СЗО: Възможно е да нарасне броят на заболелите от холера в Хаити

Загиналите може да са много повече, предупреждават специалисти
4 окт 2022 16:24, Петя Славова
10
СЗО: Възможно е да нарасне броят на заболелите от холера в Хаити
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация съобщи днес, че броят на жертвите на епидемията от холера в Хаити вероятно е "много по-висок" от обявения и се очаква да нарасне, като предупреди, че множеството кризи в страната ще усложнят хуманитарната реакция.

В неделя от обхванатата от криза карибска държава информираха, че най-малко седем души са починали от холера, което породи нови опасения за възобновяване на епидемията близо три години след последния потвърден случай в Хаити.

Множество съмнителни случаи бяха открити в Карфур-Феуи в покрайнините на столицата Порт-о-Пренс и в крайбрежния квартал Сите Солей.

Районите са изцяло контролирани от банди и достъпът до тях е силно затруднен от края на юли 2022 г. насам, предава БГНЕС.

През последните седмици условията в Хаити се влошиха от блокади, недостиг на гориво, протестни шествия, грабежи и общи стачки.

"Тази ситуация значително усложнява хуманитарната реакция", заяви пред репортери в Женева говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

"Ситуацията се развива бързо и е възможно да не са били открити по-ранни случаи ".

Той заяви, че данните за броя на загиналите може да са "много по-високи".

"С оглед на хуманитарната ситуация, каквато е, санитарната ситуация и контролираните от бандите райони, в които почти няма достъп за контрол, тестване или дори за внасяне на помощ, за съжаление трябва да очакваме случаите да са повече и да се увеличават", каза Линдмайер.

Той заяви, че се подготвя искане, което да бъде внесено в международната координационна група за набавяне на орални ваксини срещу холера.

През февруари тази година Хаити отпразнува три години без нито един потвърден случай на холера и се подготвяше в края на 2022 г.да подаде документи за сертифициране на статут на страна, свободна от холера.

Холерата уби около 10 000 души след земетресението в Хаити през 2010 г., когато служителите на ООН, подпомагащи реакцията, я вкарват в страната.

Този исторически първи взрив засегна най-малко 820 000 души и причини смъртта на 9800 души, съобщи СЗО.

Първите вирусни инфекции са открити около река Артибонит, където мироопазващите сили на ООН са изхвърлили фекалии.

Едва през август 2016 г. ООН официално признава ролята си за началото на епидемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: оонхолераХаитисзо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майстора И малко по-нагоре .... мироопазващите сили на ООН вкарали холерата докато се борели с последиците от земетресението. Моля ООН да спре да помага, а СЗО да се тревожи по-малко!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаити не се инжектираха с експерименталните терапии и нямат проблеми с ковидизмишльотината, за разлика от съседната на тях Доминиканска република. Затова сега ООН ще им сипе двойна порция холера в реките. Като не слушкат и не се инжектират.
5
0
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
"Първите вирусни инфекции са открити около река Артибонит, където мироопазващите сили на ООН са изхвърлили фекалии" - каквото и да става, винаги тръгва от ОЧЗтата! Дали ще е полиомиелит, тръгнал от "ваксините" на СЗО, дали ще е от фекалии на ООН, дали ще е от лаборатории, "изследващи" вируси, все тия са в дъното!
4
0
 
5
 
! Отговори
ww преди 1 година
тези нещастни хорица ги ограби демократката хилари,тя събра помощи чрез фондацията и уж да помага на тези нещастници инакрав си прибра паричките а тези духат супата ето такива са хората борещи се за демокрацията по света
3
2
 
7
 
! Отговори
Са*та*ня*ги, преди 1 година
какво стана с маймунската шарка и подвида на подвида на подвида на подвида на ОМакрона?!? Бай Дрън ви го сложи : вика край на пЛандемията и няма папу, а?!? Мястото ви е в концлагерите, шзо-ко*ви*да*ри!Айде,пак изтрийте коментара, че не е полит-коректен...
2
0
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Викайте витанката на помощ - да остойности и чартиса тази "възможност", че така много неясно и несериозно звучи
1
2
 
11
 
! Отговори
То и в Крим нарастна преди 1 година
след като Укронацистите извършиха престъпление срещу човечеството и оставиха без вода за 8 години 2.5 милиона жители на Крим. Ко за награда сега щеши да им дават Нобелова награда за мир.