Как да разбираме езика на тялото?

Какво ни казват очите, веждите и позата на тялото?
16 мар 2017 19:21,
9
Как да разбираме езика на тялото?
Източник: Reuters, архив

Общуването между хората често е забулено от множество нюанси на човешките емоции, които не се предават с говоримата реч. Много от тези емоции подбуждат към подсъзнателни импулси за промяна в лицевите изражения и пози. Съществуват лесни за наблюдаване знаци на тялото, познати като микроекспресии или микроизражения. 

За разлика от нормалните лицеви изражения, които най-често са осъзнати, микроекспресиите са изцяло диктувани от подсъзнанието, което цели да прикрие чувствата или емоционалното състояние на говорещия. Те се наблюдават и когато човек не е сигурен как се чувства и е в процес на формиране на позиция, мнение или решение. Наричат се микроекспресии, понеже се проявяват и утихват светкавично: от 1/25 до 1/15 от секундата.
 
Веждите, например, са от особено значение. Ако те са силно повдигнати, това е знак на учудване, неразбиране, дискомфорт или страх. Повдигнатите вежди са универсална микроекспресия на страх, наблюдава се при почти всички хора, но не само когато се страхуват – същото движение често съпътства и изричането на лъжа.
 
Наблюдаването на огледални реакции, в които човек наподобява или повтаря жестове и мимики на заобикалящите го хора, сигнализират, че комуникацията между тях е много добра. Този „хамелеонен“ ефект е също широко застъпен между хората. Функцията му е да подобрява разбирането и приемането между различни хора, както и да усъвършенства и хармонизира взаимодействията по между им.
 
Дългото поддържане на зрителен контакт най-често е признак на очакване или на лъжа. Изпечените лъжци, от друга страна, използват студен поглед без емоционален заряд, по-скоро взиране. Чрез него те могат да заплашват, контролират и манипулират.
 
Друг универсален израз е...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно си сляп да видиш и глух да разбереш! Обикновено такива хора са самовлюбени жалки душици. Нарцистични дълбоко в клетата си душа!!!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАДЯвам се най-вече да не е КОКОшка. Но Уви! През цялото време така излиза!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне теб не сънува! Нямаш просо! А дали е гладна и кокошка, това е съвсем..., съвсем друг въпрос.!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти си и го казал:"хем си дърт, хем с мерак". Тя що трябва се мори! За дъртак, като теб!!!
4
0
 
7
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 7 години
До Дърт мераклияГладна кокошка просо сънува.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако човек целува всички наред, твърде вероятно не е способен /или не му е необходима/ на постоянна връзка.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че столът е неудобен. Не е ергономичен.
1
0
 
7
 
! Отговори
Дърт мераклия преди 7 години
Седи си една, попрецъфтяла мома на 40+ срещу мене, усмихва се, и току префърля крак върху крак, току ги поразтваря...Какво ли иска да ми каже?