Чести грешки при спазването на нисковъглехидратна диета

Ако сте на нисковъглехидратна диета все пак е важно да се постараете да приемате повече фибри
22 авг 2021 22:45, Михаела Лазарова
7
Чести грешки при спазването на нисковъглехидратна диета
Снимка: Istock

Нисковъглехидратните диети или режимите на хранене с понижен прием на въглехидрати, са много популярни заради бързите резултати, които дават. Някои ги използват, за да отслабнат по-бързо. Други се обръщат към този начин на хранене заради различни здравословни проблеми, най-вече такива, при които въглехидратите не се обработват правилно, като инсулинова резистентност, метаболитен синдром, диабет.

При спазването на нисковъглехидратна диета може да се допуснат някои грешки. Те може и да не се отразят особено добре на метаболизма ви.

Една от най-често допусканите грешки е прекаленото ограничаване на калориите. Когато се стремите да изключите или да сведете до минимум приема на въглехидрати, вие неусетно ограничавате и общия калориен прием. Това поставя организма пред предизвикателство да осигури нужните калории от хранителните вещества за осъществяване на жизнените процеси.

Така може да се стигне до забавяне на метаболизма, затрудняване на някои функции в тялото, промени в хормоните, липса на енергия, изтощение, влошаване на общото здравословно състояние.

Намаляването на калориите е задължителен принцип, ако искате да отслабнете. Намаляването им обаче не трябва да е драстично и трябва да е съобразено с индивидуалните особености, така че да се осигури абсолютният базов минимум от калории, от които тялото има нужда, за да функционира правилно. Ако ги ограничите прекалено много и прекалено рязко, това неминуемо ще има негативни ефекти.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз съм на зърнена диета. Ям каквото зърна.