UEFA умува нов формат на Шампионска лига

Участниците може да са 16, по 8 в 2 групи
24 мар 2016 11:44,
8
UEFA умува нов формат на Шампионска лига
Снимка: архив, Reuters

UEFA обмисля сериозни промени във формата на груповата фаза в най-комерсиалния турнир Шампионска лига, съобщи британският вестник "Телеграф".

Според информацията броят на участниците в групите може да бъде съкратен от 32 на 16.

Проектът е отборите да бъдат разделени на две групи по осем отбора, а фазата на елиминациите да започва от четвъртфинали. Футболните чиновници обмислят и да въведат още един квалификационен кръг преди груповата фаза.

Инициативата за подобен формат идва от топклубовете от Испания, Германия и Италия. Според тях Шампионска лига отстъпва по финансови показатели и зрелищност на английската Висша лига.

Възможно е и новият формат да бъде преходен към създаването на нов турнир - европейска Суперлига. Каквито и изменения да бъдат направени, те ще влязат в сила не по-рано от сезон 2018/19.

Още спортни новини четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
7
 
! Отговори
Да преди 8 години
А най-добре Англия, Германия, Испания и Италия да си закрият първенствата и всичките им отбори да играят в ШЛ! Какво ще им играят там някакви си други страни! И без това и сега не ги допускат да стигнат до финалите! Само пари са ви в главите, тарикати...!
6
4
 
9
 
! Отговори
Пре преди 8 години
ПремиърШИТ е зрелищно смешен !
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мисля че това ще промени нещо в икономически план, като ниво на футбол висшата лига е смешна, просто имат най-много облъчени фенчета и сапунки.
4
9
 
8
 
! Отговори
dp преди 8 години
И на ръце да проходят скоро няма да догонят английската лига по зрелищност.По-малко и по-силни отбори явно гонят но английските отбори няма да иматсилите - чисто физически - да се борят сериозно в две трудни лиги, те и сега не смогвата тогава ще е някаква испано-немско-италианска лига дето пак няма да събираи част от публиката на английската лига.После тя английската лига е изградила публиката си като сапунен сериал в течениена десетилетия, как се догонва това...
3
5
 
13
 
! Отговори
е преди 8 години
Да поканят Катар,ОАЕ,СА ,МАРОКО Няма как .Могерини каза,ЕС е вече арабски .В една лодка сме ,но те имат автомати ,а ние ще излезем с пикаещи чурки .
2
1
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Толкова се комерсиализира футбола че стана безинтересен.
1
2
 
19
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Трябва да се премине към швейцарска система с всичките 40 отбора в 8 или евентуално 10 кръга - така случайностите се свеждат до минимум както и уговорените мачове - всеки играе срещу преките конкуренти с еднакъв или близък брой точки. Единствения недостатък на швейцарската система е големият брой срещи - 160 при 8 кръга и 200 при 10, но се компенсира напълно от предимствата.