Частните лекари без право да пращат в болница

Директорите на болници решават какво да правят с излишните легла
24 фев 2016 12:52, Петя Славова
22
Частните лекари без право да пращат в болница
Снимка: архив, Булфото
Професорите, които работят само на частно срещу заплащане и са без сключен договор с НЗОК, вече няма да имат право да изпращат своите пациенти за хоспитализация в болница. Мярката се отнася и за всички останали, които не работят със здравната каса. Това става ясно от проекта за изменение на Наредбата за достъп до медицинска помощ, публикуван от М3, пише "Монитор".
 
Здравноосигурените, ако не бъдат закарани в лечебно заведение по спешност, ще бъдат приемани само ако няма възможност проблемът им да бъде решен в извънболничната помощ. Например за елементарно поставяне на очна леща човек няма да лежи с дни в офталмологията, а ще бъде опериран още в специализираните кабинети на доболничната помощ.
 
Хоспитализация ще се разрешава, ако става въпрос за особен случай, например човек има заболявания, които могат да повлияят на въпросната операция и трябва да бъде наблюдаван по-продължително време от лекари. Дали той се нуждае от прием в болница или не, ще решава самият доктор или зъболекар в доболничната помощ.
 
В случай че става въпрос за спешност, преценката може да бъде извършвана и от дежурния екип на Центъра за спешна помощ или от спешен доктор в лечебното заведение, в което пациентът е отишъл по свой избор на собствен ход.
 
Проектът предвижда направленията за хоспитализация да се издават само от лекар, който има договор с НЗОК. Сега това могат да правят всички лекари, дори да не работят с касата. Практиката към момента е докторът на частно да дава изследванията на пациента, като вписва на листче препоръката си до джипито кое талонче да му издаде – дали за хоспитализация, за санаториум или за рехабилитация. Занапред при приема на болния в клиника от касата ще проверяват чрез единната електронна система дали изпращащият доктор й е договорен партньор, или не е. Независимо дали болният е съгласен, или отказва да влезе в болница, неговият доктор се задължава заедно с изследванията и медицинските заключения да му издаде и направление за хоспитализация.
 
Сливането на отделения, които не работя изцяло, не е страшно, увери междувременно зам. здравният министър д-р Бойко Пенков по време на посещението си в Многопрофилната болница за активно лечение в Ловеч. Ако едно отделение е от 60 легла, а се използват само 20, защо трябва то да съществува. Така с риторичен въпрос отговори той да медиците, които го попитаха какво ще се случи с незаетите легла след влизането в сила на Националната здравна карта след два месеца.
 
По отношение на недоволството на различни болници в страната срещу здравната карта той заяви, че тя гарантира 10 000 легла повече от реалните нужди на страната. Д-р Пенков обясни още, че се дава право на мениджърите на лечебни заведения да решат с тези, които са в повече – дали да ги закрият, или да ги превърнат в такива за долекуване.
 
Правителството няма намерение да закрива болници в областите Смолян и Кърджали и апелът за създаване на защитени болници от гранични общини по подобие на училищата е излишен. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в Смолян. Националната здравна карта не предвижда закриване на която и да е общинска или държавна болница на територията на двете области. Д-р Москов обяви още, че в МБАЛ-Смолян до края на годината ще бъде закупена и доставена нужната техника за разкриване на отделение за инвазивна кардиология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
гаргамел преди 8 години
да всичко е много хубаво , само че , не се казва кой ще лекува здравно осигурените ....!!! идете в кое да е детско отделение , да видите ,че е пълно с циглаци ...да не говорим за липсата на персонал ! ? ! след 10-ина години няма да има лекари , днес специализанта е с 900 лв заплата , а лекаря със специалност , обучаващ специализанта е със 790 лв , а тъпата кука е с 1200 открийте разликата
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ka6ata stava vse po golqma
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zoja ne e v red tova e ot upoikite koitier e daval v Okrajna v Eu 4asnite Lekari Prachtat Pazienti v bolnizite Moskov Idi si v Okrajna Bolniza ne stava6 sa Minister Atanasiva ot gerb Kato besche Minister sdraveto dade li obesnenie kade sa istekli 26 mil ot sdravnata kasa
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 3Честно казано незнам кои са в повече,пациентите или болниците с персонала?Честно казано, на мен ми идват малко в повече луксозните *** дето ги промоцират постоянно по някакви "шоута" и реалити фактори...
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Иван Искров получавал 20 хил. лв. на месец"
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Франкенщайн!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам да благодаря от все сърце на др Москов за тази новина - за момент си бях помислила, че комунизма наистина си е отишъл, но не би....
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинявам се не на ВСД ,а на ВАС - Висш Административен Съд
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тези не важат ли законите и съдебните решения ?Националната здравна карта е незаконна има решение на ВАД и на ВКС.Но явно докато Бийко не се е произнесъл за тях е закона. То като "дарението" с ваксините -Турция ни "дала"ваксини за 3 мил.долара а ние 6 милиона БЦЖ по 1евро /1,21щ.д./-7,26мил.щ.д..,по пазарни цениедна БЦЖ в Терция е 8, 40 щ. д.Така излиза, че ние българите сме дарили ваксината за 50 400 000 щ. д., а сме получили дарение ваксини за 3 000 000 щ. д..Така че на кой му пука за закон
9
6
 
3
 
! Отговори
В. Иванов преди 8 години
Няма никакво значение кой прави преглед и защо - ТОВА СЕ ПРАВИ С КОМПЮТЪР. Стига с тая мания за величие. Ако някой наречен - професор- доцент - започне да ви говори глупости - ТОВА НЕ Е ПРЕГЛЕД.В тази връзка направете така, че той повече да не упражнява тази дейност. Измамници много но @@@@@@ Няма недосегаеми хора.За всяко констатирано нарушение - уведомявайте - прокуратура - ДАНС- министерстаа.Гордея се , че до този момент съм премахнал 18 човека.....
8
2
 
7
 
! Отговори
3 преди 8 години
До няколко години ще излязат проблемни деца от ваксините му и хората ще го търсят и него из Сърбия ....
7
4
 
6
 
! Отговори
бизнесмена преди 8 години
Безплатен обяд няма. Който работи(или краде) и има пари ще се лекува, който няма пари ще умира. Това е положението и щом си траете, значи сте съгласни.
6
6
 
5
 
! Отговори
В. Иванов преди 8 години
Ще бъда кратък и ясен за да знаят всички потребители. Някой трябва да отговори на следните въпроси1. Какво значи преглед. Аз ще помогна - вътрешното състояние на човек.2. Преглед в празна стая не се прави - независимо кой и как го афишира това.3. Преглед значи - направени ИЗСЛЕДВАНИЯ а това се прави от компютри и не от ДОКТОРИ.Остава само някой да ги прочете. Ако не може .......редно е да си смени професията.4. Ако въпросното мед. лице започне да ви обяснява какво му е останало в главата
5
2
 
10
 
! Отговори
н преди 8 години
***!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безплатно-безплатно, колко да е безплатно? 17 лв./месец (а за някои и двойно). И по още 3+3 лв. за всяко ходене на специалист. Направо не само като да е платено, ми и при това доста скъпо.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честно казано незнам кои са в повече,пациентите или болниците с персонала?
2
1
 
16
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
По конституция здравеопазването в България е безплатно. Всичко, което е извън рамките на този закон е противоконституционно. За разните видове наредби, мерки, предложения, изисквания, и каквито и да било практики не бива и дума да става. Когато държавата плаща лечението на своето население, то тя ще се стреми и към неговото нормално житие. И това не е фантазия, защото Е БИЛО.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов ,Данчо Соколов те вика при себе си , не се бави