯТА" и "ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ" не съществуват и никога не са съществували. Това е "КОЛОНИАЛНА АМЕРИКАНСКА ИМПЕРИЯ" страните членуващи вътре са превзетите провинции. На персийски се наричат сатрапии.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е Франция та Франция... Тук се пенсионираме на 65 и не помня някой някога да е протестирал! Ама им се смеем на демокрацията, много умно.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изгорете я тая Франция!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Демокрация, сър?
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, толкова за демокрацията във Франция! Закони не се гласуват в народното събрание, КС не признава правото на народа на референдум, ... Явно демокрацията се е изродила към авторитаризъм и тоталитаризъм и трябва още веднъж да се приложи лечение с гилотина. С добро няма да стане
4
0
 
13
 
! Отговори
Моше преди 11 месеца
Бат Ротшилд не дава .... а на любимото му банкерче Макарарон не му остава нищо друго освен да изпълнява . У нас мафията си има държава ...... Там Ротшилд си има Франция . Франсетата нямат шанс. Могат безрезултатно да протестират до пенсия със същия успех . Така е в свободните и демократични страни . Можеш да протестираш коооолкото си искаш. А не като в диктатурите дето диктатора не дава дори да се оплачеш...
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тежко е да служиш на краварите, цял народ те мрази.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Агент Микрон го дуа, не успя да осигури финанси за краварските войни
1
1
 
19
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 11 месеца
Опаааа.....сега вече Макарон ще папне големия макарон