За какво е полезна ароматната смес от подправки за тиква?

Тя добавя не само вкус
14 окт 2023 16:10, Михаела Лазарова
4
За какво е полезна ароматната смес от подправки за тиква?
Снимка: Istock

 В сезона на тиквите няма как да не си помислим за вкусен тиквеник, парче печена тиква, друг любим десерт, който може да се приготви с нея или пък смути. Свързваме вкуса на полезната за здравето тиква и с определени вкусове и аромати, на така наречените pumpkin spice. Тях можем да закупим готови, миксирани или да си приготвим сами, и да ги добавим към десерти с тиква, палачинки, капучино, чаша топло мляко, кекс и т. н. Миксът от подправки за тиква обикновено включва канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче и бахар. Освен че придава повече вкус, аромат и усещане за топлина, този микс има редица ползи за здравето, като например за сърдечното здраве.

Вижте още няколко причини да ги добавите към есенното меню.

Имат високо съдържание на антиоксиданти

Подправките за тиква ни осигуряват богато съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са естествени съединения, за които е известно, че действат защитно за организма. Помагат на тялото да намали оксидативния стрес, който се дължи на високите нива на свободни радикали. Свободните радикали са вредни молекули, които могат да възникнат в резултат на стрес, замърсяване и други вредни фактори. Според западни изследвания, хроничният оксидативен стрес може да допринесе за различни заболявания, включително рак и сърдечни заболявания, като същевременно ускорява ефектите от стареенето.

Могат да помогнат за балансиране на кръвната захар

Има редица подправки, за които е известно, че съдържат полифеноли – съединения, открити в растителните храни, които имат благоприятни ефекти върху здравето, включително потенциал за балансиране на кръвната захар. Канелата, джинджифилът и карамфилът са сред тях. За канелата в различните ѝ форми е доказано, че понижава кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: тикваканелатиквеник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари