Сусамовите зърна полезни при артрит и висок холестерол

Мед, манган и фитостероли придават най-полезните му свойства
9 мар 2017 21:12,
1
Сусамовите зърна полезни при артрит и висок холестерол
Източник: Reuters, архив

Изсушените сусамови зърна са сред най-старите подправки, познати на човечеството. Изключително издръжливи, те са по-устойчиви на гранясване и развала от много други зърнени храни и са ценени за полезните си свойства. 

 
Използвани като добавка към тестени продукти, печени и пържени ястия или като основа за производството на традиционни продукти като тахан и халва, сусамовите семена допринасят с внушителен арсенал от полезни минерали.
 
Само в 36 грама изсушени зърна се съдържат 1,47 милиграма мед или 163% от необходимия за добър метаболизъм дневен прием. В същото количество се съдържат още: 0,89 мг манган (45% от необходимия дневен прием), 351 мг калций (35%), 226 мг фосфор (32%), 126 мг магнезий  (32%), 5,24 мг желязо (29%),  2,79 мг цинк (25%), 12 мкг селен (23%), както и 4,25 г диетични фибри (17%).  
 
Изобилието на полезни минерали бледнее пред концентрацията на фитостероли – растителни стероидни съединения със структура, сходна на човешкия холестерол. Метаболизирани в човешкия организъм, те притежават добре документирани свойства да понижават нивата на вредния нископлътностен липопротеин, познат като „лош холестерол“ в кръвта. Влияе потискащо и за нивата на триглицериди, особено при хора с фамилно увреден мастен метаболизъм.
 
Концентрацията на фитостероли в сусамовите зърна е между 400-413 мг на 100 грама сушен сусам. Това ги прави по-богати на съединението дори от шамфъстък и слънчогледови семки, които съдържат около 280 мг фитостероли на 100 г тегло.
 
Сушените семки се препоръчват като хранителна добавка за облекчаване на болки и възпаления при ревматоиден артрит. Това се дължи на огромото количество мед, намиращо се в тях. Той подсилва действието на множество противовъзпалителни и антиоксидантни системи. Още повече – медта е от ключово значение за активността на лизил оксидаза – ендим, необходим за правилните взаимодействия между еластин и колаген и формирането на колагенови влакна. Тяхната оптимална функция осигурява и поддържа здравината, устойчивостта и еластичността на кръвосни съдове и стави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 7 години
А дали важи за сусамовия тахан?