Каква е причината да забравяме често?

Сред причините са проблеми с щитовидната жлеза
7 окт 2013 20:55, Мария Дуковска
2
Каква е причината да забравяме често?
Снимка: Sxc.hu

Всеки би искал да бъде по-паметлив, концентриран, бързо да премества мислите си от едно в друго „чекмедже“. Не винаги успявате да бъдете такива. Начина на живот влияе върху здравето ви и върху паметта също.

Мисловните игри, решаването на задачи са само част от техниките за засилване на паметта. Може би често въпреки тези усилия забравяте елементарни неща като думи, къде сте оставили разни предмети, имена и т. н. Какво може да наруши качеството на паметта?
 
Ето няколко причини, които й оказват влияние.
 
Проблеми с щитовидната жлеза
 
Този орган, който се намира в предната част на шията ви, дирижира вашето настроение, тегло, енергия, сексуално желание и т. н. Когато страдате от хипотиреоидизъм (слабо активна жлеза) щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това е причина пациентите да се чувстват по-уморени, да имат забавен метаболизъм и да забравят някои неща.
 
Липса на Витамин B12
 
Ниските нива на този витамин могат да нарушат нормалната неврологична функция. Според специалиста Дейвид Грифис от Dietitians Association of Australia не бива да се допуска дефицит на Витамин B12, защото това може да доведе до когнитивни промени, от загуба на паметта до деменция.
 
Според учените този витамин предпазва от увреждане миелиновата обвивка – слой, който изолира нервите. Когато неговата структура се наруши, това може да наруши и предаването на съобщенията от и към мозъка.
 
Високо кръвно налягане
 
Според проучване на американски учени хората, които страдат от високо кръвно налягане, показват по-ниски резултати на тестовете за запомняне. Според учените има вероятност при такива пациенти паметта да се влоши с течение на времето.
 
Високото кръвно налягане променя структурата на кръвоносните съдове, правейки ги по-дебели, а това затруднява кръвоснабдяването.
 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Миме, не попадам в никоя от категориите избоени в статията. Ставам в 5 сутрин, ако успея да заспя в 12 вечерта е подвиг. На комютъра прекарвам поне 10 часа на ден. Говоря по телефона минимум 5 часа. Задникът ми е станал с размер на футболно игрище, щото нямам време да стана от стола. И като прочета статия като тази в минутките за просвещение, които си отделям рядко, ми идва никога повече да не ви отварям сайта.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маро, забравила си, че стресът, прекалената натовареност с хиляди задачи е една съвсем естествена причина, и че не всичко задължително е биологично обусловено.