65% от смъртните случаи са заради сърдечно-съдови болести

Това е два пъти повече от средното за Европа, призна Москов
6
65% от смъртните случаи са заради сърдечно-съдови болести
Снимка: Булфото, архив

Данните сочат, че сърдечно - съдовите заболявания са причина за смъртта на 65,1% от починалите през 2013 година. Това отчете министърът на здравеопазването Петър Москов по време на дебат в Народното събрание на тема Възможности за по-ефективно лечение на сърдечносъдовите заболявания.

„Независимо, че постигаме намаляване на тези нива, те остават 2 пъти по-високи в сравнение със средноевропейските и са в пъти по-лоши отколкото в развитите държави“, коментира той, цитиран от „Фокус“.

Според Москов трябва да се анализира доколко сериозното финансиране от страна на държавата е адекватно за ефективността при лечението на сърдечно-съдовите заболявания, защото се оказва, че не винаги има ефективно управление на ресурса.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване ген. Стоян Тонев пък посочи, че ако има специалност, която през последните години да е направила развитие, това е кардиологията и то именно заради повечето  средства отпускани за нея.

„Кардиологичните заболявания са проблем, който е жизненоважен не само за здравната система на страната, а и за социалната“, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Гъл Гъл преди 9 години
Всички болести идват от нередовно пиене
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSI4KI BOLESTI IDVAT OT QDOVE ( STRES ) A QDOVETE IDVAT OT GADOVE
2
1
 
5
 
! Отговори
той преди 9 години
СТРЕС СТРЕС И ПАК СТРЕС Храна с ХОЛЕСТЕРОЛ И СИ ГОТОВ ЗА СВЕТИ ПЕТЪР
1
0
 
8
 
! Отговори
Rado преди 9 години
Нервите са велико нещо ... а в България всеки ги насъбира поради една или друга причина, които причини винаги идват от лошото управление и противен начин на живот !