ЕС планира интернет кабел в Черно море

Целта е да намали зависимостта от Русия
12 май 2023 19:16, Анисия Иванова
23
ЕС планира интернет кабел в Черно море
Снимка: БГНЕС

ЕС планира подводен интернет кабел, за да подобри свързаността с Грузия и да намали зависимостта от линиите, минаващи през Русия, на фона на нарастващите опасения относно уязвимостта на инфраструктурата, предаваща глобални данни, съобщи Financial Times.

Кабелът на стойност 45 милиона евро ще свърже държавите-членки на ЕС с Кавказ през международни води в Черно море, като се простира на 1100 км. Проектът има за цел да намали „зависимостта на региона от наземна оптична свързаност, преминаваща през Русия“, се казва в политически документ на Европейската комисия.

ЕС и Грузия съвместно идентифицираха необходимостта от черноморски интернет кабел през 2021 г. за подобряване на цифровата свързаност на Грузия. Войната в Украйна обаче добави тласък към проекта, предвид необходимостта да се избягва разчитането на „връзки, които не са сигурни или стабилни“, каза източник на FT.

Интернет кабелите са във фокуса на вниманието поради глобални опасения около шпионажа, тъй като наземните линии и станциите, където подводните кабели излизат на брега, се смятат за уязвими от правителства, хакери и крадци.

Притесненията относно умишления саботаж на подводни кабели и друга морска инфраструктура също нараснаха след експлозиите на газопроводите „Северен поток“ миналия септември, за които медиите наскоро съобщиха, че са свързани с руски кораби. Два кабела край бреговете на Норвегия бяха прекъснати през 2021 г. и 2022 г., което предизвика опасения за злонамерени атаки.

Около 99 процента от междуконтиненталния интернет трафик - данни, съобщения, имейли и видео разговори - се предава чрез повече от 400 активни подводни кабела, които се простират на 1,4 милиона километра. Подземните наземни кабели също пренасят данни в международен план.

Русия е един от множеството маршрути, по които пакетите с данни се движат между Азия и Европа и е неразделна част от свързаността в някои части на Азия и Кавказ, което предизвика загриженост от някои политици относно прекомерното разчитане на нацията за свързаност.

Дейвид Макалистър, евродепутат и председател на комисията по външни работи на Европейския парламент, каза, че черноморският кабел е „водещ проект“ и регионален приоритет за блока, като се има предвид, че „без [интернет кабели] нямаше да има нито видеоконференции, нито научноизследователско сътрудничество операция, нито Netflix“ и „руснаците също знаят това“.

Остават въпроси относно осъществимостта и графика на проекта, особено след като Русия продължава да използва своите военни кораби в Черно море, за да изстрелва ракети срещу Украйна и блокира пристанища миналата година.

Глобалното напрежение относно физическата инфраструктура не се ограничава до опасенията за Русия. Китай започна да възпрепятства проекти за полагане и поддръжка на подводни интернет кабели през Южнокитайско море, тъй като Пекин се стреми да установи повече контрол върху инфраструктурата. Инсайдери от индустрията казват, че няколко държави са започнали да защитават своите териториални води.

Проектът за черноморски кабел е част от инициативата на Европейската комисия Global Gateway. Тя има за цел да предложи на развиващите се страни алтернатива на широкообхватното стратегическо финансиране от Пекин на физическа и цифрова инфраструктура по света, известно съответно като инициативата „Един пояс, един път“ и инициативата „Цифров път на коприната“. Европейската инвестиционна банка предложи безвъзмездна помощ от 20 милиона евро за проекта за черноморски кабел, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Говорител на комисията каза, че подобряването на връзките за данни с ЕС е „основен приоритет“ за Грузия и инвестицията на блока в кабелния проект е „в съответствие с целите на стратегията Global Gateway“.

В момента проектът е на етап оценка на осъществимостта и в момента не е отворено наддаване.

Vodafone също проучва възможността за разработване на кабелен маршрут през Черно море, според двама души, информирани за плана. Проектът, наречен Kardessa, ще свърже Украйна с България, Турция и Грузия и след това ще продължи по суша към Армения, Казахстан и нататък към Азия.

„Имате нужда от възможно най-много маршрути в ключови точки на уязвимост“, каза човек, запознат с проекта, по който Vodafone в момента консултира потенциални доставчици. „Русия е такава поради политическата ситуация в момента.“

През Русия минават някои важни интернет артерии. Например, така нареченият Dream cable минава на 8700 км през Германия, Австрия, Словакия, Украйна, Русия, Казахстан и Китай и е мажоритарен собственик на руския оператор MegaFon. Друг, наречен Европа-Русия-Азия, изпраща данни между Хонконг и Франкфурт през Русия за около 156 милисекунди.

Каан Терзиоглу, главен изпълнителен директор на телекомуникационната група Veon със седалище в Нидерландия, която продава руските си активи, каза, че наземните мрежи през Русия са важен проводник за международна свързаност с Армения, Грузия, Узбекистан и Монголия. „Разчитането на една единствена наземна мрежа никога не е добра идея“, каза той.

ЕС също така планира отделен електрически кабел под Черно море като част от програмата Global Gateway, свързващ Унгария и Румъния с Грузия и Азербайджан, за да подсили „сигурността на доставките“ на блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Подкование вече изполват думата "окупаторите" ами какво стана с руското население на Украйна което не е малко? Защо един междуетнически конфликт в Украйна, за който украинците отказаха да признаят, се превръща във война между Русия и Запада?
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Украинските батареи са на 80 км от Луганск. Поразили са казарми на окупаторите с украински балистични ракети ГРОМ 2, а не с натовски ЩОРМ ШЕДОУ, които са с обсег 300 км и ще бъдат използвани върху Керченския мост и казарми на окупаторите в Крим. В Луганск са били зетят на Шойгу, Алексей Столяров и членът на ГосДума и Единна Россия, Виктор Водолацки. Последният се шлял безцелно из руините и на главата му пада тухла, което той представил като рана от артилерийски обстрел.
16
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 11 месеца
Глууппости на търкалета. Руснаците не са решили, не са изрязали важните кабели. Подводниците им са снабдени с хидравлични ножици за подобни цели. Война не се решава с насаждане на още проблеми, а с капитулация ии отстъпки. За капитулация не може да се говори от страна на Русия по простата причина, че винаги ще се намерят ентусиасти да натиснат някой червен бутон. Остават само преговорите.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Намерението не е правилно. Не искаме кабели мабели и каквото и да е в Черно море. Махайте се. Колонизатори и убийци по колониите ви и не само тук също...
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Намерението е правилно. Така трябва.
13
2
 
4
 
! Отговори
Журналиста преди 11 месеца
И каква се пада Грузия на Европейския съюз?
12
4
 
3
 
! Отговори
ДА ПРИПОМНЯ преди 11 месеца
Скоро ще заработи и стар линк . Няма нужда от кабел ,освен ако не са решили да бъде и той за наша сметка . Както рускотурски паток им го платихме . Ако са решили че ще стане така - сигурно ще се появи кабела .
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се реже както и тези в океаните.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕС пуделите, подритвани от задокеанския им господар от напъване срещу русия ще си фалират държавите.
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чyмната барака Русия я заобикалят от всякъде. Скоро русофилите ще се свързват с любимата си матушка чрез пощенски гълъби.
8
2
 
3
 
! Отговори
Боко Шлангмайстор преди 11 месеца
с кабел оптик, смело решава проблема за миг.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бившата британска премиерка сама каза за СП2 "свърши се" по телефона и това и струваше трона но колко бързо се забравя защото сорроската наука е такава.
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В северно море когато уж били засечени някакви руски кораби сигурно по същото време са се намирали десетки и стотици кораби на западни държави и всички кораби трябва да са еднакво отговорни и виновни. Защо Русия сама ще си взривява потока.
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕК е нагла и нахална и това ще доведе до печален край за европейските народи. Съжалявам но така мисля. Песимист съм.
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Внимавайте да не го взривят американците.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"експлозиите на газопроводите Северен поток миналия септември, за които медиите наскоро съобщиха, че са свързани с руски кораби" X-D
2
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво.
1
9
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Не искаме интернета на младият меринджей Илън Мъск. Да си го носи в САЩ. Така даде кабел на интернет на Украйна и Русия ги нападна. Не искаме да воюваме с Русия.