Възможни причини за кървене от носа

Бактериални инфекции в носа
24 ное 2018 14:15, Михаела Лазарова
8
Възможни причини за кървене от носа
Снимка: Istock

Кървенето от носа е неприятен проблем, който се появява внезапно и може да предизвика неудобни ситуации и смут у човека, чийто нос кърви. Причините могат да са много. Някои от тях са безобидни, но за други е добре да се потърси лекарска помощ, защото са предизвикани от някои медицински състояния.

Кои са възможните причини, които да провокират поява на кървене от носа?

Сухота в носната лигавица

Когато лигавицата на носа и горните дихателни пътища бива прекалено изсушена вследствие на продължителен престой в изкуствено климатизирани помещения, прашни помещения и открити райони, може да се появи внезапно кървене. Овлажняването на лигавицата помага в предотвратяването на спукване на малките кръвоносни съдове вследствие на прекомерната сухота.

Удар

При травма по време на спорт например може да се появи кървене от носа, тъй като капилярите в тази област са много тънки и крехки. Спукването им предизвиква кървене. Носът е много богато кръвоснабден и дори не толкова силен удар може да предизвика кървене.

Вируси и настинки

Вирусните инфекции и настинките причиняват най-често запушване на носа вследствие на натрупване на секрет в лигавицата на носа. Това напрежение заедно с издухването на носа причинява огромен натиск върху тънките кръвоносни съдове. Те могат да се спукат лесно и да предизвикат кървене от носа.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.