Безкофеиновото кафе води до сърдечен удар

Според американски учени то повишава нивото на холестерол
17 ное 2005 15:22,

Пиенето на безкофеиново кафе може да доведе до сърдечен удар, установиха учените. То може да увеличи нивото на холестерол до опасни за здравето граници твърди Американският здравен институт, цитиран от BBC.

Откритието е направено от датски екип, който установил, че след употребата на повече от осем чаши кафе дневно, бременна жена може да изгуби плода си. Техният съвет е бъдещите майки да не употребяват повече от три чаши дневно.

Американците изследвали 187 души, разделени на три групи. Първата група пиела от три до шест чаши дневно кафе с кофеиново съдържание, втората – същото количество безкофеиново, а третата въобще не употребявала кафе. Изследователите следили кръвното им налягане, пулса и нивото на холестерол в продължение на три месеца. В края на проучването нивото на холестерола на пиещите безкофеиново кафе се повишил с 18%. При другите нямало промяна. Именно високото ниво на холестерол води до сърдечни болести и диабет.

В резултат, учените обобщават, че противно на общото схващане за вредата от кофеина, точно безкофеиновото кафе носи риск за съцето. Това естествено не важи за хора, които му се наслаждават по веднъж, два пъти на ден

Говорителка на Британската асоциация на кафето контрира резултатите с твърдението, че напитката е абсолютно безвредна.


Спонсорирано съдържание