Не отслабваме, когато не ядем редовно

Ефектът е обратен
29 май 2015 21:14,
3
Не отслабваме, когато не ядем редовно
Източник: Reuters, архив

Пропускането на хранене може да доведе до натрупване на мазнини в областта на корема, както и до повишен риск от развитие на диабет и сърдечно заболяване, се заключава от ново проучване. 

Оказва се, че по този начин се отключва серия от метаболитни „гафове“, които в крайна сметка да са причина за натрупване на излишни килограми. 

Изследователите установяват, че консумацията само на едно ядене в началото на деня причинява инсулинова резистентност. Това състояние се счита за признак на предиабет. 

Оказва се, че ограничаването на храната първоначално намалява теглото, но малко по-късно то се възвръща. По-големият проблем е, че количеството мазнини в областта около корема се увеличава в по-голяма степен, в сравнение със случаите, в които не се спазва диета. 

Излишъкът на този тип мазнини се свързва с развитие на инсулинова резистентност, завишен риск от диабет тип 2 и сърдечни заболявания. 

Според водещия автор на проучването – Марта Белури от Щатския университет в Охайо, САЩ, резултатите са в подкрепа на твърдението, че консумацията на малки порции храна през деня може да помогне за намаляване на теглото.

Хранителният режим с ограничена консумация на храна често води до повишен апетит. По този начин „скача“ и рискът от нарушения, свързани с метаболизма, които в последствие  могат да допринесат за значително повишаване или спад на инсулиновия синтез. 

При обилното хранене, последвано от глад, учените наблюдават още повишени възпалителни процеси, повишена активност на гени, свързани със съхранението на мастните молекули и мастните клетки, особено в областта на корема. 

Данните са публикувани в Journal of Nutritional Biochemistry.

Още полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спортът + здравословното хранене са истината към отслабването.
2
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
kato sedi6 na biuroto nqma kak da otslabne6 trqbva dvijenie
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То това е всеизвестен факт. Стегнат корем се прави основно в кухнята и в малка степен с упражнения.