7 подправки с детокс ефект

Канелата е една от тях
14 апр 2024 16:39, Михаела Лазарова
1
7 подправки с детокс ефект
Снимка: Istock

Въпреки че обилните трапези и зимни празници вече са далеч зад гърба ни, с идването на пролетта, всеки от нас иска да изглежда малко по-свежо и да се чувства по-добре. Ако не харесвате прекалено ограничаващите режими, можете просто да добавите няколко детоксикиращи подправки към менюто си. А ето и кои могат да бъдат те:

Куркума

Куркумата е подправка, използвана широко в азиатската кухня, за боядисване, за придаване на цвят и за рецепти с горчица. Въпреки това, тя също е била използвана от векове като лекарство за лечение на рани, порязвания и натъртвания, както и за облекчаване на проблеми със стомаха и черния дроб.

Сред многото активни биохимични съединения на куркумата, куркуминът е най-изследваният за ползите за здравето. Той има антибактериални, противовъзпалителни, противотуморни, антивирусни и антиоксидантни свойства.

Освен това има способността да детоксикира черния дроб и да пречиства кръвта, като действа като почистващо и тонизиращо средство за кожата, лекува порязвания и натъртвания и е мощен антиоксидант. Накратко, това е универсална детоксикираща подправка, независимо дали я използвате вътрешно или външно.

Черен пипер

Може да си мислите, че черният пипер е добър само за добавяне на вкус към вашите ястия, но може да се използва и за облекчаване на възпалено гърло, кашлица и задръствания в гърлото. Тази почистваща подправка е полезна и за облекчаване на запек, зъбобол, слънчево изгаряне, нарушения на съня и лигавични абсцеси.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Здраве
Кантарджиев отправи критики срещу третиране на кърлежи и комари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Супер са... преди 2 седмици
Горчивата чаша изпих с черен пипер за детокс ефект..,..