Силиций – важен за всяка клетка в организма

Той е основен структурен елемент
9 апр 2015 19:29,
3
Силиций – важен за всяка клетка в организма
Източник: Reuters, архив

Силицият е основен структурен елемент в организма.

Той участва в обменните процеси като катализатор и енергоизточник и обезпечава нормално протичане на жизнено важни процеси, помагайки клетъчните молекули да образуват единна структура.

1. Ползи

От всички биологично активни вещества за силиция хората може би знаят най-малко, макар че като химически елемент в организма на човека той е на второ място след кислорода.

Силицият е изключително важен минерал за имунитета. Различното при него е, че той успява да улови различните болестотворни микроорганизми, бактерии, вируси и гъбички и успешно да ги изведе извън организма.

Любопитен факт е, че той има избирателна функция – това означава, че улавя и извежда само вредните бактерии, оставяйки в тялото полезните бактерии. Поддържането на достатъчно количество силиций в организма означава, че при най-лекия симптом за поява на опасни микроорганизми той ще реагира и възможността от разболяване е много малка.

Ползите за здравето от силиция са свързани с предотвратяването на атеросклероза, безсъние, кожни заболявания и туберкулоза.

Силицият е антагонист на калция, което означава, че при липсата му следва калциране в тялото. Изключително важено е да се следят нивата на силиций, защото няма орган, тъкан или система, в която той да не взема участие.

Стареенето на клетките в организма се свързва с дефицит на силиций, който играе роля и за метаболитните процеси в тялото. Без силиций няма тъканна здравина и еластичност.

До какво може да доведе дефицитът на силиций може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: дефицитползисилиций
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Тлъб преди 9 години
От утре минавам на силициево полупроводникова диета
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"че като химически елемент в организма на човека той е на второ място след кислорода". Брях! Аз съвсем се обърках, мислех, чу азотът, въглеродът, калцият, фосфорът, сярата са бая повече...Ще трябва да седна да уча биология! Освен да съм инфузория!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Otivam da zema malko silicii po formata na Heineken..... niama kak ...