Кои са проблемите, които UV лъчите носят на лицето?

Хиперпигментацията е един от тях, но далеч не единствен
19 май 2017 21:51, Eкип на Puls.bg
0
Кои са проблемите, които UV лъчите носят на лицето?
Reuters

Преждевременно стареене на кожата, потискане на имунната система и рак са едни от основните последици за нас, ако се излагаме прекомерно на слънце. Понякога се радваме на хубавото време и забравяме да намажем лицето си със слънцезащитен крем, което има негативни последици. Дори и да е по-облачно навън, UVA лъчите присъстват през целия ден.  

Има много части от тялото, които могат да получат слънчево изгаряне, ако не предприемем нужните мерки, за да ги защитим. Кожата на лицето обаче е най-податлива на вредните слънчеви лъчи. Тя е много по-тънка и разполага с повече клетки и пори. Освен това може да секретира повече липиди заради по-големия брой на себумни жлези, с които разпоплага. 
 
Ето най-често срещаните проблеми по кожата на лицето, предизвикани от прекомерното излагане на слънчевите лъчи:
 
Стареене
 
Кожата на лицето остарява преждевременно заради UV лъчението. Ако тя е загубила своята еластичност, станала е по-груба, с бръчки и старчески петна, то трябва да помислим по-добре за нейната защита. 
 
Хиперпигментация
 
Това състояние се характеризира с тъмни петна, които се появяват заради по-продължителното излагане на лицето на слънце. Хиперпигментацията не е вредна, но понякога минава повече време преди да премине. 
 
Полиморфна светлинна ерупция 
 
Ако стоим повече от 20 минути на слънце без защитна козметика може да получим полиморфна светлинна ерупция или обрив. Малки червени пъпки, големи червени петна и мехури са само част от признаците на това състояние на кожата. 
 
Изгаряне
 
Много малко са хората, които в съзнателния си живот не са получили изгаряне на кожата в следствие на слънчевите лъчи. При него кожата на лицето ни е суха, зачервена и болезнена на допир. То е един от органите, който има пряк контакт със UVА лъчението, наред с раменете, горната част на ушите и краката.
 
 

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари