Заболяване може да причинява привързаност към котки

Токсоплазмозата може да променя поведението на бозайници
Обновена: 15 мар 2017 15:59 | 14 мар 2017 20:38,
15
Заболяване може да причинява привързаност към котки
Източник: Reuters, архив

Съществува ли заболяване, което води до силна привързаност към котките? Съвременната наука приема, че отговорът на този въпрос е "да". 

Заболяването се нарича токсоплазмоза. Причинител е паразитната бактерия Toxoplasma gondii. Като всички паразити, той оцелява за сметка на гостоприемника си и се нуждае от него, за да продължи жизнения си цикъл. 

За постигането на този ефект, токсоплазмозата манипулира мозъка на гостоприемника си. Манипулацията е сложен еволюционен механизъм, действащ върху котки, плъхове и почти всички видове бозайници и птици.
 
Документирани случаи на токсоплазмоза съществуват още от времето на древен Египет, паразитите били открити в множество мумии. Днес, близо една трета от световното население е носител на паразита, без дори да подозира за съществуването му. При здрави хора, сипмтоми на инфекцията често не се изразяват или са слаби и се приемат за проявление на грипни заболявания. 
 
Но това важи за телесните симптоми. Токсоплазмозата обаче се загнездва и в мозъчните тъкани и прикрито влияе върху поведението на заразените. 
 
Toxoplasma gondii може да се размножава във всеки гостоприемник. Но сексуалното възпроизвеждане, важно за еволюцията на вида, може да се осъществява само в чревната система на един определен гостоприемник – котките. Продуктите на този вид размножаване се наричат ооцисти и се отделят  в многомилионни количества с котешките изпражнения. Ако други животни, като мишки и плъхове, влязат в контакт с ооцистите, те навлизат в тъканите им и се развиват до клетъчни цисти. Изяждането на тези животни от котки, води до активирането на цистите, които попадат в храносмилателния и тракт и след период на развитие отново се размножават и отделят ооцисти.
 
Този специфичен паразит разчита много на двата (в този случай) приемника за оцеляването си. Мишките и плъховете обаче имат вродени инстинкти за отбягване на котки. Прекъсването на контакта между хищник и плячка би означавало гибел за токсоплазмозата. Тя обаче е открила хитро решение на проблема. 
 
Паразитните бактерии се прикачват към бели кръвни клетки, които ги отнасят към централната нервна система – мозъка. Попаднали в него, те променят баланса на някои невротрансмитери – молекули и съединения, предаващи информация за промяна в неврологичната активност. Чрез увеличаване секрецията на допамин, те потискат инстинктивния страх от хищници и потикват към по-отпуснато поведение. Заразената плячка е по-невнимателна, със забавени реакции и дори изпитва привличане към котешките урина, изпражнения и миризма. 
 
При човека, ооцисти могат да бъдат погълнати от замърсена вода, немити плодове и зеленчуци, недопечено месо, почистването на котешки тоалетни или след игра в пъсячници...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-безсрамни фантасмагории не ноже да има.Котката и кучето са спътници на човека от векове,токсоплазмозата е нещо,което е по-добре малките момиченца да изпитат като деца за да станат имунни като станат бременни.Всичките лъжи глупости написани в тази статия не заслужават даже опровергаване.Изглежда,че всичко естествено е под атака,като почнем от котетата до отхвърляне брака между мъж и жена като единственото естествено съжителство дадено от Бог.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ахахаха 42 е :D
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
42 не 47
8
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Какво да се разбираДоколкото си спомням отговорът на науката беше "47" или нещо подобно. (Според наръчника на космическия стопаджия).
7
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
мишо май му се ще the D
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гениален отговор на съвременната наука! "Д"! Епа т'ва не го очаквах. Потресен съм!
5
0
 
11
 
! Отговори
Какво да се разбира преди 7 години
Съвременната наука приема, че отговорът на този въпрос е "д".
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичам големите котки. Имам чувството, че и те ще ме обикнат. На вкус!!!
3
5
 
2
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
E.. ot koga velam deka se bolni mackarite .... ete vistinata...
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Izvikaite vietnamci na pochivka,shte uspokoiat ulicite
1
27
 
13
 
! Отговори
man преди 7 години
Мразя котки!