Сезоните влияят на хормоните при жените

Между 3 и 9% от тях са особено чувствителни
13 май 2017 10:19, Eкип на Puls.bg
6
Сезоните влияят на хормоните при жените
Reuters

Според изследване проведено в Columbia University College of Physicians and Surgeons, голяма част от жените докладват за осезаеми промени в настроението си, свързани с месечните им менстуални цикли. Между 3% и 9% от жените в репродуктивна възраст изпитват симптомите на предменструалното дисфорично разстройство, което често включва тежки депресивни симптоми. 

До колко тези симптоми и промени в настроението се влияят от сезонните промени е акцент на изследването, ръководено от Джийн Ендикот, професор по клинична психология.
 
В допълнение към доказаното влияние на слънчевата светлина и количеството физическо натоварване над хормоналния баланс на тялото, с промяната на сезоните се променя и циркадния ритъм на организма, както и чувствителността към променящите се нива на естроген и прогестерон, потвърждава в изследването си проф. Ендикот.
 
Много жени са склонни бързо да преписват тези промени като симптом на постменструалния синдром, но това рядко е правилното заключение. 
 
Макар точните причини за появата на предменструалното дисфорично разстройство все още да не са изяснени, учените от щатския университет Колумбия смятат, че сезонните премени в атмосферните условия, основно температура и количество слънчева светлина, са непряк причинител на състоянието. Те водят до леки изменения в хормоналния баланс, към които споменатите 3%-9% от жените са особено чувствителни. 
 
Състоянието се характеризира с чести промени в настроението, повишена раздразнителност и по-бързо гневене, приливи и отливи на депресия, напрежение и тревожност, понижен интерес към обичайни дейности, нарушена способност за концентрация, влошаване на хранителните и сънни навици, повишена чувствителност в гърдите, ставни и мускулни болки.
 
Понеже самото състояние все още не е напълно изяснено, методите за справяне с него са стого индивидуални. Според изследването на проф. Ендикот, най-ефективно се оказва лечението със специфичен клас антидепресанти, наречени SSRIs (селективни инхибитори на обратното свързване на серотонина). Тяхния прием се назначава преди началото на менструалния цикъл и се прекъсва щом започне менструалното кървене. При жените, страдащи от депресивни състояния, продукт на предменструалното дисфорично разстройство, са необходими 2-4 седмици лекарствен прием за облекчаване на депресията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Секса най - много влияе на хормоните на жената. Ако няма секс твърде дълго, тогава не сезоните, ами и деня от седмицата влияе ;)
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме ми на...че сезоните им влияят. На мене нищо не ми влияе.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е разликата между жена с ПМС и терорист? Че с терориста, можеш да водиш преговори.