След инсулт виртуалната реалност помага

Подобрява се подвижността на засегнатия крайник
15 юни 2015 13:08,
2
След инсулт виртуалната реалност помага
Източник: Reuters, архив

Виртуална реалност може да помогне на пациентите, преживели инсулт, отново да използват парализираната си ръка, твърдят учени от испанския университет „Помпеу фабра“. 

Често след инсулт пострадалият бива засегнат от хемипареза – състояние, което се характеризира с намалена мускулна сила от едната страна на тялото. Това обикновено се компенсира с повече натоварване на здравата ръка. Когато засегнатият крайник не се използва дълъго време, могат да настъпят увреждания на тъкани в него. 

Усложненията след инсулта значително влошават качеството на живот. Ето защо експертите са убедени, че има нужда от нови стратегии за рехабилитацията на пациентите след инсулта, включително и да се насърчават да използват засегнатата си ръка. 

Изследователите провеждат проучване сред 20 пациенти, страдащи от хемипареза след инсулт.

С помощта на рехабилитационна система, създадена въз основата на игри, пациентите имат възможността да контролират виртуално тяло посредством собствените си движения. 

На пациентите им е поставена задача да се опитат да достигнат конкретни цели, които се появяват във виртуалната среда. С изпълнението на задачите, движенията на засегнатия крайник постепенно се подобряват. Те стават по-бързи, по-точни и по-лесно се изпълняват, като всичко това пациентите правят безсъзнателно.

Изследователите записват представянето на доброволците и по време на „нормалните“ тестове, включително и способността да се използва засегнатата ръка. 

Установява се, че след като скоростта на движението се повишава, пациентите започват да използват увредения крайник по-често. Експертите коментират, че промяната в убеждението на пациентите води до по-честа употреба на крайника. 

Данните от проучването са публикувани в Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation

Повече интересна информация, свързана с новостите в областта на здравето, може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: инсултръкахемипареза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 8 години
kinestica/ все пак е и българска компания.