Няколко причини за поява на болка в челюстта

Имате нарушена захапка
30 окт 2020 21:55, Михаела Лазарова
6
Няколко причини за поява на болка в челюстта
Снимка: Istock

Причините за поява на болка в челюстта са много. Важно е да се открие причината за това, за да може да се въздейства върху болката и да се овладее проблемът, така че да запазите здравето и състоянието на челюстта си, както и здравето на зъбите си.

Когато се появи болка в челюстта, това може да направи всички действия, които извършвате с нея болезнени и трудни – дъвчене, пиене, говорене, мимики. Челюстта е ангажирана в много действия, за някои от които даже не си даваме сметка, докато не ни заболи.

Адекватното лечение и подобряването на състоянието на челюстта зависи от идентифицирането на проблема, причиняващ дискомфорт. Ето и няколко причини за поява на болка в челюстта.

Стискане и скърцане със зъби

Скърцането и силното стискане на зъбите се случва в повечето случаи през нощта, когато човек няма контрол над мускулите си и прави това несъзнателно. Случва се обаче и през деня, като страдащият човек не осъзнава, че стиска прекалено силно зъбите си в дадени ситуации.

Най-честата причина за това е стресът. Той въздейства на нервната система, като кара мускулите да се съкращават несъзнателно, причинявайки силно притискане и триене на зъбите. Това не само уврежда емайла им и ги прави слаби и чупливи, но оказва силно негативно въздействие и върху ставите на челюстта.

Силата на стискане на челюстта при такива случаи надхвърля предвидените функции на ставите, което ги уврежда и предизвиква възпаление и болка.

Имате заболяване или възпаление на челюстта

Ставата, която свързва долната и горната челюст, е подложена на сериозно напрежение при всяко движение на устата. Тя действа като панта на врата, която се движи при всяко действие, което предприемате с устата и челюстта си.

Подобно на всяка става в тялото ви, тази на челюстта може да се повреди, възпали, да се размести по различни причини. Някои от тях са свързани с болестни състояния, артрит, възпаления, различни механични увреждания.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


6
Още от Коронавирус
Грип и коронавирус: Как да се предпазим?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха преди 3 седмици
Помня за един филм - Крамер срещу Крамер. На Крамерица и се беше разкачило ченето от ... говорене.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаем за емаийла отдавна споколоно
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В 93% от случаите причината за това се нарича юмрук!