Мама, татко и... мама

Учени създадоха човешки ембрион от трима родители
5 фев 2008 15:46,
12
Мама, татко и... мама
Много скоро тази мила картинка може да включва още един родител. Снимка: AMY

Учени създадоха човешки ембрион от трима родители, съобщи сензационно днес Ройтерс.

Постижението е голяма крачка напред в надеждите на изследователите да намерят ефективно лечение на различни наследствени болести.

Учени от университета в Нюкасъл представиха откритието си на медицинска конференция последния уикенд. 

Ембрионите са създадени с употреба на ДНК от един мъж и две жени.

Идеята е да се предотврати предаването на болести от жени с увреждания в митохондриалната ДНК, които могат да доведат до развитие на епилепсия, мускулни и други увреждания у децата им.

Според учените, тези болести могат да бъдат избегнати, ако на рисковите ембриони им бъде направена ефективна трансплантация на митохондрии.

Процесът включва ин витро оплождане и последващо отстраняване на ядрото на яйцеклетката, след което то се поставя в донорска яйцеклетка, чиято ДНК е била отстранена.

Резултатът е зародиш, който наследява ядрената ДНК /гените/ на двамата родители, както и митохондриалната ДНК на трети човек.

Засега техниката е изпробвана само в лабораторни условия и получените ембриони са били унищожени 6 дни по-късно.

Сега учените се подготвят за остра критика заради страха на много хора от възможността един ден да могат да се създават „поръчкови“ бебета. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Ст. ПЕТКОВА преди 16 години
Прочетете " ПОСЛЕДЕН ЗАВЕТ"-Слово на ВИССАРИОН ` Време на ПОВРАТ` `Последна Надежда-Обръщение към Съвременното човечество.ХРИСТОС е ОТНОВО на ЗЕМЯТА в плът и кръв. ПИЙТЕ вода от ИЗВОРА а не филосовствайте напразно!!! ВИССАРИОН ХРИСТОС е в СИБИР РУСИЯ!
10
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 16 години
След научното съобщение Политбюро на БСП се свика и се обсъди как да се създаде устойчив комунистически ембрион съдържащ гените на другаря Овчаров, другарката Масларова, другаря Гайдарски , другаря Станишев и други генно надарени активисти, тъй като досегащните опити с групов секс не дали очакваните резултати.
9
0
 
0
 
! Отговори
Alexfield преди 16 години
Извънтаточната бременност винаги е била много по-разпространена от извънматочната...
8
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 16 години
udarihme v 3emqta bre,tva ot koga go mojen u nas-maika i dvama ba6ti(ediniqt ne podo3ira)
7
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Далеч сме от GATTACA, донякъде за щастие, донякъде за съжаление. Не виждам нищо лошо в предотвратяването на генетичните заболявания. Какво лошо има да направиш скрининг на ембрионите и да махнеш тези, които имат гени за развиване на ракови заболявания? И мен ме плаши ефекта от неконтролираната генна намеса. Все още сме далеч от технологиите, за щастие. Но ако това се случи, едва ли ще победим природата. Въпросът е не само да имаш печеливши гени, а и как ще се разпространят, дали ще помогнат за оцеляването, дали няма да имат вреден страничен ефект. Има го и социалният елемент- но кога не го е имало? Високите и руси и без генно инженерство им е по-лесен животът в съвременното общество. Е, богатите могат да си позволят дизайнерски деца, но едва ли ще има голяма разлика, и без това дори само с кинти може да започнеш с по-висок старт в живота, даже и да нямаш генномодифицирани сини очи. Още повече, че генното проявление е сложен въпрос и едно е какво ще сложиш в котлето, друго е каква магия ще изскочи оттам. Това за GATTACA го споменах като забавен фактоид.
6
0
 
0
 
! Отговори
me преди 16 години
ОК LOLcat , объркала съм се - но не това е най-важното!Не мислиш ли? Мен това ме плаши!
5
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
Филмът се казва GATTACA. (гуанин, аденин, тимин, тимин, аденин, цитозин, аденин)- началните букви на основните нуклеотиди в ДНК.
4
0
 
0
 
! Отговори
LOLcat преди 16 години
По-леко, Вал! Това не са животи, а са ембриони. Знаеш ли колко невинни ембриони не виждат бял свят дори и при нормално зачатие? Около 20 процента. Мда, дават си фира като нищо и жената даже не усеща. Майката природа е доста жестока. Даже сигурно не си чувал разликата между ембрион и фетус. Това в лабораторията са били няколко клетки. Няма сърце, няма мозък, няма мозъчни вълни дори близки до тези на човек. Това не е личност. То е нищо. То е потенциал, но без условията е нищо. Усеща по-малко болка и от комара, който размазваш. Всъщност не усеща нищо- няма нервни клетки. А според Кърт Вонегът в четвъртото измерение човек има около седем родители: мъж, жена, бебета под 40 дни, жени над 45 години, хомосексуални мъже, хомосексуални жени. Без тия няколко родители човек не може да се роди. Мъдър беше Кърт Вонегът. So it goes.
3
0
 
0
 
! Отговори
Ivo преди 16 години
Майката природа е предопределила двама родители, две противоположности, да създават цялото, както и всичко друго. Не е хубаво да се бъркат хората в тези неща, по-висш разум от нашия ги е определил навремето тези неща
2
0
 
0
 
! Отговори
Me преди 16 години
Sqka6 filma "Gathaka" se slu4va v realniq jivot! Ujasena sum!
1
0
 
0
 
! Отговори
Val преди 16 години
И как така са създали човешки емриони и са ги унищожили после?!? Какво морално и етично право имат да погубят човешки животи?! Дори и в името на науката! Целта не оправдава средствата, *** са тези учени, срам за професията си!