Лечими ли са алергичната хрема и алергичната астма?

Алергологът проф. Георги Христов пред Puls.bg
15 юли 2016 17:37,
0
Лечими ли са алергичната хрема и алергичната астма?
Снимка: flickr
Проф. д-р Георги Христов е завеждащ сектор "Алергология" в Токуда Болница София.
 
- Проф. Христов, има ли алергии, които се изострят през лятото? Кои са тези, които се наблюдават през този сезон?
 
Сезонните чувствителности са тези, които могат да бъдат по-силно изразени или изострени през определен годишен период. Когато говорим за изостряне и определен сезон в годината, все пак трябва да отбележим и месеците. В случая имаме предвид периода от края на юни до първата половина на септември. Това е важно да се отбележи, защото в различните месеци цъфтят различни растения, алергените на чиито полени всъщност могат да предизвикат проблеми при хората, които са чувствителни. 
 
От втората половина на юни, юли, август и първата половина на септември възможните оплаквания са свързани основно с цъфтежа на плевелите по нашите географски ширини. Те са диворастящи треви, които не се отглеждат за засаждане на украсителни площи, ливади и т. н. и техните полени са много силни алергени. Хората, които имат чувствителност към тях, проявяват оплаквания в този период на годината. Обикновено говорим за едно удължаване на обичайния сезон на чувствителността, когато към периода на тревната чувствителност – май - юни се прибави и чувствителност към полена на плевелите. 
 
Обикновеният пелин, живовлякът, глухарчето, бялата сладка трева, щирът, казашкият бодил и от този вид плевели са източник на силно изразени алергени. Особено значение напоследък придобива един вид плевел, който доскоро се смяташе, че не е характерен за Европа, а още по-малко за България - това е амброзията. Допреди 20 години амброзията се посочваше като характерен плевел за степните области на Северна Америка, след това започна да се говори, че се среща в степите на Русия, а в последните 10 години се правят все повече изследвания за чувствителността към този плевел сред населението в Европа, особено в централната и източната част на континента. Установява се, че има доста голям процент на чувствителност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алергияастмаринит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари