6 навика за по-здрав черен дроб

Избягвайте консумация на преработени храни
3
6 навика за по-здрав черен дроб
Снимка: Istock

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло, без който не можем да живеем. Той страда не само от консумацията на алкохол. Има редица начини, по които можем да влошим състоянието му без да си даваме сметка. Навиците, които имаме в ежедневието си могат да влияят положително и отрицателно на здравето на черния дроб.

Най-добрите навици, които са полезни за черния дроб, са въздържание от алкохол, намаляване на консумацията на наситени мазнини, ограничаване на приема на преработени храни, внимателна употреба на лекарства без лекарско предписание.

Има навици, с които можете значително да подобрите състоянието на черния дроб и да го предпазите от бъдещи заболявания.

Пийте кафе

Умерената консумация на кафе всеки ден може да помогне на черния дроб да бъде предпазен от чернодробни заболявания. Няколко проучвания показват, че 1 до 2 чаши кафе на ден намаляват риска от рак на черния дроб. Резултатите показват също, че консумацията на кафе от пациенти с хепатит С забавя развитието на вируса, засягащ черния дроб, пише rd.com.

Избягвайте консумация на преработени храни

Храните, продавани готови за консумация в пакети, обикновено съдържат големи количества захари, трансмазнини и наситени мазнини. Високото съдържание на фруктоза и вредни мазнини омазняват черния дроб и затрудняват функциите му. Прекомерната консумация на захари кара черния дроб да ги превръща в мазнини, които складира в тъканта си. Всяка допълнителна молекула мазнини в клетките на черния дроб го води към чернодробно заболяване. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма шанс.....с фалшивата храна,като всичко в бг....
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рикия, суджук, и сирене с палмова мас и пържени картофи на корем. Сутрин бюрек с бозичка. Това е тайната за корав черен дроб.