Мъдрят мерки срещу пушенето на наргиле

Здравното министерство с готовност да предлага законови текстове
23
Мъдрят мерки срещу пушенето на наргиле
Снимка: архив, БулФото

Междуведомствена работна група ще разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Сформирането й е по инициатива на Министерството на здравеопазването, съобщиха от там.

Още по темата

Проблемът излезе на дневен ред, след като 15-годишен наръга смъртоностно 11-годишно момиче, защото не се разбрали къде да пушат наргиле.

Първата работна среща ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ са обсъдили наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

След приключване дейността на работната група МЗ има готовност за законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Ще има такса спокойствие,които иска в заведението да има нергеле.
19
1
 
1
 
! Отговори
Мад преди 6 години
Като ги видя с тия наргилета ми призлява.
18
1
 
6
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Пушенето на наргиле е вид наркомания и отмиращ варварски обичай,който няма място в България. Изключения се допускат само в случаите,когато човек иска да се погъзари малко или да се пол-ига-ви,за да направи впечатление нас мацките.
17
1
 
6
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
Експертите запознати ли са че това е мoда при тинейджърите от много време, след училище ходят на наргиле, хлапенцата, и това явно не е забранено
16
3
 
4
 
! Отговори
кРИВОРАЗбраната ЦиВи преди 6 години
До Oт пълен анонимникИзвинявам се на форума за недопустимата грешка. Бях афектиран от количеството пишещи, ползващи наргилета.Всъщност(а знаете ли кога се ползва "всъщност") Вие, млади хора си копаете гроба (а знаеш ли дали трябва запетая?).Аз си имам такъв като теб,а твоите родители си мълчат като *** (дали знаеш, че това се цензурира автоматично),ама не като!Разделят ни композиции литература,а един ден ти ще си толкова ***,че бебетата ще ти се смеят.Гълтай, да те уважават-глупците!
15
1
 
6
 
! Отговори
Азам преди 6 години
Решението не е в забраните,ако все пак забранят наргилетата така или иначе винаги ще има достъп до тях както с неконтролируемата търговия на наркотиците.Решението на въпроса се намира в образованието и ценностите на народа.Ако няма търсене няма да се предлага.А тези фактори в момента са на рекордно ниско равнище!
14
5
 
8
 
! Отговори
Oт пълен анонимник преди 6 години
До кРИВОРАЗбраната ЦиВиИ ти си минал през тази "елитна гимназия" ми се струва, след като главата ти е сътворила държава "Авганистан". Май няма да е лошо да има не само програма за спасяване на децата, а и за ограмотяване на възрастни ;)
13
4
 
5
 
! Отговори
кРИВОРАЗбраната ЦиВи преди 6 години
В една "елитна" гимназия начина за 'завързване" на "приятелства" минава задължително през НАРГИЛЕТО-от 2 до 30 лв.,от чисто до "калено" с наркотици. -Как бе Баща ми ще се социализирам, без да пуша наргиле.-Колко пушат в класа ви бе сине?-По техни твърдения почти всички(поне 10 % лъжат, но и това е много).Ако трябва да се избира -"""по-добре""" електронна цигара.И му го казва 12 годишен пушач с 3 кутии дневно,непушещ 15-та година.Трябва програма за спасяване на децата ни!Не сме Авганистан.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както с цигарите, така и с наргилетата. 18+
11
4
 
11
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Пушач съм за съжаление. Забраната за пушене ми причинява дискомфорт, но спазвам закона и правилата. А тази простотия с наргилетата трябва да спре. Много по вредни са от цигарите. Даже забраната трябва да бъде не само за децата. Не съм виждал и българските турци да използват наргилета. Наргилетата тряябва да се забранят не само на децата , но и на всички публични места на територията на България.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъдрят мерки срещу пушенето на наргиле..за има-няма 2-3 дни впрегнаха цялата машинка на мафията, не за да защитят здравето на хората (ако бяха загрижени - щяха да забранят цигарите), а да защитят печалбите на цигарената мафия, които рязко могат да поемат надолу, ако пушачите "превключат на наргиле".е те това е истината за мерките на "здравното" министерство, явяващо се като говорител на цигарената мафия.и мари-хуаната ще защити министерството, ако му бъде поръчано!нема такава държава!
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът излезе на дневен ред, след като 15-годишен наръга смъртоностно 11-годишно момиче, защото не се разбрали къде да пушат наргиле....Да се смееш ли, да плачеш ли....
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека пушат.Нека се тровят.На кой реално му дреме тъпите наркомани какво са решили да смучат?
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво?!!Цигари не може, ама наргилета - може!!!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези наргилета? Неестествени за нашите географси ширини, за бита и културата ни.Домъкнаха се тука с навлеците араби.Естествено че с наргилетата се промъква и опиума.Абсолютно нищо хубаво не е дошло в България от югоизток.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашата смешна държавица управлявана от илитерати, дребни мошеници превърнали се на едри, лъжци и ментарджии, страхливи и подли но невероятно алчни, вместо да се извикат от чужбина умни и образовани, с по 2-3 езика, непрекъсното отвличат вниманието от основния проблем, бедността. А бедността е резултат от корупцията и шуробсджснащината, които отвратиха хората. Докато Батко Буби властва, той не управлява, ще се сриваме безнадеждно. И ще забраняваме наргилето, но деца ще раждат и бягат от училище
4
4
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
Какво излиза? Едно 11 годишно дете убиха за да си намерят повод да вкарат закон на наргилетата. Сега едно друго дете ще го отнесе,че уш той я е убил... Нищо лично просто бизнес... За всяко нещо за което дигат шум винаги има някой отгоре....
3
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
То за това сме на този хал.Няма ли малко стратегия в тази държава?Почва се от 0 решава се за 10 години ,важни отрасли ,налагане на стоки и услуги на международния пазар.Закон за качеството и да се следи ,не се налага марка с разредена субстанцияКъде помощ от държавата, я с реклама ,я с промоция при банкетите (примерно Макрон)Имаме си много уникални неща ,но са непознати.
2
6
 
16
 
! Отговори
st.anger преди 6 години
всички проблеми в държавата са решени, и ето : дойде редът и на наргилетата, които са отявленият бич на нашето общество! търсете в дъното на всяко престъпление по едно наргиле! шерше ла наргиле, така да се каже...хехе.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В моя град в 4-5 заведения се прави това с наргилето , и то посред бял ден, за нощните часове не знам , но се досещам , та какво значи "мъдрят" - по стар комунистически обичай първо ще гледат на кого са заведенията , че после ще се решават къде на умряло куче нож да вадят ...боже , боже нещастна България , с адекватни "управленски" решения , а .. да знае се кой е виновен - "демокрацията" много удобна думичка за избърсване на за.. д ни..ци