4 ползи за здравето от червеното цвекло

Помага за по-добро зрение
Обновена: 4 юли 2022 18:24 | 4 юли 2022 18:09, Михаела Лазарова
0
4 ползи за здравето от червеното цвекло
Снимка: Istock

Освен с прекрасен цвят, цвеклото изпъква и с огромни ползи за вашето здраве. Ето някои от тях:

Ще облекчи възпалението

Сокът от цвекло допринася за правилното функциониране на бъбреците, спомага да се освободим от токсини в кръвта и се счита, че може да намали болките в ставите, причинени от възпалителни процеси.

Верен помощник в стремежа за по-хубава фигура

Цвеклото съдържа малко калории, има висока концентрация на вода и ниско съдържание на мазнини. Въпреки това има средни нива на протеин, който помага за поддържането на оптимално тегло. Фибрите, които то съдържа, благоприятстват храносмилането, намаляват апетита и повишават чувството за ситост. Включете го в смутита и рецепти – така ще увеличите приема на полезни зеленчуци.

Регулира кръвното налягане

Проучвания сочат, че консумацията на сурово цвекло или неговият сок може да намали кръвното налягане, да подобри издръжливостта по време на физически упражнения, както и да увеличи притока на кръв към мозъка.

Помага за по-добро зрение

Цвеклото съдържа бета-каротин и лутеин – незаменими елементи за здравето на очите.

Ето и няколко идеи как да добавите повече цвекло към менюто си:

Салата с цвекло и листа от цвекло

Необходими са ви:

  • 1 килограм цвекло (заедно със стъблата, като можете да замените със спанак);
  • 3 супени лъжици портокалов сок;
  • ½ чаена лъжица дижонска горчица;
  • 6 супени лъжици зехтин;
  • 1 глава нарязан шалот;
  • магданоз;
  • сол;
  • черен пипер;
  • орехи;
  • 150 грама сирене фета.

Приготвяне: Отделете зелената част от цвеклото. Ако главите на цвеклото са малки, варете ги 3-5 минути, след което извадете от съда и залейте с ледена вода. Ако цвеклото е голямо, варете 20-30 минути, като отново залеете със студена вода.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари