Пациенти бегълци – по 50 месечно духват от болниците

Често бягат и майки, без да знаят, че раждането у нас е безплатно
31 май 2017 09:45, Боряна Павлова
17
Пациенти бегълци – по 50 месечно духват от болниците
Снимка: БТА, архив

По петдесетина пациенти бягат месечно от болниците в страната, без да подпишат декларация за отказ от лечение. Повечето от тях си тръгват, без да се обадят на персонала от страх да не плащат за лечението, защото не са здравноосигурени.

Най-много са пациентите бегълци в Университетската болница "Св. Анна" в София. Всяка година около стотина си тръгват преждевременно, преди да са излекувани, за да не си платят лечението или да внасят осигуровки в Националната здравноосигурителна каса със задна дата, съобщи Ива Галева – началник-отдел "Социални дейности" в лечебното заведение. Те са предимно от малцинствата и са от района на Ихтиман и Самоков, уточни тя пред "Монитор".

Най-често от болницата духват майки, родили преди няколко часа, и жени с патологични бременности. Те си тръгват кървейки от страх да ги накарат да платят. Когато разберат, че раждането в България е безплатно, дори за здравнонеосигурените, някои от тях се връщат.

За да не бягат заразно болни, инфекциозното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" е с решетки на прозорците, а единствената входна врата се заключва. Въпреки това поне по петима годишно успяват да драснат и оттам, някои дори със системите, щом се посъвземат, разказаха лекари.

Близо 300 здравнонеосигурени са се лекували през миналата година в "Пирогов". Една трета от тях са избягали преди края на лечението, съобщиха от спешната болница.

40-годишен, приет и опериран по спешност в травматологията, е драснал неотдавна с несвалени шевове след като два пъти лекарите са му напомняли да се обади на близките си да платят със задна дата осигуровките му.

Раната можеше да се отвори всеки момент. Търсихме го с полиция, но се оказа, че е дал несъществуващ адрес, така и не го намерихме, съобщиха от Клиниката по травматология.

Друг, 50-годишен мъж, също приет по спешност в реанимацията, а след това преместен в неврологичното отделение, живял месеци в "Пирогов", защото децата му отказали да го приберат след изписването, след като разбрали, че дължат здравните вноски със задна дата. По-късно мъжът починал. От болницата му организирали служебно погребение, тъй като наследниците му не пожелали да вземат тялото на баща си.

44-годишен пациент на Психиатричната болница в Карлуково се пребил, опитвайки да скочи от третия етаж, за да избяга от лечебното заведение преди няколко години. Х.Ц. от врачанското село Лиляче починал на място.

Друг с инсулт избяга преди време от Многопрофилната болница в Бургас.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тия краж.би разсипаха държавата
По байтошово време всеки беше длъжен да си открадне нещо от местоработата ей така " за лека нощ"
Чиновникът ( от вица) крадеше " работно време"
Сега пък осигуровки не плащат, а чакат обслужване 5 звезди
13
1
 
5
 
! Отговори
Тъжно преди 3 години
До къде ни докараха, 30г разсипаха държавата.
Да оставиш баща си в болницата докато умре заради неискане да платят сметки.
Народа изпростя, разсипаха държавата, напълни се с индиянци...
Държавата умира бавна кунвулсивна смърт.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите си вършат работата, обаче тези " близки" дето се покриват като мишки, когато трябва да се плаща заслужават същото отношение един ден.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Публикацията очевидно е фейлетон, написан за хора с тънко чувство за хумор.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
44-годишен пациент опитвайки се да скочи от третия етаж починал на място. Какво ли щеше да стане ако беше скочил?
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ ЗАЩО АЗ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ЗАРАДИ РАЗМНОЖАВАЩАТА СЕ КАТО СЪСЛИ ИНДИЙСКА ФАУНА?
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пациент избягал с несвалени конци и го търсили с полиция да не би да се отвори раната и човекът да пострада. Леле какъв алтруизъм и грижа за човека. Сигурно сега е моментът да се разплачем от умиление, освен ако не вземем да си помислим, че са го търсили за пари. Щото в България пациентите сме едни такива болезнено подозрителни и кой знае защо си мислим, че българското здравеопазване е система за рекет и каквото и да ти кажат, винаги става дума за пари.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега за да не бягали ще почнат да ги връзват, или да им слагат окови? Много умен министър няма що
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раждането в България е безплатно? Това не може да е написано от български журналист - тоя който го е написал сигурно е родом от Джибути и никога кракът му не е стъпвал в България, камо ли в българска болница.
5
3
 
12
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Имаше интервю в Германия със здравния министър - зададоха му конкретен въпрос - какво се случва, когато лекуваният не е здравно осигурен? "Der Stadt ueberniemt die Kosten!" ( Държавата поема разноските ) У нас - хората са "свикнали" , че държавата ги изтръсква за всичко! Включително и за правото им да се лекуват.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво означава "бягат"? Бяга се от затвор, от болницата един пациент би трябвало спокойно да може да си тръгне когато реши. Самият факт на употребата на глагола "бягат" навежда на мисълта за насилствено задържане.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Избягал
По-актуалния въпрос е аз като имам осигуровки, защо ми извиват ръцете да плащам на ръка всеки път като трябва да се лекувам.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно откъде идва страхът от плащането в болниците?
1
6
 
12
 
! Отговори
Избягал преди 3 години
Нямам осигуровки, ама защо трябва да плащам?
Те са длъжни да ни лекуват бесплатно!
Така беше по времето на др. Живков - всичко бесплатно!