Втората седмица от света на бебето

Какво виждат децата на тази възраст?
1 фев 2017 12:35, Eкип на Puls.bg
0
Втората седмица от света на бебето
Източник: Reuters, архив

През втората седмица бебето започва да свиква с новата домашна обстановка, то все повече опознава заобикалящия го свят и неговите дразнители. 

Какво виждат децата на тази възраст?

Зрението в този период все още е неясно. Бебетата се раждат с физиологично късогледство и могат да виждат най-ясно предмети на 20-25 см разстояние. Това означава, че те най-дсобре виждат лицето на човека, който ги държи на ръце.

Не се притеснявайте, ако в този период детето не успява да осъществи контакт очи в очи. Новородените се заглеждат повече във веждите, челото и движещите се устни. С течение на времето те търсят все по-често контакта очи в очи с майка си. Проучванията покават, че на тази възраст децата се заглеждат повече в лицата на хората, а не толкова в ярките и цветни предмети.

Необходимо е да осигурите на бебето достатъчно време, за да наблюдава лицето ви. Докато го храните или кърмите премествайте бавно главата си и гледайте дали детето ви проследява с поглед. Това е важно за укрепване на околоочните мускули и развитие на зрението.

Дори в тази ранна възраст децата могат да разпознават лица и жестове, като плезене с език, надигане на веждите. Понякога те дори се опитват да ги имитират. Тези упражнения също са полезни за емоционалното развитие и заздравяване на връзката между родителите и новороденото.

Не трябва да се притеснявате, ако в този период детето изглежда кривогледо. Нормално е погледът му да се кръстосва – това се дължи на незрелите околоочни мускули.

Повече за бебето през втората му седмица може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари