За кожата на един президент или ще се иска ли импийчмънт на Радев?

Две чужди медии анализират ситуацията у нас
10 юни 2023 21:13, Стела Стоянова
223
За кожата на един президент или ще се иска ли импийчмънт на Радев?
Снимка БГНЕС

Новото правителство в София заплашва премиера Румен с импийчмънт, обявява авторитетният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". "Дойче веле" цитира анализи на две чужди медии за Радев и конфликта, свързан с българските оръжейни доставки за Украйна.

Ще задвижи ли новото правителство в София процедура по импийчмънт на президента Радев? Президентът се изказва яростно против доставките на боеприпаси за Украйна, припомня Михаел Мартенс в статия за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ). Възможно е държавният глава да е пренебрегнал парламентарно решение за изпращане на оръжие за нападнатата от Русия държава, посочва още изданието.

Мнозинство от две трети би могло да се събере

Авторът обяснява, че с помощта на трети партньор управляващата коалиция навярно би могла да събере парламентарно мнозинство от две трети, необходимо за отстраняването на президента. Според ФАЦ инициативата за импийчмънт идва от бившия шеф на разузнаването Атанас Атанасов, лидер на ДСБ.

Атанасов се аргументира с това, че през ноември 2022 г. депутатите подкрепиха с голямо мнозинство оръжейните доставки за Украйна и се обявиха за преговори със съюзниците от НАТО, на които да се изясни кои български оръжия от запасите на страната биха могли да се предоставят на Украйна и да бъдат заменени срещу нови от Запада.

Реториката и мисленето на Радев – от съветската епоха

Но в цялата работа има и един проблем, коментира Мартенс и припомня, че парламентарното мнозинство, приело резолюцията, не е било правителствено мнозинство. "Както често се случваше през последните години, страната бе ръководена от служебно правителство, назначено от президента Радев“, пише германското издания и описва Радев като човек, „чиято реторика, включително и по „историческия спор" за Северна Македония, постоянно демонстрира колко трайно мисленето му е оформено от съветската епоха и българския комунизъм".

Сходно мнение за Радев изказа и „Франкфуртер Рундшау“. В края на май, когато стана ясно, че има изгледи да се състави кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ, изданието написа статия, озаглавена „Новото правителство в България не е по вкуса на Путин“. Там се твърдеше, че Румен Радев е „един от най-ценните приятели на Путин на Запад.

"Дори новото правителство в София да е пронатовско, проевропейско и проукраинско, работата му може да бъде възпрепятствана от президента Радев", написа още "Франкфуртер Рундшау". На Путин никак не му харесва и фактът, че България е един от най-големите производители на муниции в Европа. А с оглед на войната в Украйна тази роля на страната може да се затвърди допълнително, коментира изданието.

Имало ли е указание на Радев

Тъкмо доставката на български муниции за Украйна е и въпросът, който е ключов в дискусията около евентуален импийчмънт на президента Радев. „Ако се докаже тезата на Атанас Атанасов, че президентът може да е наредил на служебното правителство да откаже на Украйна военната помощ, приета от парламента, това вече би било основание за импийчмънт“, коментира „Франкурфер Алгемайне Цайтунг“. Дали изобщо ще се стигне до процедура по импийчмънт и каква позиция ще заеме Конституционният съд засега е напълно неясно, пише Михаел Мартенс.

"Но дори самият факт, че се обсъжда този въпрос, показва, че на привържениците на Путин и на другите приятели на Кремъл в България няма да им е никак лесно в обозримо бъдеще", прогнозира Мартенс. Авторът припомня, че по време на правителството на Кирил Петков българските доставки на оръжие за Украйна са можели да бъдат осъществявани само индиректно и тайно през посредници в Румъния и Полша.

За путинофилията в България

"Путинофилията в никакъв случай не е изчезнала от българския политически пейзаж, но засега партиите, които я олицетворяват, са единствено в опозиция. За Украйна това не е маловажен въпрос. България може и да е малка страна с  население от едва 7 милиона и с най-ниския среден доход в ЕС, но заводите за оръжие на страната са значими. Във времената на Варшавския договор българските оръжейни заводи бяха сред най-големите в т. нар. Източен блок", пише Михаел Мартенс във ФАЦ. Фактът, че те и днес произвеждат муниции от съветски калибър, ги прави интересни за Украйна, заключава изданието и припомня предположенията, че зад атаките и пожарите във военни производствени обекти в България от последните години може би стои Русия.

„Тъй като в новия кабинет в София има единодушна воля за подкрепа на Украйна и тази помощ вече няма да има нужда да се крие, не би трябвало да има пречки за системното разширяване на българските оръжейни доставки, които досега бяха плащани от САЩ, Великобритания и други държави. Няколко български оръжейни завода още през 2022 бяха увеличили производството си и масово набираха нов персонал“, отбелязва ФАЦ.

Радев предпочиташе друг вариант

Що се отнася до ролята на президента, авторът Михаел Мартенс посочва, че Радев с голямо нежелание е приел съставянето на новото правителство, защото е предпочитал да го предотврати и да продължи да ръководи България чрез избрани от него служебни правителства, подобно на неофициална президентска република. „Но сега това ще бъде невъзможно за него. Единственият въпрос е колко дълго ще издържи коалицията“, коментира ФАЦ.


223
Още по темата: импийчмънтрадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
1
 
! Отговори
ДУНДУХУЙЛЯН преди 3 месеца
До Тихомир К.ПЕТКОВ Е МУНЧОВСКИ АГЕНТ
154
0
 
2
 
! Отговори
ЧЕКИ ЧАН преди 3 месеца
До Аз съм заТОЯ ИМА КРЕМЪЛСКИ СЕРТИФИКАТ ЗА ЧЕКИС
153
1
 
2
 
! Отговори
Тихомир преди 3 месеца
Ако Радев е руски агент, то тогава никой не знае чий агент е К.Петков ..... за А.Василев - същото.
152
0
 
1
 
! Отговори
ШИБОПЛЯК преди 3 месеца
До ШЕБЕКА МУНЧОН БОНБОН
151
0
 
1
 
! Отговори
ШЕБЕКА преди 3 месеца
До КРЕМЪЛСКАТА КУКУВИЦАВИДИ МИ СЕ КАТО ***
150
0
 
1
 
! Отговори
БАЙДН преди 3 месеца
До КРЕМЪЛСКАТА КУКУВИЦАТОВА СЪС ЗВЕЗДИЧКИТЕ РУМЕН ЛИ Е, РАДЕВ ЛИ Е?
149
0
 
1
 
! Отговори
КРЕМЪЛСКАТА КУКУВИЦА преди 3 месеца
ЗАЩО МИ ИЗТРИВАТЕ *** ЧЕКИСТА , НЕ СЪМ НАПИСАЛ РУМЕН РАДЕВ
148
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗА ТОЗИ Михаел Мартенс ТРЯБВА ДА СЕ ИЗДАДЕ ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ЗА ПРИЗИВИ ЗА ПРОТИВОКОВСТИТУЦИОНИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ РЕПУБЛИКАТА!!...
147
2
 
3
 
! Отговори
dakotabg преди 3 месеца
,,президента Румен''....ама вие сериозно ли!!!!
146
0
 
1
 
! Отговори
НЕ СЪМ АЗ преди 3 месеца
А ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ - "ФАШИЗМЪТ" На 22 юни 1933 г. социалдемократическата партия е обявена за враждебна на народа и държавата (151129) и въз основа на декрета от 28 февруари 1933 г. е разпусната: забранява и се да води пропаганда, да организира събрания, да издава свои вестници и списания. ... Заключителният акорд на трагедията е даден от Кьолнски вестник:Социалдемократическата партия не заслужава по-друго отношение, отколкото комунистическата. АКО ВИ СЕ СТРУВА АРХАИЧНО, СПОМНЕТЕ СИ КОГАТО ОБЕДИ
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крадев е президентът избран с най-малко гласове от всички... не знам защо натърваате на това.
144
1
 
3
 
! Отговори
НЕ СЪМ АЗ преди 3 месеца
"Някои от тях провеждат военна подготовка на членовете си при полеви условия, други се одързостяват да организират международни срещи и събрания, да маршируват по улиците и да пеят фашистки песни, да поругават паметници на антифашистката борба; да нападат синагоги или да организират расистки изстъпления срещу цветнокожото население."НЕ СЪМ АЗ, А ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ - "ФАШИЗМЪТ"!!! ВРЕМЕ Е ДА СЪЗДАДЕМ АНТИФАШИСТКИ ФРОНТ!!!
143
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само пипнете Радев ,мръсни ментаци, и ще излезем на улицата!!
142
1
 
2
 
! Отговори
Пипи преди 3 месеца
Анонимен?? "Ще се оправим "сами?!Теб може да оправят,но не говори в множествено число.А всички трябва много да внимаваме в картинката и да слушаме какво говорят авторитетите .
141
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мартинес да си гледа любимата Вардарска Македония /РСМ/, която редовно му плаща за поръчковите статии. И да не се занимава с България. Ние сами ще се оправим.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз питам г-н Мартенс, защо немския президент не се избира директно, а се назначава от партиите, защо министъра на икономиката и стопанството назначава на държавна работа роднини сватбени свидетели, защо жената на немския министър на селското стопанство Йотцдемир (немец) журналистка на държавна работа интервюира външната министърка, тая с 360 градуса завъртане,срещу високо заплащане, което финансово техническо е да правиш бизнес със себе си т.е. прибираш парите си отново и ги узаконяваш? Не са л
139
14
 
9
 
! Отговори
Няма да стане преди 3 месеца
Напразни надежди, краварски и говежди. Президентът Радев е избран с гласовете на ЕДИН МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЪЛГАРИ, а тия жалки същества, които храчат по него нямат и половин милион подкрепа, вижте резултатите от последните избори и тогава пишете глупости.
138
2
 
8
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 3 месеца
Изпотилите се от мокри сънища да се преобличат.
137
4
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 месеца
АМИ , ВСИЧКИ ТЕЗИ --КОИТО ИЗБРАХА "3-ти МАРТ"---ЗА КОФТИ--"НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК" НА ЕДНА МУЛТИЕТНИЧЕСКА ДЪРЖАВА , КАТО БЪЛГАРИЯ ----ЗАЛОЖИХА УМИШЛЕНО БОМБАТА НА "РАЗДЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД"!!!!!!....НЕ СЕ ЛИ УСЕЩАТЕ --КАК БКП/ДС/КГБ , ВИ ИЗИГРАХА И ВИ СКРОИХА ТАЯ ПРОСТОТИЯ , ОЩЕ В ЗОРАТА НА "КОМУНИСТИЧЕСКАТА -ДЕМОКРАЦИЯ"!!!???.....ЗАТОВА ---САМО "ИНПИЙЧМЪНТ" , БАКЕ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
136
4
 
14
 
! Отговори
РУНДЮ И ГЕШЕВ... преди 3 месеца
..АУТ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!