Какво трябва да знаем за вътреболничните инфекции?

Актуален проблем за съвременното здравеопазване
12 яну 2015 22:45,
0
Какво трябва да знаем за вътреболничните инфекции?
Източник: Reuters, архив

Вътреболничните инфекции (ВБИ) са актуален проблем за съвременното здравеопазване.

Като нозокомиален се определя всеки инфекциозен процес, развил се вследствие или във връзка с медицинското обслужване по повод на друго заболяване. Вътреболничните инфекции могат да възникнат и във връзка с обучителна дейност на студенти и специализанти, които не са спазили хигиенните правила за дезинфекция. Допускането на посетители при лежащо болните е друга причина, водеща до възможно внасяне на инфекция отвън.

Вътреболничните инфекции се проявят, както по време на лечебния процес в болничното заведение, така и след изписването.

За нозокомиални инфекции не се считат острите инфекциозни заболявания, които по време на постъпването в лечебното заведение са били в безсимтомния инкубационен период.

Следователно, ако на петия ден от престоя в болница се прояви инфекциозно заболяване с 15-дневен инкубационен период, то този случай няма да бъде регистриран като вътреболнична инфекция. Ако обаче престоят е бил 10-дневен и на 10-ия ден от изписването се прояви инфекциозна болест с 15-дневен инкубационен, то това вече е вътреболнична инфекция.

Колкото по-развито е здравеопазването в една страна, толкова по-нисък е делът на класическите остри и заразни заболявания в структурата на вътреболничните инфекции.

За сметка на това, нараства делът на нозокомиалните инфекции, причинени от условно патогенни микроорганизми. Последните предизвикват заболяване само в определени случаи като слаб имунитет, продължително антибиотично лечение, приложението на множество диагностични и терапевтични процедури, пренасящи условно патогенна флора на нетипични за нея места из организма и др.

Повече за вътреболничните инфекции научете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари