Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си заради риск от рак

"Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни"
Обновена: 9 мар 2012 17:08 | 9 мар 2012 16:07, Бойчо Попов
106
Coca-Cola и Pepsi сменят рецептите си заради риск от рак
Снимка: Reuters

Coca-Cola и Pepsi променят начина, по който произвеждат едноименните безалкохолни напитки, за да избегнат необходимостта да поставят предупреждение за повишен риск от рак върху продуктите си в съответствие с нов закон в Калифорния, съобщава Guardian.

Coca-Cola и Pepsi ще променят начинa, по който постигат карамеловия цвят на безалкохолните си напитки, тъй като законът задължава продуктите, съдържащи канцерогенни съставки, да бъдат обозначени със съответното предупреждение.

Двете компании обявиха, че промените в производствената технология ще бъдат въведени на цялата територия на САЩ. Засега това е направено единствено в Калифорния.

Coca-Cola и Pepsi държат почти 90% от пазара на безалкохолни напитки в САЩ.

Американската асоциация за безалкохолни напитки (ABA), която представлява индустрията в САЩ, обяви, че нейните членове ще продължат да използват карамелови оцветители в свои продукти, но измененията са предприети поради изискванията на новия калифорнийски закон.

„Потребителите няма да забележат разлика в продуктите ни, както и не би трябвало да имат каквито и да е опасения за здравето си“, се казва в изявление на асоциацията.

Диана Гарза-Сиарланте, говорител на Coca-Cola, обяви, че компанията е поискала от доставчиците на карамел да променят производствените процеси, за да намалят нивата на 4-метилимидазол – химикал, следи от който могат да бъдат открити в редица продукти.

„Въпреки че вярваме, че не съществува риск за здравето на хората, който да оправдава тези промени, ние наистина поискахме от доставчиците на карамел да променят технологията си, така че да не става необходимо нашите продукти да бъдат маркирани с научно необосновани предупреждения“, казва Сиарланте.

През февруари потребителски групи поискаха от щатската администрация за безопасност на храните (FDA) да забрани използването на базирани на амониев сулфат карамелови оцветители.

Говорител на FDA посочва, че искането се разглежда, но потребителите би трябвало да пият по над 1000 кенчета Coca-Cola на ден, за да се достигне концентрацията на въпросните химикали, предизвикала рак при изследване с гризачи.

 

Още световни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Coca-ColaPepsi
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
ne piem kiselina преди 11 години
bezlekarstva.bg/2011/10/16/%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D0%BB/
99
0
 
2
 
! Отговори
винаги РАКОкола преди 12 години
100 години рак - това е кола кола.. това е щастието...рака!!!!!
98
0
 
2
 
! Отговори
13 преди 12 години
За почитателите на кока кола - давам следния пример - като операционна сестра, много често ни се налага да "разклеяваме" инструменти, които трудно се движат - слагаме ги в съд с кока кола и след 15 минути - всичко им е в ред- чува се шумолене от съда и излизат балончета!!! Вие си правете изводите - дали е безвредна напитка!!!
97
0
 
1
 
! Отговори
Антон преди 12 години
В САЩ хубаво ще го сменят, но при нас дали ли ще дойде скоро?Май става дума за "e150d", което е оцветител карамел.За по-кратко можем да си помним:Щом е масово, е ***.
96
0
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
към знаещите, това отнася ли се и за другите продукти на кола, фантата и спрайта, за колата си знаем, че е ***.
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
позволете само коката
94
1
 
2
 
! Отговори
алекс2 преди 12 години
Не пиите кока-кола и ще живеете 100 години...хи хи хи
93
0
 
6
 
! Отговори
Bond преди 12 години
Решихте всички проблеми в Българскои остана само проблема с Коко Кола.За Аспаруховите индианци само евтина ракия и чалга
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Водка "Флирт" с кола... Класика в българските дискотеки !
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
prodavam kraztevici :D
90
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така или иначе всичко каквото ядем и пием си е прахчета, оцветители, мазнини със съмнителен произход, та една кока кола ли е проблем. Да не би млякото да е мляко, сиренето, кашкавала... Хлябът като преседи един ден и филиите се разпадат, свинското мирише на риба... Кола мога и да не пия, ама другото....
89
2
 
8
 
! Отговори
До 92 преди 12 години
Абе, ***, точно най- бедните лочат кола- евтина, шербетеста и супер масова гадня! 1 чаша кола- 50 ст, чаша фреш- 4-5 лв. Смятай и си прави изводи, ако закърменият ти с кола мозък го може!
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боже боже колко простотия! Какво ви бърка аспатама, като го слагат във всички лекарствиа !?!?!? :)))))) А що е канцерогенно -- ами всички които са били болни от рак са пиливода и са дишали въздух -- следователно и и те са канцерогенти! :))))))))))))
87
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм Кока Кола дете откърмен съм дето се вика и нокога не съм съм си поръчвал нищо друго , не ме интесуват рекламите и антирекламите и не ми пука , да *** духат бедните какато казват в един филм.
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
az pak si pija kola i zagrjavam pickite
85
3
 
10
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
Повярвах на Петър Дънов-той не е имал интерес да лъже,нямло е да се налапа с милиони!Просто минах на загрята вода-най често на слънце и не съжалявам!
84
3
 
15
 
! Отговори
До 85 преди 12 години
Кой те излъга,че PET е безвредно? "Подходящо е за хранителни цели",но бисфенолът в него си е КАНЦЕРОГЕНЕН!Газираното само по себе си е КАНЦЕРОГЕННО!За аспартама ,дето бъхат в "диетичните коли",да не говорим-колко е "безвреден"!
83
3
 
9
 
! Отговори
AYYYYYYY преди 12 години
канцерогенни "съставки"-кога ще се научите да превеждате коректно та народа да разбере какво пишете.Канцероженни заболявания-канcер = рак т.е. колата съдържа опасни съставки които предизвикват Ракови заболявания
82
1
 
11
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
искрено се надявам Ким Кардашиян да е запозната с това и да не консумира подобни канцерогенни напитки, с които може да застраши здравето си! Така ще можем да й се радваме за години напред!
81
1
 
8
 
! Отговори
- преди 12 години
Както обикновено драскачите от Днес са преписали статията от някъде. Говори се за Америка и дори не се конкретизира какъв е кода на добавката. Аз ще ви кажа - Е150 е добавката, четете етикетите. Европейската агенция за безопасността на храните е препоръчала през ноември 2011-та да се обнови законодателството и добавката да се намали до минимум. Повече информация - тук - efsa.europa.eu/en/press/news/ans110308.htm