Сезоните влияят на хормоните при жените

Между 3 и 9% от тях са особено чувствителни
13 май 2017 10:19, Eкип на Puls.bg
6
Сезоните влияят на хормоните при жените
Reuters

Според изследване проведено в Columbia University College of Physicians and Surgeons, голяма част от жените докладват за осезаеми промени в настроението си, свързани с месечните им менстуални цикли. Между 3% и 9% от жените в репродуктивна възраст изпитват симптомите на предменструалното дисфорично разстройство, което често включва тежки депресивни симптоми. 

До колко тези симптоми и промени в настроението се влияят от сезонните промени е акцент на изследването, ръководено от Джийн Ендикот, професор по клинична психология.
 
В допълнение към доказаното влияние на слънчевата светлина и количеството физическо натоварване над хормоналния баланс на тялото, с промяната на сезоните се променя и циркадния ритъм на организма, както и чувствителността към променящите се нива на естроген и прогестерон, потвърждава в изследването си проф. Ендикот.
 
Много жени са склонни бързо да преписват тези промени като симптом на постменструалния синдром, но това рядко е правилното заключение. 
 
Макар точните причини за появата на предменструалното дисфорично разстройство все още да не са изяснени, учените от щатския университет Колумбия смятат, че сезонните премени в атмосферните условия, основно температура и количество слънчева светлина, са непряк причинител на състоянието. Те водят до леки изменения в хормоналния баланс, към които споменатите 3%-9% от жените са особено чувствителни. 
 
Състоянието се характеризира с чести промени в настроението, повишена раздразнителност и по-бързо гневене, приливи и отливи на депресия, напрежение и тревожност, понижен интерес към обичайни дейности, нарушена способност за концентрация, влошаване на хранителните и сънни навици, повишена чувствителност в гърдите, ставни и мускулни болки.
 
Понеже самото състояние все още не е напълно изяснено, методите за справяне с него са стого индивидуални. Според изследването на проф. Ендикот, най-ефективно се оказва лечението със специфичен клас антидепресанти, наречени SSRIs (селективни инхибитори на обратното свързване на серотонина). Тяхния прием се назначава преди началото на менструалния цикъл и се прекъсва щом започне менструалното кървене. При жените, страдащи от депресивни състояния, продукт на предменструалното дисфорично разстройство, са необходими 2-4 седмици лекарствен прием за облекчаване на депресията.
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Секса най - много влияе на хормоните на жената. Ако няма секс твърде дълго, тогава не сезоните, ами и деня от седмицата влияе ;)
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми на...че сезоните им влияят. На мене нищо не ми влияе.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е разликата между жена с ПМС и терорист? Че с терориста, можеш да водиш преговори.

Спонсорирани публикации


Митове за диабета, застрашаващи здравето ви
Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Митове за диабета, застрашаващи здравето ви

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)