Как да защитим кожата от вредните слънчеви лъчи?

Слънцезащитата не е за подценяване
6 юли 2017 08:27, Eкип на Puls.bg
1
Как да защитим кожата от вредните слънчеви лъчи?
Reuters

Кожата през лятото е изложена на вредните слънчеви лъчи. Зачервяване, повишена чувствителност, болка и отоци са част от неприятните симптоми, които ще изпитаме, ако получим слънчево изгаряне. То може да е съпътствано с главоболие, треска или отпадналост. Освен че кожата е топла на допир, по нея се появят и мехури, които лесно се пукат. Ако искаме да избегнем този дискомфорт за тялото, трябва да знаем как да се предпазим. 

Лъчите, които достигат до тялото ни, са UVA и UVB. Има и още един тип -UVC, които са най-вредни от всички. Те обаче се разсейват още в горните слоеве на атмосферата и не достигат до кожата ни. Продължителното излагане на ултравиолетовите А и В лъчи без подходядащат защита може да ни донесе различни проблеми от зачервпване на кожата, белене, до състаряване и рак. UVA лъчите преминават през съединителната тъкан и предизвикват по-леките увреждания като фототоксични и фотоалергични реакции. Другият вид лъчи – UVB, стигат до клетъчните слоеве на епидермиса и водят кожата до изгаряне и развитие на рак. 
 
Излагането на кожата на слънце между 11 и 16 часа е най-вредно. Тогава лъчите са значително по-силни и задължително трябва да ползваме слънцезащитни кремове с по-висок фактор. Кожата има и естествени механизми за предпазване от вредните UVA и UVB лъчи. Това са пигментацията и втърдяването на роговия слой, формирането на ултравиолетови филтри и активиране на естествените антиоксиданти на тялото. Те обаче не са достатъчни.
 
В летните дни не трябва да излизаме навън без да се намажем козметика със слънцезащитен фактор. Колкото по-висок е той, толкова по-защитени сме от вредните слънчеви лъчи. Хората с чувствителна и по-светла кожа трябва да ползват SPF 50+, а тези с нормална поне SPF 30+. Тук значение има и как се нанася козметиката върху кожата. Дерматолози съветват да се мажем със слънцезащитен крем поне на всеки два часа, както и веднага след къпане, нищо че някои продукти за водоустойчиви. Носенето на парфюми и дезодоранти е добре да се избягва, защото някои техни съставки могат да доведат до изгаряне на кожата. Носенето на памучни и леки материи, както и шапки с широки периферии, също ще ни предпази от слънчево изгаряне.
 
 

 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Варненка преди 1 година
Защо варненци не изгарят и нямат нужда от тази статия? Защото нямат време за плаж. Достатъчно ни е да виждаме морето от терасата си.

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят
10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

Прически за всяка възраст (галерия)
Прически за всяка възраст (галерия)

Прически за всяка възраст (галерия)