Мама, татко и... мама

Учени създадоха човешки ембрион от трима родители
5 фев 2008 15:46,
12
Мама, татко и... мама
Много скоро тази мила картинка може да включва още един родител. Снимка: AMY

Учени създадоха човешки ембрион от трима родители, съобщи сензационно днес Ройтерс.

Постижението е голяма крачка напред в надеждите на изследователите да намерят ефективно лечение на различни наследствени болести.

Учени от университета в Нюкасъл представиха откритието си на медицинска конференция последния уикенд. 

Ембрионите са създадени с употреба на ДНК от един мъж и две жени.

Идеята е да се предотврати предаването на болести от жени с увреждания в митохондриалната ДНК, които могат да доведат до развитие на епилепсия, мускулни и други увреждания у децата им.

Според учените, тези болести могат да бъдат избегнати, ако на рисковите ембриони им бъде направена ефективна трансплантация на митохондрии.

Процесът включва ин витро оплождане и последващо отстраняване на ядрото на яйцеклетката, след което то се поставя в донорска яйцеклетка, чиято ДНК е била отстранена.

Резултатът е зародиш, който наследява ядрената ДНК /гените/ на двамата родители, както и митохондриалната ДНК на трети човек.

Засега техниката е изпробвана само в лабораторни условия и получените ембриони са били унищожени 6 дни по-късно.

Сега учените се подготвят за остра критика заради страха на много хора от възможността един ден да могат да се създават „поръчкови“ бебета. 
 


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Ст. ПЕТКОВА преди 14 години
Прочетете " ПОСЛЕДЕН ЗАВЕТ"-Слово на ВИССАРИОН ` Време на ПОВРАТ` `Последна Надежда-Обръщение към Съвременното човечество.ХРИСТОС е ОТНОВО на ЗЕМЯТА в плът и кръв. ПИЙТЕ вода от ИЗВОРА а не филосовствайте напразно!!! ВИССАРИОН ХРИСТОС е в СИБИР РУСИЯ!
10
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 14 години
След научното съобщение Политбюро на БСП се свика и се обсъди как да се създаде устойчив комунистически ембрион съдържащ гените на другаря Овчаров, другарката Масларова, другаря Гайдарски , другаря Станишев и други генно надарени активисти, тъй като досегащните опити с групов секс не дали очакваните резултати.
9
0
 
0
 
! Отговори
Alexfield преди 14 години
Извънтаточната бременност винаги е била много по-разпространена от извънматочната...
8
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 14 години
udarihme v 3emqta bre,tva ot koga go mojen u nas-maika i dvama ba6ti(ediniqt ne podo3ira)
7
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 14 години
Далеч сме от GATTACA, донякъде за щастие, донякъде за съжаление. Не виждам нищо лошо в предотвратяването на генетичните заболявания. Какво лошо има да направиш скрининг на ембрионите и да махнеш тези, които имат гени за развиване на ракови заболявания? И мен ме плаши ефекта от неконтролираната генна намеса. Все още сме далеч от технологиите, за щастие. Но ако това се случи, едва ли ще победим природата. Въпросът е не само да имаш печеливши гени, а и как ще се разпространят, дали ще помогнат за оцеляването, дали няма да имат вреден страничен ефект. Има го и социалният елемент- но кога не го е имало? Високите и руси и без генно инженерство им е по-лесен животът в съвременното общество. Е, богатите могат да си позволят дизайнерски деца, но едва ли ще има голяма разлика, и без това дори само с кинти може да започнеш с по-висок старт в живота, даже и да нямаш генномодифицирани сини очи. Още повече, че генното проявление е сложен въпрос и едно е какво ще сложиш в котлето, друго е каква магия ще изскочи оттам. Това за GATTACA го споменах като забавен фактоид.
6
0
 
0
 
! Отговори
me преди 14 години
ОК LOLcat , объркала съм се - но не това е най-важното!Не мислиш ли? Мен това ме плаши!
5
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 14 години
Филмът се казва GATTACA. (гуанин, аденин, тимин, тимин, аденин, цитозин, аденин)- началните букви на основните нуклеотиди в ДНК.
4
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 14 години
По-леко, Вал! Това не са животи, а са ембриони. Знаеш ли колко невинни ембриони не виждат бял свят дори и при нормално зачатие? Около 20 процента. Мда, дават си фира като нищо и жената даже не усеща. Майката природа е доста жестока. Даже сигурно не си чувал разликата между ембрион и фетус. Това в лабораторията са били няколко клетки. Няма сърце, няма мозък, няма мозъчни вълни дори близки до тези на човек. Това не е личност. То е нищо. То е потенциал, но без условията е нищо. Усеща по-малко болка и от комара, който размазваш. Всъщност не усеща нищо- няма нервни клетки. А според Кърт Вонегът в четвъртото измерение човек има около седем родители: мъж, жена, бебета под 40 дни, жени над 45 години, хомосексуални мъже, хомосексуални жени. Без тия няколко родители човек не може да се роди. Мъдър беше Кърт Вонегът. So it goes.
3
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 14 години
Майката природа е предопределила двама родители, две противоположности, да създават цялото, както и всичко друго. Не е хубаво да се бъркат хората в тези неща, по-висш разум от нашия ги е определил навремето тези неща
2
0
 
0
 
! Отговори
Me преди 14 години
Sqka6 filma "Gathaka" se slu4va v realniq jivot! Ujasena sum!
1
0
 
0
 
! Отговори
Val преди 14 години
И как така са създали човешки емриони и са ги унищожили после?!? Какво морално и етично право имат да погубят човешки животи?! Дори и в името на науката! Целта не оправдава средствата, *** са тези учени, срам за професията си!