Една четвърт от китайците са затлъстели

Наличието на кола увеличава с 80% риска от затлъстяване на китайците
8 юли 2008 11:11,
6
Една четвърт от китайците са затлъстели
Снимка: БГНЕС

Повече от една четвърт от пълнолетните китайци са затлъстели или имат наднормено тегло. Причина за това е промяната в начина на живот и хранене, се обяснява в изследване, публикувано в списание "Health Affairs".

Според него до 2028г. броят на затлъстелите може да се удвои, ако правителството на Китай не предприеме мерки за борба с този проблем на общественото здраве.

"Това, което става в Китай, трябва да е сигнал за онова, което ще се случи в останалите страни с развиващи се икономики, ако не се направи нищо", казва един от авторите на изследването - Бари Попкин, професор по проблемите на храненето в университета в Северна Каролина.

Смъртността, свързана с болестите, причинени от неправилно хранене и начин на живот, като инфаркти, инсулти, някои видове рак, се е увеличила от 48% през 1985г. на 61% днес в китайските градове.

В селата смъртността се е увеличила от 34.5% на 46%.

Според учените, в основата на увеличаването на броя на хората със затлъстяване е промяната на хранителните им навици. Те вече приемат повече месо, яйца, а по-малко плодове и зеленчуци и бавни въглехидрати.

Друга съществена причина е и заседналият начин на живот. Телевизията, леките автомобили играят важна роля за промяната на начина на живот. Наличието на кола увеличава с 80% риска от затлъстяване на китайците, твърдят авторите на изследването, цитирани от АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
оня сбъркания преди 15 години
Дебел значи вкусен!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Голям праз!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, едва ли затлъстяват от месото и яйцата... сигурно си има много други фактори както е споменато - по-малка физическа акивност и сигурно са навлезнали супер здраво KFC i MCdonalds, и плюскат като прасета. Скоро време и тука ще стане така, като почнат да ни внасят храните от "запада"...
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i na petrola sushto... :)))
1
0
 
0
 
! Отговори
J. преди 15 години
Ето защо поскъпват цените на хранителните продукти в световен мащаб...:))))