Безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ "Александровска"

Направление по здравна каса не се изисква
26 фев 2024 16:15, Елка Василева
3
Безплатни прегледи за глаукома в УМБАЛ "Александровска"
Снимка: архив, БГНЕС

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата за поредна година УМБАЛ „Александровска“ организира безплатни скринингови, консултативни прегледи на пациенти над 45 г. Прегледите ще се извършват от 5 март 2024 г. в очните кабинети на ДКЦ ,,Александровска” (вход откъм бул. „Пенчо Славейков”, до бариерата), в делничните дни от 14.00 до 17.00 ч. Записване на тел.: 02/9230 295, всеки делничен ден от 13.00 до 15.00ч. Направление по здравна каса не се изисква.

При необходимост пациентите ще бъдат изследвани безплатно с очен скенер от най-ново поколение (ОСТ-А). Скенерът предоставя възможност за комплексна оценка на кръвоносните съдове в ретината и състоянието на нервните влакна и представлява един от най-новите подходи за диагностика и проследяване на широк кръг на очни заболявания, включително и на глаукомата.

Глаукомата е хронично, прогресиращо, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва необратима загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, заболявания на щитовидната жлеза, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо.

Сравнително високата честота, тежката инвалидизация на пациентите поради трайната загуба на периферно и централно зрение, определят глаукомата като социално значимо заболяване. Правилното и навременно диагностициране, адекватното и своевременно лечение е ключово за съхранението на зрението на пациентите.

В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ функционира най-старото в страната и единствено в България отделение, обособено като индивидуална структура, специализирано в диагностика, проследяване на прогресията, консервативно, лазерно и хирургично лечение на различните видове глаукома. Клиниката разполага с богат арсенал от ново и модерно оборудване за диагностика, проследяване и лечение на глаукомата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 месец
Нищо безплатно няма на тоя свят. "Прегледът" се състои от елементарно измерване на точното налягане, което трае 5мин. След това, ако се установи, че е повишено, т. е. има предпоставки за глаукома, ще те пратят към частните си кабинети за последващи прегледи. Напр. измерване дебелина на ретина и разни други неща, които не се поемат от касата и може да ви струват и 100лв Тъй че тази реклама си е елементарен начин за привличане на клиенти.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зарибяване бе,нищо безплатно няма.После ще ти свалят кожата три пъти...
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безплатните прегледи ги правят само в София. В дълбоката провинция никой не прави безплатни прегледи за каквото и да било.