ЦИК обявява обществена поръчка за машинно гласуване

До седмица ще е, обясни говорителят Андреев
31 мар 2019 11:51, Петя Славова
7
ЦИК обявява обществена поръчка за машинно гласуване
Снимка: БТА

Със свое решение от 30 март Централната избирателна комисия избра за свои говорители членовете на ЦИК Александър Андреев и Таня Цанева, съобщиха от Комисията.

Също така стана ясно, че ЦИК ще обяви обществената поръчка за машинното гласуване в рамките на седмицата. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК по време на брифинг във връзка с действията на комисията в първите десет дни от нейното конституиране.

Още по темата

"Обществената поръчка се надяваме да бъде обявена в рамките на тази седмица, за да може тези бюрократични срокове, които има в момента да не забавят и да могат да бъдат произведени машините", обясни Андреев.

Той допълни, че документацията за обществената поръчка все още не е одобрена от Комисията. Това е една от точките на днешното заседание и се надяваме до края на деня да имаме документацията в окончателен вариант, каза още Андреев. Проблем, по думите му, е отказът на различни компетентни държавни органи да сертифицират и одитират машините.

"Въпросът е оттук нататък да се види как биха могли да бъдат сертифицирани и одитирани, но това е въпрос, който тепърва ще се решава", обясни Андреев. Отказ ЦИК е получила от пет институции - Държавната агенция по метрология и технически надзор, Институтът по стандартизация към МВР, ДАНС и Държавната агенция за електронно управление.

"От всички тях получихме отговор, че това не влиза в тяхната компетентност", каза Андреев, цитиран от БТА.
"Ние сме изправени пред различни въпроси, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е от компетентността на ЦИК, ние ще го направим, за да може да се случи машинното гласуване", уточни говорителят на ЦИК.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1.11.2015 - местни избори - ЦИК под хакерска атака25-12-2015 - в деня на частични местни, президентски избори и за национален реферндум ЦИК, ГРАО, СДВР, МВР и МВнР сринаха сайтотевете си. ЕДна седмица на балотажа събитието се повтори - за 4 часа бяхме лишени от от ГРАО, ЦИК, МВР и СДВР31.1.2011 - блокира сайтът на НСИ, през който върви частичното преброяване10.8.2018 - Търговският регистър се срина (за близо месец)17.8.2018 - И сайтът на ГРАО се срина съмнение за хакерска атака
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля? това не било в ресора на института по стандартизация към МВР? добре си спомням други избори при Герб, когато точно МВР организира изборите, при служебният кабинет на Марин Райков
3
0
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Нема да има машинно гласува не ! Нито електронно... А на бас !!!
2
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НАТИСКАТЕ БУТОНА ЗА ИЗБРАНАТА ПАРТИЯ ОТ ВАС КОЯТО НЕ Е ГЕРБ А МАШИНАТА ВИ ОТГОВАРЯ!! ВИЕ ГЛАСУВАХТЕ ЗА ГЕРБ :DТОВА Е ПРИЕТО С ГЛАСОВЕТЕ НА ГЕРБ И ДПС!МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ Е ИЗХВЪРЛЕНО ОТ ДОСТА ДЪРЖАВИ ЗАРАДИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЛЕСНОТО ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ С НЕГО!
1
5
 
3
 
! Отговори
ПАРИ ДА СЕ "ТРО преди 4 години
В ЕРАТА НА "ИНТЕРНЕТ" ДА ГЛАСУВА "МАШИННО" Е ИЗДЕВАТЕЛСТВОВЯРНО Е ЧЕ НЯКОЙ НАШ ИСКА ДА СИ "НАПЪЛНИ ДЖОБОВЕТЕ"ОСТАНАЛОТО СА ЛЪЖИ "ЗА РАЯТА"ДЪРЖАВАТА "ШВЕЙЦАРИЯ" ОБЯВИ ПРЕМИЯ ОТ 1 000 000 ШВ.ФРАНКА ЗА ВСЕКИ КОЙТО МОЖЕ ДОРИ ЕЛЕМЕНТАРНО ДА НАРУШИ РЕЗУЛТАТ В ПРОГРАМАТА ИМ ЗА ИНТЕРНЕТ ГЛАСУВАНЕ.ОПИТАЙТЕ-СУМАТА Е ПО ПРИВЛЕКАТЕЛНА ОТ "НОВ АПАРТАМЕНТ ЗА ДЖОБНИ ПАРИ"ТА ТАКА СТОИ ПРОБЛЕМА: "МАШИННО ГЛАСУВАНЕ"НАЦИОНАЛНАТА ПРОСТОТИЯ Е КАКТО "РАК":НЕЛЕЧИМА И СМЪРТОНОСНА