България прибрала $7 млн. за Наим Сюлейманоглу

Твърдението е на бившия вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли
30 ное 2017 14:37, Веселин Коларов
74
България прибрала $7 млн. за Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

 Не 1,25 млиона, а цели 7 милиона долара е платила Турция на България, за да може Наим Сюлейманоглу да се състезава на Олимпиадата в Сеул през 1988 година за южната ни съседка. Това сензационно твърдение е на бившия вицепремиер на Турция Екрем Пакдемирли, цитиран от "Хабертюрк". 

„Тогавашният премиер Тургут Йозал заповяда да се преведат на комунистическото ръководство на България, начело с Тодор Живков, 7 милион долара. С тези пари по онова време можеха да се водоснабдят над 100 населени места“, казва Пакдемирли.
 
Досега се смяташе, че българското правителство получило 1 2500 000 долара парична компенсация, за да не попречи на участието на Наим в Олимпиадата в Сеул през 1988 година, след бягството му в Турция през 1986 година.
 
Пакдемирли, който е бил четири мандата депутат в Меджлиса, в правителството на Тургут Йозал е бил транспортен министър (1987-1989) и министър на финансите и митниците (март 1989-март 1990). През 1991 година е бил държавен министър по икономическите въпроси и вицепремиер в кабинета на Месут Йълмаз.
 
Междувременно турските медии съобщават, че на конгреса на Световната федерация по вдигане на тежести в САЩ 150 делегати са почели паметта на починалия на 18 ноември трикратен олимпийски шампион. Прочувствено слово произнесъл Тамаш Аян, президент на федерацията. Излъчен бил и филм за Джобния Херкулес.
 
Общо 46 рекорда е подобрявал Наим, като за отбелязване е и постижението във Варна през 1984 година, когато в кат. 56 кг изтласква 170.5 кг. Постиженията му донасят 505 точки по системата Синклер, което според теорията на вдигането на тежести е най-високият резултат в историята на този спорт.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това показва какъв е морала на другарите комунисти от БКП ипо специално на любимеца на неграмотните и прости хора др. Тодор Живков .
51
4
 
11
 
! Отговори
Хората НЕ бягат преди 6 години
от България; те искат да ВИДЯТ как се живее НАВЪН, защото 45 години беше ЗАБРАНЕНО.А и това е СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС: и дори скандинавците отиват да работят другаде.Защо българите смятат, че еПОЗОРНО да работиш другаде? Явно са още със СОЦЧИП. Движението на работна сила е естествен процес. Бяхме закрепостени както сега са СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ- да не видим КАК живеят и колко получават другите.
50
7
 
8
 
! Отговори
Това е една преди 6 години
от мнгото лъжи, които ни "ПУСКАШЕ" любимата партия на К.Нинова 45 години.След това- наследницата БКП/БСП- също.
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и сега хората бягат от, защото България продължава да прилича на НРБ.Както казва Кристо "Избягах навремето от скапаната България", имайки предвид НРБ.Кое му е хубавото на НРБ?
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте му дъвкали кокалите на човека!Като не е жив,за да опровергае лъжите,може да кажат,че и за милиард са го продали.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Футболистите също ги "продават" - много е грозно!Десетки спортисти се състезават за други страни за пари и престиж на съответната страна.Нямам лоши чувства към никого в този случай и няма нужда да обяснявам.Драмата на този спортист, Наим, която се дължи на алкохол, е достатъчно показателна какво е преживявал.Семейството му е в България. Хора, изселили се в 1978 г., не са доволни. Там им казвали българите, тук - турци.Нека са, но да се образоват ида мислят със своите глави!
46
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мално ми звучи като "100 кила ракия давам..."
45
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се беше родил и израстнал в Турция, щеше да пасе козички по полянките и никой да не го е чувал. Ама се родил в България, попаднал на треньори, на условия и е постигнал нещо.После реват, че платили 7 мил $. Малко е. Ако не искат - да не плащат. Да си направят школа, да си търсят таланти, да си ги тренират. Не им се получава? Ще плащат не милиони, ами милиарди и пак ще им е малко!
44
3
 
6
 
! Отговори
тнт преди 6 години
Тези партенки за 7-те милиона ги казва някой си. Как пък паметта му се възвърна чак когато Наим Сюлейманов се спомина?!
43
8
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Ами ще плаща. Ние им дадохме шампион. Какво се дерат. Само двама шампиони имат кирливите турци и те са обучени от папата на щангите Иван Абаджиев.
42
20
 
11
 
! Отговори
ТУК СИ ПРАВ Цинико преди 6 години
Григор Димитров се състезава за себе си. За пари и слава. Както повечето спортисти. Така , че ВОЛГИН Е ПРАВ когато казва, С КАКВО ТОЛКОВА е заслужил, че всеки ден ни заливат с новини за него.
41
7
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И господ да слезе - Наим Сюлейманов си остава феномен! Многократен олимпийски, и световен шампион! И честно? Не вярвам - ако по онова време сте му почукали на вратата - да ви е върнал! С какво Григор Димитров е по-патриот? Монте Карло - да заобиколи хазната и данъците....мярка се от дъжд на вятър - колкото за алиби! Навремето Сюлейманов - като всеки НОРМАЛЕН млад мъж е мечтаел за нещо повече от панелка в Овча Купел , и грамота от партията за XXXIII конгрес! Голям мъжага!
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега спортистите се състезават за който им плати повече и това изобщо не е срамен акт. По онова време обаче "бягал" и "дезертирал". Смешна работа
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ни заливате с безсмислени статии. Няма ли да оставите човека да почива в мир, какъвто и да е бил вече е минало.
38
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе голяма сме работа,някой казал нещо и коментари до небето.Що тоз амуджа не посочи кога са били преводите - това може да се види.Другото са дрънканици и то след сумати години. Що досега не е казано - щото не е истина.
37
11
 
9
 
! Отговори
СПОРТИСЪТ НАУМ,НАИМ преди 6 години
Все едно как се казва си е спортист. ПОСТИЖЕНИЯТА му са ВЕЛИКИ. НО. Ние говорим за ЧОВЕКА, а не за спортиста. Може да си велик спортист и да си пълна ОТ.РЕПКА като човек. А постижениничта на едни човек НИКОГА не са само негова заслуга. Поне половината дължи на треньори и условия за спорт. ФАКТ е , че в НРБ бяха създадени ИДЕАЛНИ условия за спортове като щанги, борба, лека атлетика и др. Така, че трябва много да мразиш РОДИНАТА, която те е направила ВЕЛИК, за да я предадеш. ИЛИ не си я считал
36
20
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Факт е, че Наум Шаламанов се загуби като спортист след като напусна България. Всичките му успехи бяха на наша територия!Факт е, че деградира и като личност и се пропи.
35
6
 
7
 
! Отговори
ВИЖДАМ, ВИЖДАМ преди 6 години
Щом БЪЛГАРИЯ е твоя РОДИНА, ЗАЩО нямаш КИРИЛИЦА на клавиатурата
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЛЕД ПРЕВРАТА 1989 DO 33ZASHTOTO BALGARIA E NASHATA RODINA,A TI AKO NE SMYATASH TAKA -TERMINAL 2
33
8
 
7
 
! Отговори
СЛЕД ПРЕВРАТА 1989 преди 6 години
всеки може да "ИЗБЯГА". Къде? Защо 90% от турчеещите се не избягаха в "свободна и демократична" ТУРЦИЯ..... Моля ТУРЦИТЕ да отговорят