СЗО ограничава с 30% "тихият убиец" – солта

Намаляването й може да спаси 2,5 милиона живота
15 мар 2020 16:00, Нели Христова
29
СЗО ограничава с 30% "тихият убиец" – солта
Снимка: Pixabay

От много отдавна диетолозите и медицинските специалисти по цял свят наричат солта "тихият убиец".

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва на възрастните да консумират по по-малко от 5 грама сол на ден за предотвратяване на хипертония, сърдечни заболявания, бъбречни заболявания, затлъстяване, диабет, някои видове рак и заболявания на костите, пишат от БГНЕС.

"Намаляването на приема на сол е определено като една от най-рентабилните мерки, които страните могат да предприемат за подобряване на здравните резултати на населението", заяви организацията. Около 2,5 милиона смъртни случая, добави тя, могат да бъдат предотвратени всяка година, ако световната консумация на сол бъде намалена до препоръчителното ниво.

Организацията препоръчва пет стъпки за намаляване на консумацията на сол.

Използвайте по-малко сол, докато готвите и след известно време ще свикнете с не особено соления вкус. За да придадете аромат на ястията си, използвайте различни подправки като копър, магданоз, лимон и чесън.

Дръжте солниците и солените сосове далеч от масата, за да предотвратите изкушението и да спрете децата да развият навика.

Когато купувате готови храни, прочетете етикета и се уверете, че съдържат само малки количества сол.

Преди да консумирате храна като кисели краставички, консерви, маслини и сирене, ги измийте под течаща вода.

Яжте повече пресни зеленчуци и плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Всъщност всичко с което се прекалява е вредно.Е за българина ракията и цигарите са лекарство независимо от количството така че за българина солта и захарата са най-малкия проблем.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години се говореше за трите бели смърти: захар, брашно, сол. Нищо ново
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще си слагам сол на вкус, а не колкото вие ми кажете!
24
2
 
10
 
! Отговори
ментарджии преди 4 години
Ми тя и захарта беше "тих убиец" сума ти време,а после се оказа,че е нужна на мозъка,и то много!Подмениха я с подсладители,и сега всичко е тихо и мирно!Само дето те създават проблеми на стомаха,червата и черния дроб!Важното е пари да се печелят!На тия изобщо не им вярвам!
23
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Предлагам да се забрани пиенето на вода, тъй като при нея смъртността е 100%. Веднага да се замени с 15-годишно шотландско, тъй като то дава безсмъртие. Справка - Конър Маклауд.
22
1
 
17
 
! Отговори
от 21 преди 4 години
При недостиг на сол се наблюдава нарушена работа на сърцето, както и мускулни схващания и неврологични проблеми. СЗО е не само безполезна, но и вредна за вашето здраве.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да вземат най-после да свършат нещо смислено за коронавируса, от СЗО отново се занимават с разпространение на ГЛУПОСТИ.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може да се вярва на нищо казано от СЗО. Последните изследвания върху солта показват, че тоталното спиране на солта има незначителен ефект при хипертониците. Освен това, нужното количество сол зависи от нивото на физическа активност и употребата на кафе. Солта е отговорна за еластичността на кръвоносните съдове, вискозитета на кръвта, обмяната на азот и т.н. Изследванията показват, че ограничаването на солта под 9 грама дневно има негативни последици. Тия искат 5 грама.
19
2
 
5
 
! Отговори
кочияш-самарянин преди 4 години
А как ще намалим солта в готовите продукти , която производителите блъскат като изоглавени , за да удължат евтино срока на годност ?! Изобщо да не солиш яденето , пак поемаш над нормите !СЗО там да действа , ама само с препоръки няма да стане !
18
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 4 години
И после недостиг на йод и пак въртим колелото.
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки си яде каквото иска, но също е истина че много от готовите храни са пълни със сол и захар в пъти над допустимото. Аз от години в яденето не слагам сол, защото като замезвам с туршия или пък сирене си набавям необходимото. По същата причина не купувам захар, защото ям шоколад или мармалад и ако на кафето му сложа захар съвсем ще му изпусна края.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сол е вредно,но без сол също е вредно.А леко подсолена вода е добре да се пие от диабетици,отвреме на време.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не харесвам солени ястия,но сирене,кисело зеле и туршия си хапвам
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-страшната смърт е от липсата на сол в организма.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голям убиец, няма от затваряне на очите за истината
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия направо убиват повече от солта. С на временните мерки и да си поприказват. Нямат място при нормалните хора, оставки и да вземат хора властта, които ги грижа за болните и хората
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Захар и всякакви бързи въглехидрати - смърт! И сега - коронавирус, а някой се сетил и за солта. Но тя не е вредна в допустимите количества. Никой не ви кара да обядвате сол.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,от 7,5 милиарда 2,5 милиона не са много.Дядо ми ядеше сол колкото му е вкусно и доживя до 92 години.Омръзна им да говорят за корона вируса и се хванаха със солта.Направо я забранете,както и захарта и ориза и бялото брашно.Ще рупаме зеленчуци с нитрати и който оцелее,оцелее.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното доказателство, че СЗО е напълно безполезна администрация
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под платените статии нали обикновено няма коментари? Защото тази статия май е на захарната индустрия. "Чиста, бяла и смъртоносна" - Джон Юдкин. Но не солта, а захарта.