Солта и захарта - враг на здравето и добрата фигура

Д-р Байкова със съвети за правилно хранене пред Bulgaria On Air
Обновена: 30 юни 2015 10:45 | 30 юни 2015 10:17, Екип на Bulgaria On Air
32
Солта и захарта - враг на здравето и добрата фигура
Снимка: bgonair.bg

Средно дневно допустимото количество сол е 5 грама. Освен че се използва като консервант, готварската сол е широко разпространена и в много полезни храни като млечните продукти и хляба.

"Всяка година, средно дневната ни консумация е около 7-8 грама. А през определени периоди на годината, какъвто е зимният, стигаме до 17-20 грама сол. Натрият като компонент на молекулата на готварската сол е рисков елемент, който е в състояние да повиши нивата на кръвното налягане, в частност артериалното налягане, да влоши работата на отделителната система, на бъбреците – затруднява я, може да бъде причина за намалена костна плътност", коментира диетоложката д-р Байкова.

Към момента около 2 млн. българи страдат от хипертония. Кристалната бяла захар е друга съставка, която диетолозите съветват да избягваме. Тя е носител на празни калории и също се използва като консервант.

"Ясно е, че всеки грам консумирана излишъчна кристална бяла захар организмът я трансформира в енергиен запас за съжаление предимно под форма на мазнини", каза д-р Байкова.

По данни на Българското ендокринологично дружество затлъстяване у нас има малко под 35% от населението на повече или на 20 г., а наднормено тегло – близо 40%. Това означава, че почти всеки втори български мъж на средна възраст е затлъстял. При жените този дял е 1/3.

"Преди 10 години процента на децата и то в определени възрастови групи, имам предвид тиийнейджърска възраст, имаха максимум около 20% свръхтегло, в това число минимален процент на затлъстяване. Сега знаете, че още в първи клас над 30% от първокласниците се установява при антропометричните измервания, че са със свръхтегло, в това число и затлъстяване", заяви тя.

Специалистката обяснява, че това крие риск от развитие на метаболитни болести.

"На първо място подмладява диабет тип 2. Нещо, което беше присъщо само за възрастната популация. Сега има едно учестяване на случаите с диабет тип 2 при учениците. На второ място - появяват се високи стойности на нивата на холестерола, т.нар "лош холестерол", триглицеридите. Това е риск от ранно развитие на атеросклероза, съответно с нейните отново усложнения по отношение на сърдечно-съдовите болести. Високото кръвно налягане – факт е, че ако в ранна детска и юношеска възраст не се направи превенция на свръхтеглото и затлъстяването, в над 90% тези млади хора стават възрастни хора със същия проблем", обясни диетоложката.

Според д-р Байкова потребителите трябва да следят повече етикетите и съставките на храните, които консумират.

"Вредни храни не съществуват – щом са на търговския щанд, значи те са разрешени. Контролните органи минават регулярно, контролират съставките и всяка една рецептурна съставка като съдържание в тях е съотвестваща на даден регламент", обясни тя.

Експертите отбелязват, че както младите, така и старите, се интересуват от здравословното си състояние. На масата на българина обаче липсват риба и морски деликатеси заради високата им цена. В менюто преобладават полуготовите храни, които имат ниска хранителна стойност.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Вредно е преди 5 години
Аспартама ,който измести бялата захар от всички позиции.......аспартама се разгражда до токсични крайни продукти - кето тела с всички последици от тази подмолна бавно действаща отрова.

Захарта се разгражда до вода и въглероден двуокис-отделят се без проблем и вреда
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солта и захарта вредни, а бирата - полезна, лекарство - кой както си плати на експерт и професор. В болниците вече ще вливат бира вместо глюкоза и физиологичен разтвор от сол, по препоръка на бирени и министерски лобисти.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солта и захарта вредни, а бирата - полезна, лекарство - кой както си плати на експерт и професор. В болниците вече ще вливат бира вместо глюкоза и физиологичен разтвор от сол, по препоръка на бирени и министерски лобисти.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солта и захарта вредни, а бирата - полезна, лекарство - кой както си плати на експерт и професор. В болниците вече ще вливат бира вместо глюкоза и физиологичен разтвор от сол, по препоръка на бирени и министерски лобисти.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Солта и захарта вредни, а бирата - полезна, лекарство - кой както си плати на експерт и професор. В болниците вече ще вливат бира вместо глюкоза и физиологичен разтвор от сол, по препоръка на бирени и министерски лобисти.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега нали е модерно сред овцете да ядат здравословно- безсолно, без мазнини, без захар, накратко гадни безвкусни ***, които се водят полезни. А истината е, че може да се яде всичко включително и "вредна" храна, захар и сол стига да е с мярка.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ям каквото и когато го поискам.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, а най-полезни са цикламата, аспартама и глутамата! Човечеството винаги е яло сол и захар, така че тая да млъкне най-после, щото стана за посмешище!
17
0
 
11
 
! Отговори
всички знаят преди 5 години
Колко трябва да си глупав, за ходиш при диетолог за отслабване...Хората не се изправят срущу проблема, а плащат друг да го реиши. Ако няма хормонален или психологически проблем, което да води до затлъстяване, просто трябва повече спортуване и леко ограничаване на калориите - това винаги действа!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото ви се яде, това яжте, сладко, солено, кисело, люто, организмът най-добре си знае от какво има нужда в момента. На всеки му се е случвало да му се дояде нещо сладко по никое време или да му се стори безсолна манджата, въпреки че за другите не е.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идиотското е, че си проспал часовете по химия/ биология в училище.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си признавам моята любима доктор Емилова, всичко друго е вятър и мъгла.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тази кога най-накрая ще я вкарат в затвора за съсипаното здраве на толкова много хора вече??
12
0
 
4
 
! Отговори
петър преди 5 години
ей такива умиращи патици и лебеди като започнат да си чешат езиците за щяло и нещяло ми се иска да ги доубия,самите те са вредни нереализирали се дърти ***
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като я гледам колко застрелян вид има доктор ти байкова, има нужда от едно шоколадче да живне малко.
10
1
 
20
 
! Отговори
Вредно? преди 5 години
Единственото вярно в статията (не говоря за статистиките там може вероятно си е така) е че вредни храни няма. Солта не е вредна - просто повече сол -повече вода ще пиете и твова е. Бялата захар се трансформирала като запас в мазнини, ми в кво друго да се трансформира? Гликогена не е запас а е за непосредствена употреба, запасте са си мазнини. в какво мислите се трансформира всичко за запас? дебели са щото много ядат и не се движат не е от бялата захар, солта и бялото брашно. Движение мързеливци!
9
1
 
13
 
! Отговори
Офф преди 5 години
Тая доктор Байкова направо кат някъв спам навсякъде е. Където цъкнеш, и по телевизията все Байкова гледаме, и все едни и същи неща говори.Как не и омръзна!
8
2
 
18
 
! Отговори
бля преди 5 години
Навремето са се водили войни за сол, сега я заклеймяват. Хората от време оно са си сипвали сол с лъжичката, а не са имало нито кръвно, нито костни проблеми. Я вземете да си оправите качеството на храните по магазините, а не ми набеждавайте дарената от Бога сол!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като я гледам тази тлъста леля и ми се повдига от мъдростите и
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5-ти Така е човек. Забелязал съм че когато ми е гадно настроението било то че някой ме е ядосал, разтревожил или примерно след запой, адреналина предизвикан от някаква гледка+музика ти изпарява тази негативна енергия. Голяма работа е адреналина.