Три чаши кафе дневно срещу деменция

Кофеинът съхранявал свойствата на нервната система
17 фев 2009 09:17,
20
Три чаши кафе дневно срещу деменция
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Три чаши кафе на ден в значителна степен намаляват риска от развитие на старческа деменция, гласят изводите от съвместно изследване на учени от Кралския институт в Стокхолм и университета н Купоио, Финландия.

В изследването, продължило цели 20 г., са взели участие 1409 финландци, които са били на възраст 50 г., когато проучването е започвало.

При тези от тях, които изпивали по 3 чаши кафе дневно, учените са констатирали 65% понижаване на риска от развитие на деменция в сравнение с останалите, консумирали по-малко от 2 чаши на ден.

"По някакъв начин кофеинът съхранява свойствата на нервната система", казва финландската изследователка Миа Кивипелто.

"Засега не знаем какви са точно механизмите, които превръщат кофеина в превентор. Това, което обаче е сигурно, е, че кафето се явява силен антиоксидант".

Други неотдавнашни изследвания пък доказаха, че засилената консумация на кафе предпазва от развитие на Паркинсонова болест и диабет. Проучването не случайно е проведено от финландско-шведски екип. Финландците се считат за най-големите консуматори на кафе в света, докато на второ място са шведите.

По данни на Централното статистическо бюро в Швеция жителите на тази страна изпиват средно по 3,4 чаши на ден. Две трети от това количество шведите консумират у дома си, а останалото – на работното си място или в кафенетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
помоя преди 15 години
НАРКОМАНИ КАФЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕТИРА КАТО ЛЕК НАРКОТИК,ВДИГА КРЪВОТО,ПРЕЦАКВА ЧЕРНИЯ ДРОБ,ЖЛЪЧКА,ЯЗВА,ГАСТРИТ ЕДИН ОТ НАЙ ВРЕДНИТЕ ДЕОРЕТИЦИ Е МРЪСНОТО КАФЕ
18
0
 
0
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
какво ми го пробутвате това кафе.аз като пиех кафе преди всеки ден ставах много нервен сега рядко като пия не ми влияе никак даже ме заболява стомаха.никакво кафе.по една чашка червено винце най-добре
17
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
виното съдържа пък антиоксиданти - 3 халби от бира , напълнени с вино още от сутринта са много по полезни от кафето.... после след обяд ( за дълголетие без болести ) , може да се премине на водка или уиски според вкуса на консуматора....
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
колитчета, язвички, гастритчета, проблемчета с акането, сърдечни проблемчета, нервички, безсънийце, физическа и психическа зависимост и... големи печалби за който трябва.тъй чи - пийти кайве!
15
0
 
0
 
! Отговори
:)) преди 15 години
Инфаркт от три чаши кафе не се получава. Може да се поразтрепериш, тъй като кафето влияе на процесите в мозъчната ***. Но след три часа и половина въздействието му минава. И все пак... две на ден си е най-добре. Дозата прави и лекарството, и отровата.
14
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Да бе по 3 чаши и после като останеш без кафе се държиш като наркоман без доза... Не мерси.
13
0
 
0
 
! Отговори
Интелектуалец преди 15 години
До 12!Ако страни като Англия,Китай,Русия,Япония и др., предпочитат чай вместо кафе,това ще рече според Вас,че са интелектуално изостанали....Ха-ха-ха.....................!
12
0
 
0
 
! Отговори
Coffee Mate преди 15 години
Интересно дали връзката не е с това, че кафе се пие от по-интелигентни хора, а някой път и в социална среда- все фактори, които забавят оглупяването. Така де, пиеш кафе, четеш книжка...
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За експресо и аз не съм чувал да ти кажа честно...даже съм почти сигурен че няма такова животно хахаха експресо
10
0
 
0
 
! Отговори
epikur преди 15 години
Skandinafcite piyat nyakvo 4erno kafe,mnogo slabo ne sa i 4uvali za ekspreso i tursko kafe
9
0
 
0
 
! Отговори
sluchaen преди 15 години
i tova, kato vsichko ostanalo, e absolujtno individualno i ne moje i ne biva da se obobshtava vuv foruma
8
0
 
0
 
! Отговори
Никола преди 15 години
Аз пия по 2-3 кафета всеки ден и нямам никакви проблеми със съня и се чувствам отлично.Ако не пия сутрин кафе не мога да свърша никаква работа и цял ден съм с главоболие.Мисля че Балзак беше казал че кафето "пуска искри по пътя към мозъка"така че съм с две ръце за пиенето на повече кафе.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
не е ли много,особено ако го пиеш всеки ден.как мислят кардиолозите
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бе зависи. Като студентка изпивах по 5 чаши кафе, а в сесията дори повече, ама реших, че е прекалено и сега гледам да ги ограничавам до 2. Е, случва се понякога даизпия и 3 кафета, но това не ми е ежедневие. Всичко си зависи от това колко много работа имам. Ако знам, че имам много неща за вършене и ще трябва да стоя до късно пред компютъра, тогава си позволявам и трето кафе, но иначе гледам да го избягвам, защото след това не спя добре.
5
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
1: "За сметка на деменцията 3те чаши кафе дневно могат да ви докарат безсъние."Или инфаркт... :)
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
За деменцията -можеби,но за сърцето....Черният шоколад е за предпочитане,съдържа магнезий.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Имам една позната, която пие по 10 - 14 кафета на денонощие! Не се бъзикам! През деня работи като дневна камериерка, след работа има 4 часа почивка и след това е нощна камериерка! И се налива с кафе! И прави това вече 2 години! Луда работа!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Максимума е две!
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За сметка на деменцията 3те чаши кафе дневно могат да ви докарат безсъние.