Високото кръвно крие рискове за бременните

HELLP – синдромът е едно от усложненията
7 май 2017 19:47, Eкип на Puls.bg
0
Високото кръвно крие рискове за бременните
Reuters

Някои от усложненията през периода на бременност са сравнително чести и тяхното диагностициране не представлява проблем. HELLP – синдромът е сравнително рядко срещано усложнение около 0.1 - 0.5 % , което може да се появи през втория или третия триместър на бременността. Най-често диагностицирането на това състояние е след 28 гестационна седмица.Състоянието е свързано с бременността, но при част от жените може да се развие и скоро след раждането.

HELLP – синдромът е състояние, което е известно още от 20 век. През 1982 година след като се установяват основните нарушения се дава и името на синдромът:
 
1. Хемолиза – това е състояние, при което настъпва преждевременно разрушаване на еритроцитите – червените кръвни телца.
 
2. Повишени стойности на чернодробните ензими - дължи се на чернодробна дисфункция.
 
3. Тромбоцитопения - намалаени стойности на тромбоцитите в кръвта, което определя нарушения при процеса на кръвосъсирване на кръвта.
 
HELLP – синдромът може да се разглежда като крайна степен, най-тежката форма на прееклампсия.За да се постави точна диагноза, освен данните от бременната жена от важно значение са и стойностите на лабораторните изследвания. Нарушената чернодробна функция може да се открие в резултат на нарушени стойности на чернодробните ензими. Основните оплаквания при жените не са характерни, което затруднява поставянето на правилна диагноза.
 
Основни и най-важни белези за синдромът са повишено артериално налягане и протеинирия – наличие на белтък в урината при провеждане на изследване. Много често оплакванията на жените са свързани с болка в дясната коремна област. Тя е резултат от увреждане на черния дроб. Най-тежкото усложнение, което е и с най-ниска честота е руптура на черния дроб.
 
Много често оплакванията на жените са свързани с гадене и повръщане, чиято поява през късния период на бременността не е характерна. Други чести нарушения са свързани с наличие на силно главоболие и чувство на замаяност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари