Розеола – какво трябва да знаем?

Розеолата или "шестата болест" се среща при децата
13 май 2016 11:14, Eкип на Puls.bg
2
Розеола – какво трябва да знаем?
Източник: Reuters, архив

Тридневната треска е типично за ранната детска възраст заболяване, което протича с обрив и повишена телесна температура. То обикновено е безобидно и преминава бързо за няколко дена, без усложнения. Нарича се още розеола, екзантема субитум или "шеста" болест. 

Кой е причинителят на заболяването?
 
Екзантема субитум е вирусна инфекция. Тя се предизвиква от херпес-вирус тип 6 (HHV-6) и херпес-вирус тип 7 (HHV-7),  които спадат към групата на херпесните вируси и са близки до цитомагаловируса.
 
Инфекцията се предава по въздушно-капков път, рядко срещано е предаването й по полов и кръвен път или чрез майчината кърма. Заболяването се среща единствено при хората. Инкубационният период (времето от заразяването до появата на първите симптоми) варира от 5 до 15 дни.
 
Кой боледува?
 
Първоначалният контакт с херпес вирус тип 6 се случва по време на първата година от живота, като до края на втората година почти 100% от децата са се срещнали с инфекциозния причинител. Срещата с хепрес вирус тип 7 от своя страна се случва между втората и петата година от живота.
 
Веднъж попаднали в организма вирусите предизвикват латентна инфекция и остават в неактивно състояние в слюнчените жлези и в някои от периферните кръвни клетки. Поради тази причина при възрастни здрави индивиди вирусните частици могат да се докажат в около 70-80% от случаите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
Не, Бай Иване, не е реклама. Просто информират хората за съществуването й. И лекарите, за да не бързат да изписват антибиотици на втория ден! И после като се появи обривът на третия ден, да не го объркат с алергичен! Минава от само себе си и няма ваксини.
1
1
 
1
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
чакайте малко, т'ва реклама на няква ваксина ли е?