Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

В процес е приемане на законодателство срещу насилието над жени
1 юни 2023 13:26, Елка Василева
74
Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за присъединяването на ЕС към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

Конвенцията предвижда събиране на данни и повишаване на осведомеността за прояви на насилие над жени и момичета, както и обявяването за престъпление на различни подобни прояви. Присъединяването на ЕС към конвенцията е част от усилията за постигане на равенство между жените и мъжете, се посочва в съобщението. Насилието срещу жени е не само престъпление, а и крайна форма на дискриминация, вкоренена в неравенството между половете. Насилието срещу жените допринася за поддържането и увеличаването на тези неравенства, допълва Съветът на ЕС.

Конвенцията е първото международно средство, насочено към премахване на насилието срещу жени, включително момичета под 18-годишна възраст. Това насилие е едно от най-честите нарушения на човешките права по света. Всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие, извършено предимно от интимни партньори, се отбелязва в съобщението.

Истанбулската конвенция влезе в сила през април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 г. Съветът на ЕС и Европейският парламент са в процес на приемане на европейско законодателство за борба с насилието срещу жени и домашното насилие. Предвижда се в ЕС да бъдат обявени за престъпление споделянето на интимни изображения без съгласие, гениталното осакатяване на жени и тормозът онлайн, се допълва в съобщението.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
6
 
! Отговори
Тон преди 3 месеца
Няма да стане на тяхната,ако ще светът на опъки да се обърне,пипнат ли децата-изгарят!!!!! Ако трябва България ще се раздели но *** няма да следваме!!!!!
56
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 месеца
"'Аз няма да се женя и няма да съжителствам с жена. ''То и до сега рядко някой го правеше,сега хептен.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Съвета на Европа случайно да се състои от хора с обратна резба и занижено чувство за отговорност?
54
7
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
От една страна да,това е целенасочено разрушаване на традиционното семейство,но не е ли в България то на изчезване отдавна?Например аз женен почти не познавам,а съм на 33.Малко е фалшива тая борба в БГ за семейството,като почти никой не се жени...
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Конвенцията предвижда свръх права за извратените, и никакви такива за нормалните. И като се намножат обратните и ч-рните, икономиката европейска я чака неспирен подем в посока дъното.
52
1
 
23
 
! Отговори
Само питам .. преди 3 месеца
А някой чел ли е тази конвенция? Не че нещо ама като се зачетох в нея не видях никаква информация КАК да се предотвратява или намалява насилието. Всичко в тая конвенция Е НА СЕИРДЖИИСКО - КЛЮКАРСКИ ПРИНЦИП... Как жертвите трябвало да разказват с големи подробности какво им направили... и как.. НО НИЩО как ще бъдат наказвани насилниците.... И нито дума какво се случва ако насилника се окаже ЖЕНА или третополов.
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗОЗО да черпиш !!! Днес е твоя ден. Сега като пиемат и за насилието над жените вече ще си защитен
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не тритре ИСТИНАТА. ТУРЦИЯ Е ПРЕМАХНА И ТОВА Е ФАКТ!!!
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С тази конвенция да не би да си мислят че ще спасят жените които се чу кат с чужди мъже? Моята ако я набарам с чужд мъж ше и завра главата в за дника. Дали конвенцията ще я спаси?
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Честито на Зозо, Българин, Сата Нато, Космонавт и другите третополови биполярно увредени във сайта
47
2
 
17
 
! Отговори
Съветът на Европа преди 3 месеца
- сатирично, риалити шоу с образователен характер, предназначен аудиторията от източна Азия. Сериалът показва нагледно на младежите, защо е добре да си обичаш родината и до какво води прекалената толерантност спрямо малцинствата, до къде води демокрацията и колко жалък може да бъде капитализма в опитите си да доминира.
46
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този почти потънал кораб нар. ЕС смята, че може чрез корупцията, която е силно внедрена във всичките му структури да завлече и държави като България към сатанинската си тиня. Колкото и корумпирани плевели да имаме в политиката, те да вървят към огнената геена, но българският народ този път няма да се качи на кораба !
45
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
90% у нас СТЕ европеидни про'с'таци, които подкрепят дискриминацията на мъжете. Факт. Борисов е прав, че само мачкате заслужавате.
44
0
 
25
 
! Отговори
до Жена съм преди 3 месеца
Именно! Не съм чул нито чел в българското законодателство да е написано, че насилието е позволено.
43
1
 
44
 
! Отговори
жена съм преди 3 месеца
Насилието е престъпление, без значение срещу кого - мъж, жена, дете, животно! И е криминализирано във всяко законодателство и без ИК. А равенство между половете може да има само в правен аспект, но не и във физиологичен. С раждането си сме определени полово - хромозоми ХХ или ХУ. Всичко друго е извращение!
42
3
 
27
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 3 месеца
Изключително нужна и чакана конвенция, с лек хомосексуален уклон, громящ противоестествената връзка между мъж и жена! Също заклеймяваща основната клетка на злото-традиционното семейство!!!Респект и Поклон!
41
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А конвенция за борба с насилието срещу мъже кога??? Противното е дискриминация!
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
на мама и тати сега как да им викам - мама и татко или родител 1 и родител 2
39
1
 
17
 
! Отговори
МЪЖ преди 3 месеца
Аз няма да се женя и няма да съжителствам с жена. Всеки да се оправя сам в живота! Явно жените това искат, щом и дума не проронват срещу дискриминационни към мъжете конвенции.
38
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предлагам лозунга на ЕС да бъде: "*** от всички страни, обединявайте се". Одата на радостта ще звучи навсякъде. Икономика и промишленост няма да има, образование - абсолютно забранено. Децата вместо това ще решават тестове - с избор от кой пол са.